Περίπου 325.000 αιώνιοι φοιτητές αυτή τη στιγμή βλέπουν την έξοδο από τα πανεπιστήμια καθώς εκπνέει η περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών που δόθηκε. Κάποιοι από αυτούς – γύρω στους 35.000 υπολογίζονται – θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα το πρωί στο Μαξίμου.
Τελευταία ευκαιρία
Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη θα καταθέσει ρύθμιση που θα προβλέπει ότι παλιοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% του προγράμματος των σπουδών τους και έχουν συμμετάσχει με επιτυχία τουλάχιστον σε δύο εξεταστικές περιόδους των τελευταίων δύο ακαδημαϊκών ετών, θα έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν τη φοίτησή τους για έως δύο επιπλέον εξάμηνα. Θα υπάρχει πρόβλεψη και για την πρακτική, πτυχιακή ή διπλωματική εργασία. Γι’αυτήν η παράταση μπορεί να ανέλθει σε τρία εξάμηνα.
«Αυστηρότητα με δικαιοσύνη»
Το καθεστώς των αιώνιων φοιτητών δεν θα αφαιρεθεί από τα άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρία πάνω του 50%. Η εντολή Μητσοτάκη στην Σοφία Ζαχαράκη είναι «αυστηρότητα με δικαιοσύνη και κοινωνικό πρόσημο».
Και βέβαια «να μπει τάξη στην αταξία». Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν στις λίστες εγγεγραμμένοι φοιτητές από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (δεκαετία 1930-1939, 1 στο ΕΚΠΑ και 3 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ταυτόχρονα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αιώνιων φοιτητών «απροσδιόριστου έτους»: 3.974 ΕΚΠΑ, 13000 Οικονομικό Αθηνών, 4.369 Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, παρά το γεγονός ότι είναι καινούριο πανεπιστήμιο. Αυτό κι αν είναι απαράδεκτο.
Πρωταθλητές
Η στήλη εξασφάλισε τους καταλόγους με τους αιώνιους φοιτητές – κάποιοι δεν είναι πια στη ζωή. Πρωταθλητές είναι το ΕΚΠΑ, το Οικονομικό Αθηνών και το ΑΠΘ.
Έχουμε και λέμε.
ΕΚΠΑ: 83.970 αιώνιοι φοιτητές
Οικονομικό Παν. Αθήνας: 25.795
ΑΠΘ: 24.836
Παν.Δυτικής Αττικής: 22.520
Πατρών: 19.767
Δυτ.Μακεδονίας: 18.858
Διεθνές Πανεπιστήμιο: 18.492
Θεσσαλίας: 15.940
Πειραιώς: 13.792
ΔΠΘ: 12.268
Ιωαννίνων: 11.394
ΕΛΜΕΠΑ: 11.183
ΠΑΝΤΕΙΟ: 10.714
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: 8.504
Παν.Κρήτης: 7.145
Αιγαίου: 5.777
ΙΟΝΙΟ: 4.002
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ: 3.111
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: 3.091
ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ: 1098
Ηλεκτρονικό μάτι!
Δεν λειτουργούσε ούτε ένα πρόγραμμα εσωτερικά στα πανεπιστήμια να ξέρουν τι τους γίνεται με τους φοιτητές όταν η ψηφιακή διακυβέρνηση σε άλλους τομείς έχει προχωρήσει πολύ. Η Σοφία Ζαχαράκη προανήγγειλε πλατφόρμα. Θα είναι το ηλεκτρονικό μάτι του υπουργείου στα ΑΕΙ. Θα παρακολουθεί τα θέματα φοίτησης αλλά και βίας.
