Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος και δυο Ρώσοι που συνελήφθησαν στην Αθήνα

Η Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος και δυο Ρώσοι που συνελήφθησαν στην Αθήνα

Μοιάζει, ίσως, με σενάριο κατασκοπικής ταινίας. Αλλά δεν είναι. Έχει να κάνει με μια υπόθεση μυστήριο. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν στο αεροδρόμιο της Αθήνας συνελήφθησαν δυο Ρώσοι, ύποπτοι ως τζιχαντιστές. Δυο άτομα που φέρονται να έχουν σχέση με οργάνωση παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Οι δυο Ρώσοι συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος την Πρωτοχρονιά. Σε βάρος τους εκκρεμούσαν, από το 2015, διεθνή εντάλματα σύλληψης. Οι ρωσικές αρχές τους καταζητούσαν για τρομοκρατία. Φέρονται να σχετίζονται με οργάνωση – παρακλάδι της αλ Κάιντα που δρα στη Συρία και είχε σχέσεις και με το Ισλαμικού Κράτος!

Η ρωσική εισαγγελία ζητά από την Ελλάδα την έκδοσή τους στη Ρωσία.

Η σύλληψη

Ο ένας από τους δυο Ρώσους, συνελήφθη στον χώρο transit του αεροδρομίου από αστυνομικούς του “Ελευθέριος Βενιζέλος” και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής. Είχε ξεκινήσει από το Κάιρο για τη Μόσχα, με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα, αναφέρει η Καθημερινή.

Όταν όμως έφτασε στην Αθήνα, ο 29χρονος ο Iskander F. αρνήθηκε να μπει στο αεροπλάνο για Ρωσία. Και ζήτησε να υποβάλει αίτημα ασύλου. Λίγες ώρες μετά, ζήτησε να τον επισκεφτεί στα κρατητήρια ο 40χρονος Saidkhamed M. Είναι ο δεύτερος συλληφθέντας.

Ο 40χρονος ήταν κάτοχος δελτίου αιτούντος άσυλο. Νοίκιαζε και διαμέρισμα στην οδό Αχαρνών.

Όταν οι αστυνομικοί ήλεγξαν τα στοιχεία του 40χρονου διαπίστωσαν ότι σε βάρος και εκείνου εκκρεμούσε, από τον Μάρτιο του 2017, η λεγόμενη «ερυθρά αγγελία» της Interpol Ρωσίας. Η κατηγορία ήταν συνδρομή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση.

Από την ημέρα της σύλληψής τους, μεταφέρθηκαν και κρατούνται σε χωριστές πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού. Εκτός απροόπτου σήμερα (Παρασκευή 2 Μαρτίου) θα εκδικαστεί το αίτημα της έκδοσής τους.

Μέλη της Αλ Κάιντα

Η Καθημερινή φέρνει στο φως τα επίσημα έγγραφα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας. Σύμφωνα με αυτά, οι δυο Ρώσοι είναι μέλη της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Jaish al-Muhajireen wal-Ansar. Η JAM δρα από τον Μάρτιο του 2013 στη Συρία με σκοπό τη δημιουργία του παγκόσμιου χαλιφάτου.

Αρχικά, αποτελούσε οργάνωση – δορυφόρο του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, στη συνέχεια οι περίπου 1.000 Τσετσένοι μαχητές της προσχώρησαν στην Αλ Κάιντα. Ο ιδρυτής της Abu Omar al-Shishani, γνωστός ως «ο Τσετσένος», σκοτώθηκε τον Ιούλιο του 2016 στο Ιράκ, σε μάχη κοντά στη Μοσούλη.

«Ο πολίτης της ρωσικής ομοσπονδίας Iskander F., κάτοικος της πόλης Καζάν της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, έχοντας άμεση πρόθεση να προσχωρήσει και να συμμετάσχει σε ένοπλη οργάνωση, ταξίδεψε με την πτήση Καζάν – Κωνσταντινούπολη. Με τη σύμπραξη προσώπων άγνωστης ταυτότητας διέσχισε παράνομα τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και έφτασε στον οικισμό Λαττάκεια της Συρίας, όπου προσχώρησε στην οργάνωση-παρακλάδι της Jaish al-Muhajireen wal-Ansar με το όνομα Tatar Jamaat ή Ταταρικός Οίκος» αναφέρεται στα έγγραφα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας.

«Ενεργώντας μέχρι τώρα ως μέλος της ένοπλης οργάνωσης ο Iskander F. διαθέτει πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά τα οποία, μετά την ολοκλήρωση της πολεμικής του εκπαίδευσης, χρησιμοποιεί για τους σκοπούς λειτουργίας της ένοπλης οργάνωσης».

Ο 40χρονος συγκατηγορούμενός του Saidkhamed M. φέρεται να συνδέεται με ύποπτες μεταφορές εμβασμάτων και αντιμετωπίζει κατηγορία για συνδρομή σε μέλη της ίδιας οργάνωσης.

Αρνούνται τις κατηγορίες

Σε επικοινωνία τους με την Καιημερινή, μέσα από τη φυλακή οι δύο εκζητούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Ο 29χρονος δήλωσε πλήρη άγνοια για τη δίωξή του από την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο 40χρονος απέδωσε την εμπλοκή του στην προσπάθειά του να παράσχει βοήθεια στον 29χρονο για διαδικαστικά θέματα, δίνοντάς του χρήματα και ταξιδιωτικά έγγραφα.

Πηγή: Καθημερινή

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις