Site icon NewsIT
08:54 | 21.05.25

Το τηλεφώνημα που αποφασίστηκε να «φορτωθεί» στην Ευρώπη, ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν / AP Photo

Γιάννης Αγγέλης

Από την στήλη αυτή ο σχολιασμός αφορά κατά βάση οικονομικά γεγονότα και τις πιθανές συνέπειές τους στον ευρύτερο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ελλάδας.

Αυτή την φορά θα ξεκινήσουμε λίγο ανάποδα, από τα πολιτικά γεγονότα και όχι από την οικονομία, για να δούμε πως θα καταλήξουμε σ’ αυτή.

Η αιτία γι’ αυτή την παρέκκλιση στα Οικονοκλαστικά είναι δύο κύριες «φράσεις» που μεταφέρονται από τα διεθνή ΜΜΕ, από τον πρόσφατο τηλεφωνικό διάλογο Τραμπ – Πούτιν.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί μίλησαν δύο περίπου ώρες και προφανώς έχουν πει και άλλα πέρα από τις δύο αυτές φράσεις, αλλά αυτές έχουμε στην διάθεσή μας και μάλλον αρκούν για να καταλάβουμε στο τι ακριβώς συμφώνησαν.

Ο μεν Τραμπ ανέφερε : «Αυτή (σ.σ. δηλαδή ο πόλεμος στην Ουκρανία) είναι μια ευρωπαϊκή κατάσταση. Θα έπρεπε να είχε παραμείνει μια ευρωπαϊκή κατάσταση…».

Από την άλλη ο Πούτιν επανέλαβε αυτό που έχει εδώ και καιρό πει για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Το κύριο πράγμα για εμάς είναι να εξαλείψουμε τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης».

Αν κανείς βάλει αυτές τις δύο φράσεις μαζί, ένα και μοναδικό συμπέρασμα μπορεί να βγάλει. Ο πόλεμος θα συνεχισθεί, όσο δεν εξασφαλίζονται οι συνθήκες που ζήτησε ο Πούτιν, αλλά η «καυτή πατάτα» θα γλιστρήσει… σιγά – σιγά στα χέρια της Ευρώπης.

Και αυτό δεν έχει τίποτα μα τίποτα το αισιόδοξο.

Σαν συμπέρασμα δεν είναι καθόλου ισχυρισμός.

Ο Πούτιν επαναλαμβάνει, μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη, πως για να υπάρξει ειρήνη πρέπει να ακυρωθούν οι βαθύτερες αιτίες αυτής της κρίσης. Με άλλα λόγια πρέπει να διασφαλισθεί ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να κάνει πίσω στις φιλοδοξίες επέκτασης προς Ανατολάς. Και αυτό θα πρέπει να εξασφαλισθεί με συνθήκες στο «πεδίο», τέτοιες που να το βεβαιώνουν μέσα στις τέσσερεις ρωσόφωνες περιοχές, πέραν της Κριμαίας.

Από την άλλη ο Τραμπ με την δήλωσή του δηλώνει την θέση του, ότι αυτός ο πόλεμος είναι στην Ευρώπη και θα πρέπει να παραμείνει μία ευρωπαϊκή υπόθεση.

Δηλαδή χωρίς τους Αμερικάνους στην μέση.

Με αυτές τις δύο συνθήκες θα συζητηθεί πλέον το ενδεχόμενο μιας ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία…

Αυτή η από κοινού τοποθέτηση Τραμπ – Πούτιν, αφήνει την «καυτή πατάτα» στην Ε.Ε. Οι πολιτικοί αρχηγοί της Ευρώπης δύο 24ωρα μετά την ενημέρωσή τους για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνδιάλεξης από τον ίδιον τον Τραμπ, συνεχίζουν να… τραυλίζουν δεξιά και αριστερά, δείχνοντας να μη ξέρουν πλέον τι να κάνουν με την «καυτή πατάτα» στα χέρια τους.

Εκτός βέβαια και αν θεωρούν ότι το πρόβλημα θα το λύσει ο Ερντογάν ή το Βατικανό, στο οποίο παρέπεμψε – με αρκετή δόση μαύρου χιούμορ – τις ειρηνευτικές διαδικασίες ο κ. Τραμπ.

Είναι οι ίδιοι πολιτικοί ηγέτες που διαμαρτύρονταν μέχρι πριν λίγο καιρό, γιατί ο Τραμπ τους είχε αφήσει εκτός συζητήσεων στην υπόθεση της Ουκρανίας.

Και τώρα που ο ίδιος ο Τραμπ τους παραδίδει το «πρόβλημα», δεν μπορούν να αρθρώσουν ούτε μία σαφή «θέση» γι’ αυτό, με μόνη αντίδραση την απειλή (!) της κας Φον Ντερ Λάιεν για ένα νέο πακέτο κυρώσεων για την Ρωσία, το 18ο στην σειρά από το 2022…

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ανεξάρτητα από το τι κάνουν ή δεν κάνουν, οι ηγέτες της Ε.Ε., η «νέα πραγματικότητα» για την Ευρώπη, είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία για τις ΗΠΑ είναι πλέον μία «ευρωπαϊκή κατάσταση», πολιτική, οικονομική και γεωπολιτική.

Αυτή είναι πλέον μία «νέα πραγματικότητα» για όλους μας.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version