Αξιολόγηση
Το ξεκαθάρισμα των καταλόγων των αιώνιων φοιτητών δεν είναι «τιμωρητική πράξη» όπως τονίστηκε στην σύσκεψη του Μαξίμου. Αλλά έχει ουσία. «Η εκκαθάριση των καταλόγων των πανεπιστημίων θα έχει πολύ σημαντικά οφέλη ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πανεπιστημίων, ως προς τους δείκτες αξιολόγησης» τόνισε ο πρωθυπουργός. Η ποσόστωση ανά καθηγητή επηρεάζει την βαθμολόγηση ενός πανεπιστημίου. Επίσης, αναδεικνύονται οι πραγματικές ανάγκες κάθε ΑΕΙ από κτιριακές υποδομές μέχρι προσωπικό κλπ.
Με 127 λέξεις
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, όπως αναμενόταν απέστειλε στην Προανακριτική Επιτροπή ένα υπόμνημα 127 λέξεων με το οποίο δήλωσε ότι δεν διέπραξε καμία αξιόποινη πράξη (αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών), αλλά επιθυμεί «προς πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδειξης της αθωότητας του την κίνηση ποινικής δίωξης από την ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να διενεργηθεί ανάκριση από ανακριτή που θα οριστεί από το Δικαστικό Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 4Σ». ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά αποχώρησαν καταγγέλλοντας την fast track προανακριτική την οποία χαρακτήρισαν αντισυνταγματική.
Αυλαία
Η επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουλίου οπότε θα πέσει και η αυλαία. Θα είναι η τελευταία συνεδρίαση. Θα εγκριθεί (λόγω πλειοψηφίας) η πρόταση της ΝΔ. Στη συνέχεια θα οριστεί η ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής για την ψηφοφορία της παραπομπής Καραμανλή στον φυσικό δικαστή για πλημμέλημα σύμφωνα με την ΝΔ (το ΠΑΣΟΚ πρότεινε για κακούργημα).
Ανένδοτος
Όσον αφορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει με τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν δέχεται το Μαξίμου ότι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για κακούργημα. Επομένως είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ θα απορρίψει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή τους σε Προανακριτική προκειμένου να διερευνηθούν για κακουργηματική απιστία, ηθική αυτουργία σε απιστία και συνέργεια. Το ενδεχόμενο για Προανακριτική για Βορίδη και Αυγενάκη, της ΝΔ προς διερεύνηση πλημμελήματος, είναι στο τραπέζι αλλά παραμένει δύσκολη άσκηση.
«Να μου πουν γιατί»
Ο Μάκης Βορίδης φέρεται να είναι ανένδοτος. Αν το κόμμα του η ΝΔ ζητήσει την παραπομπή του σε πλημμέλημα, που είναι έγκλημα και αυτό – ελαφρύτερο αλλά έγκλημα, όπως λέει σε συνομιλητές του – θα πρέπει να του εξηγήσει τι επιλήψιμο διέπραξε. Με την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια του δεν θα παίξει κανείς, διαμηνύει από την πρώτη στιγμή που η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έφτασε στη Βουλή.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
Εγκλωβισμένη είναι η ΝΔ. Όποια απόφαση κι αν πάρει είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Ο αριθμός των βουλευτών της ΝΔ που δεν θα ψηφίσουν την παραπομπή του Βορίδη σε Προανακριτική ακόμη και αν τον παραπέμψει το κόμμα, υπολογίζονται από 10 έως 30-40, στη λογική ότι δεν μπορεί επειδή το θέλει η αντιπολίτευση κάθε υπουργό που εμπλέκεται σε μια υπόθεση να τον στέλνουν οι ίδιοι στο Δικαστικό Συμβούλιο. «Ανταρσία» θυμίζει αυτό, αλλά είναι μια πραγματικότητα που την λαμβάνει υπόψη το Μαξίμου.
Κατεβαίνει στον βόρειο τομέα;
Εμφανίσεις σε εκδηλώσεις του βόρειου τομέα άρχισε να κάνει ο πρώην υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης. Κάποιες (σοβαρές) φήμες αναφέρουν ότι μπορεί να διεκδικήσει μια έδρα στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια στις επόμενες εκλογές. Αυτό έδειξε μια μέτρηση που έχει υπόψη της η στήλη.