Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το kids wallet είναι μια σημαντική πρωτοβουλία απέναντι στον ψηφιακό εθισμό των ανηλίκων… Ένα εργαλείο για την προστασία τους από την «καταιγίδα» ελκυστικού υλικού που προβάλλει στην οθόνη και τους κρατά «κολλημένους», με τη βοήθεια αλγορίθμων που κατασκευάζουν εξατομικευμένα προφίλ.

Με την εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη ήδη στα κινητά, ουσιαστικά μπαίνει «κόφτης» στο doomscrolling των ανηλίκων. Πλέον ο γονιός μπορεί να ορίσει το ψηφιακό περιεχόμενο στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση αλλά και τις ώρες περιήγησης στο διαδίκτυο, ενώ το kids wallet θα αποτελέσει και μέσο επιβεβαίωσης (ταυτότητα) της ηλικίας του ανηλίκου σε εθνικό επίπεδο, βάζοντας φραγμό στις δικαιολογίες των πλατφορμών ότι δεν μπορούσαν να ξέρουν πραγματικά την ηλικία του χρήστη

Αλήθεια όμως;

Πόσο εύκολο είναι για τον γονιό που είναι ο ίδιος εθισμένος στο scrolling, να βάλει όρια στο scrolling του παιδιού του;

Οι απόψεις γονέων διίστανται…

Για τις μικρότερες ηλικίες η πλειοψηφία εκτιμά ότι οι περιορισμοί είναι πιο εύκολοι.

Για τα παιδιά όμως που μπαίνουν, ή είναι στην εφηβεία, οι περισσότεροι δηλώνουν  «αδύναμοι» να αντιμετωπίσουν την ψηφιακή «καταιγίδα» μπροστά στην οποία στέκονται τα παιδιά. 

Γνωρίζουν, γνωρίζουμε βλέπετε, από πρώτο χέρι πόσο «ελκυστικό» και εθιστικό είναι το διαδίκτυο, και ειδικά τα social media.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Focus Bari («Focus on Tech Life»), που καταγράφει τις ψηφιακές συνήθειες των Ελλήνων από το 1995, σχεδόν όλοι είναι «κολλημένοι» με το κινητό τους.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι το 98% των χρηστών συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω του smartphone τους. 

Το 96% συνδέεται σε καθημερινή βάση στο διαδίκτυο (ενώ ειδικά οι ηλικίες 55+ παρουσιάζουν όλο και μεγαλύτερη προσκόληση).

Η μέση ημερήσια διάρκεια σύνδεσης φτάνει τα 137 λεπτά, ενώ οι νέοι 16 – 24 ετών σερφάρουν από το κινητό τους κατά μέσο όρο 179 λεπτά.

Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Στην πραγματικότητα όμως, όπως αποδεικνύει η έρευνα, οι ώρες που οι ‘Έλληνες «σκρολάρουν» χωρίς να το συνειδητοποιούν, μπορεί να είναι ακόμη και διπλάσιες.

Αν αθροίσουμε τις ώρες που είμαστε «κολλημένοι» στη φωτεινή οθόνη στην παλάμη μας, σκεφτείτε σε πόσες ημέρες της ζωής μας αντιστοιχούν, ακόμη και σε πόσα χρόνια…

Ακόμη κι ένας… «μπακαλίστικος» υπολογισμός είναι σοκαριστικός.

Να, για παράδειγμα, η ετήσια έκθεση Digital 2024 Global Overview Report, της υπηρεσίας Data Reportal, υπολόγισε ότι ο μέσος Αμερικανός με 4 ώρες ημερήσιου σερφαρίσματος, ξοδεύει περίπου έξι μέρες το μήνα και 12 ολόκληρα χρόνια στη διάρκεια μιας ζωής, στην οθόνη του.

Τρομακτικό, έτσι;

Για να γυρίσουμε λοιπόν στο θέμα μας…

Πολύ σωστά η πολιτεία αποδίδει τεράστια σημασία στον ρόλο των γονέων στην επιτυχία του εγχειρήματος για τον έλεγχο του ψηφιακής εξάρτησης των ανηλίκων.

Όμως, χωρίς αμφιβολία, απαιτείται στενή και ειλικρινής συνεργασία γονέων και παιδιών με την ψηφιακή «αποτοξίνωση» να είναι ζητούμενο και για τις δύο πλευρές.

Και όπως μου έλεγε «ψηφιακά εθισμένος» φίλος «πολύ συχνά σκέφτομαι αν τις ημέρες που ξοδεύω στο διαδίκτυο τις «ξόδευα» σε διακοπές!».

Pas mal!!!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Maxima's House
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας