Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Αναβολή στη δίκη του «Mr Bitcoin» – Τον διεκδικούν ΗΠΑ και Ρωσία

mr bitcoin ηπα ρωσία άρειος πάγος
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Αναβλήθηκε η συζήτηση ενώπιον του Αρείου Πάγου για το ζήτημα της εκδόσεως ή μη του Ρώσου Αλεξαντερ Βινικ στις ΗΠΑ. Κατηγορείται για ξέπλυμα 6 δισ. δολαρίων, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ανταλλαγής νομισμάτων (bitcoin).

Πρόκειται για τον αποκαλούμενο “βασιλιά του bitcoin”, για την έκδοση του οποίοι ερίζουν ΗΠΑ και Ρωσία.

Η αναβολή της δίκης

Η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα (15.11.2017) συζήτησης ζητήθηκε από τον δικηγόρο του Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Και αυτό γιατί απουσίαζαν δύο σημαντικοί μάρτυρες. Ο ένας είναι ο Ιβάν Ταρτανικοφ, υπάλληλος κρατικών σιδηροδρόμων στη Ρωσία.

Ο δεύτερος είναι ο Σεργκέι Μαϊζους, ο οποίος έχει καταθέσει αγωγή στην Κύπρο κατά του εκ ζητουμένου Βινικ. Ισχυρίζεται ότι είναι ο ιδιοκτήτης της κυριότερης εκ των εταιρειών που διακινεί το χρήμα.

“Διεκδικούν” ΗΠΑ και Ρωσία τον Mr Bitcoin

Ήδη το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έχει συναινέσει στο αίτημα της Ρωσίας (είχε συναινέσει και ο κατηγορούμενος) να εκδοθεί εκεί για απάτη 10.000 ευρώ ενώ το ίδιο είχε πράξει και στο αιτημα των ΗΠΑ.

Αν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει τελικά να εκδοθεί στις ΗΠΑ τότε την απόφαση θα πάρει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αν ο Άρειος Πάγος αποφανθεί θετικά υπέρ της εκδόσεως στις ΗΠΑ, θεωρείται βέβαιη η προσφυγή του Ρώσου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει δικαίωμα να αρνηθεί την έκδοση του «Mr Bitcoin».

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις