Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η Συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi είναι Νο 1 στον κόσμο

Η Συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi είναι Νο 1 στον κόσμο

Σύμφωνα με τον Carlos Ghosn, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Renault, η Συμμαχία πούλησε 10,6 εκατ. αυτοκίνητα το 2017. Είναι λιγότερα από τη Volkswagen, αλλά το σύνολο του γερμανικού ομίλου περιλαμβάνει και τα φορτηγά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για πόλεμο των αριθμών. Το Volkswagen Group ανακοίνωσε ότι παρέδωσε παγκοσμίως 10,7 εκατ. αυτοκίνητα το 2017.

Σκορ που είναι αυξημένο σε σχέση με το 2016 κατά 4,3% και νέο ιστορικό ρεκόρ. Τα άθροισμα περιλαμβάνει 6,73 εκατ. Volkswagen (μαζί και τα επαγγελματικά), 1,88 εκατ. Audi, 1,2 εκατ. Škoda, 468.400 SEAT και 246.400 Porsche και… πάνω από 200.000 φορτηγά MAN και Scania.

Και ακριβώς αυτό το τελευταίο σημείο κάνει τη διαφορά για τον Carlos Ghosn. Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος της Renault διεκδίκησε το No 1 στον κόσμο, εμπρός από τη Volkswagen. Αλλά κατέστησε σαφές ότι αφορά το νούμερο αυτοκινήτων, χωρίς να υπολογιστούν τα βαρέα οχήματα. Για τον Ghosn, τα φορτηγά δεν πρέπει να προσμετρώνται στον ισολογισμό της Volkswagen -τα φορτηγά Renault ανήκουν στον όμιλο της Daimler.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, η Συμμαχία πούλησε 10,6 εκατ. αυτοκίνητα τον προηγούμενο χρόνο, το 2017. Λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά προσώρας γνωρίζουμε ότι το γκρουπ Renault (με Dacia, Samsung και Lada) παρέδωσε 3,76 εκατ. αυτοκίνητα, αποτέλεσμα αυξημένο κατά 8,5% σε σχέση με το 2016.

Ο θέση του παγκόσμιου Νο 1 φαινόταν αδιανόητη για τη Συμμαχία μέχρι σήμερα, αλλά αυτή επωφελείται από την ενσωμάτωση της Mitsubishi, την οποίας η Nissan ανέλαβε τον έλεγχο το 2016. Η άρτι ενσωματωθείσα ιαπωνική εταιρεία εισφέρει περίπου ένα εκατομμύριο πωλήσεις στον ισολογισμό της Συμμαχίας. Κάποιοι θα επισημάνουν τη διαφορά μεταξύ της Volkswagen και της Συμμαχίας, η οποία δεν είναι βιομηχανικό γκρουπ (εξ ου και το Alliance), σε αντίθεση με το γερμανικό γίγαντα.

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις