Σάββατο, 22 Ιουν.
34oC Αθήνα

Νέες αποκαλύψεις για την “μαφία της ντόπας” – Δήλωναν… άνεργοι και ζούσαν σαν βασιλιάδες

Νέες αποκαλύψεις για την “μαφία της ντόπας” – Δήλωναν… άνεργοι και ζούσαν σαν βασιλιάδες

Με…συνταγές από το ίντερνετ και πρώτες ύλες από την Κίνα και την Βουλγαρία, παρασκεύαζαν τις τεράστιες παρτίδες των αναβολικών και παράνομων σκευασμάτων τύπου Viagra, τα μέλη της σπείρας που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Αρχηγός της φαίνεται να ήταν 37χρονος γνωστός στον χώρο του body building, με συμμετοχή σε πολλούς αγώνες.

Μάλιστα τα μέλη που απάρτιζαν την “μαφία της ντόπας”, δήλωναν… άνεργοι, την ίδια στιγμή που κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα και “σκορπούσαν” άφθονο χρήμα.

Όπως ανέφεραν, ο προϊστάμενος της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος και ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, η «μαφία της ντόπας» θησαύριζε στην κυριολεξία, από το 2013.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα σκευάσματα που διακινούσε το κύκλωμα, είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία, καθώς δεν τηρούνταν στοιχειώδεις κανόνες για την παρασκευή τους.

Συνολικά τα σκευάσματα ήταν 2.000.000, και η αξία τους ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ. Συνολικά συνελήφθησαν 16 άτομα οι οποίοι δήλωναν… άνεργοι. Στις αποθήκες επίσης βρέθηκαν όπλα και σφαίρες αλλά και οι συνταγές για την παραγωγή των φαρμάκων.

Η αναλυτική ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ

Συνελήφθησαν μετά από ευρείας κλίμακα αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην Αττική, συνολικά (16) άτομα και συγκεκριμένα (15) ημεδαποί ηλικίας από 23 έως 63 ετών καθώς και 26χρονη αλλοδαπή υπήκοος Ρωσίας, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης προηγήθηκε εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, από εξειδικευμένα κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Αξιοσημείωτό είναι ακόμα το γεγονός πως η εγκληματική οργάνωση προκειμένου να διασφαλίζει την παράνομη δράση της, είχε συστήσει σε περιοχές της Αττικής, (2) παράνομα εργαστήρια – παρασκευαστήρια, αποθηκευτικό χώρο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο ως τυπογραφείο, ενώ το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς της εντοπίζεται και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες με τη συνδρομή στελεχών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, όπου μεταξύ άλλων έχουν βρεθεί και κατασχεθεί :

-πάνω από 2.000.000. τεμάχια παράνομων ουσιών και σκευασμάτων,

-μηχανολογικός εξοπλισμός κατάλληλος για παρασκευή των ουσιών και εξοπλισμός τυπογραφείου, καθώς επίσης πλήθος παραστατικών, σφραγίδων και το χρηματικό ποσό των 344.600 ευρώ.»

“Διεθνής εγκληματική οργάνωση”

Καταφέραμε ύστερα από πολύμηνη έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, να εξαρθρώσουμε διεθνική εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή, διακίνηση και διάθεση αναβολικών ουσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, δραστηριοποιούνταν και στη διακίνηση και εμπορία παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία χορηγούνται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών των αναβολικών.

Τα παραπάνω σκευάσματα χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν πληρούνταν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες παραγωγής και αποθήκευσής τους, ενώ με βάση την αξιολόγηση των υποδομών και τον όγκο των ανευρεθέντων προϊόντων, προκύπτει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλης δυνατότητας εγκληματικό δίκτυο.

Από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2013, με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με σκοπό την απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Ο τρόπος δράσης τους

Πιο αναλυτικά, η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από δύο πυρήνες – υποομάδες. Ο πρώτος πυρήνας ήταν επιφορτισμένος κυρίως με την στην κατ’ επάγγελμα διακίνηση και εμπορία των αναβολικών, τα οποία προμηθεύονταν από τον δεύτερο πυρήνα, ο οποίος είχε αναλάβει την παρασκευή και αποθήκευση των σκευασμάτων.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να διασφαλίζουν την παράνομη δραστηριότητά τους, είχαν συστήσει δύο πλήρως εξοπλισμένα παρασκευαστήρια – εργαστήρια και αποθηκευτικό χώρο στην Αττική, ενώ για την κατασκευή των ετικετών των συσκευασιών, χρησιμοποιούσαν ειδικά διαμορφωμένο χώρο ως τυπογραφείο.

Για τη διακίνηση των σκευασμάτων χρησιμοποιούσαν Ιδιωτικής Χρήσεως Επιβατικά αυτοκίνητα, τόσο ιδιοκτησίας τους, όσο και άλλων προσώπων, ενώ για τη μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων χρησιμοποιούσαν και φορτηγά οχήματα.

Επιπλέον, για τις αποστολές των δεμάτων, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας, (όπως Ισπανία, Βουλγαρία, Μάλτα, Αγγλία, Ολλανδία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Κύπρο, Ρουμανία, Μεξικό κ.α.), χρησιμοποιούσαν εταιρείες ταχυμεταφορών και μεταφορικές, ενώ προκειμένου να μην είναι δυνατή η συσχέτισή τους με αυτές, δήλωναν ψευδή στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας ή επωνυμίες ανύπαρκτων νομικών και φυσικών προσώπων.

Πρωινές ώρες χθες (17 Οκτωβρίου 2017), αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση στους χώρους που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

-μεγάλες ποσότητες αναβολικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων,

-πρώτες ύλες για την παρασκευή των σκευασμάτων και των συσκευασιών τους,

-μηχανολογικός εξοπλισμός,

-χρηματικό ποσό 35.000 ευρώ και 101 χρυσές λίρες,

-χειρόγραφες σημειώσεις με οδηγίες και δοσολογίες για την παρασκευή αναβολικών,

-έγγραφα τραπεζικών συναλλαγών και αποδείξεις πληρωμής και σφραγίδες διαφόρων επιχειρήσεων.

Επίσης, κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– το χρηματικό ποσό των 309.600 ευρώ, 40 λίρες Αγγλίας, 153 LEI Ρουμανίας,
– απαγορευμένα αναβολικά σκευάσματα,
– δύο πιστόλια με τέσσερις γεμιστήρες, εκ των οποίων το ένα με αλλοιωμένο σειριακό αριθμό,
– 102 φυσίγγια,
– 2 πιστόλια κρότου-λάμψης
– 48 φυσίγγια κρότου,
– 4 κάλυκες διαμετρήματος 7.62 mm,
 φυσίγγιο διαμετρήματος 7.62 mm,
– ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
– κινητά τηλέφωνα,
– πλήθος έγγραφων και σφραγίδες.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των κατασχεθέντων ουσιών και σκευασμάτων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2.000.000 τεμάχια, ενώ με βάση τις προσδιορισμένες τιμές πώλησης, εκτιμάται ότι η συνολική αξία τους υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρώ και οι διαφυγόντες φόροι (Φ.Π.Α. και φόρος εισοδήματος) από την πώλησή τους ξεπερνούν τα 3.000.0000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.»

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις