Τετάρτη, 22 Μαΐ
28oC Αθήνα

Απολογούνται για ξέπλυμα χρήματος ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Απολογούνται για ξέπλυμα χρήματος ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Μετά από δύο προθεσμίες, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου, σήμερα (22.10.2018) το πρωί, θα βρεθούν ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς, Ηλιάννας Ζαμανίκα και του επίκουρου της, Γιώργου Ευαγγέλου, προκειμένου να απολογηθούν για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχουν συντάξει οι δύο ανακριτές, το οποίο αφορά δύο δικογραφίες για εξοπλιστικά προγράμματα και αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες, το ποσό της νομιμοποίησης ανέρχεται σε περίπου 2.800.000 ελβετικά φράγκα.

Κατά την κατηγορία η εκτιμώμενη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, ο Γιάννος Παπαντων φέρεται να έλαβε αυτά τα χρήματα προκειμένου να προωθήσει τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού από την γαλλική εταιρεία THALES καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτή.

Κατά τις δικαστικές αρχές το ποσό αυτό αποτελεί, μέρος μιας πολύ σημαντικής ροής που διαπιστώθηκε σε ελβετικές τράπεζες με τελικό αποδέκτη τον πρώην υπουργό ύψους 4.600.000 ελβετικών φράγκων.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υποστηρίξει ότι η επίμαχη σύμβαση δεν ζημίωσε το Δημόσιο. Όπως επίσης και ότι δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο με τους λογαριασμούς του ή τα πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στη διαδρομή του παράνομου, κατά το κατηγορητήριο, χρήματος.

Πως έγινε η διακίνηση

Σημειώνεται πως το παράνομο χρήμα φαίνεται να κατευθύνθηκε προς τον Γ. Παπαντωνίου μέσω εξωχώριων εταιρειών συμφερόντων του αποβιώσαντος επιχειρηματία Χαράλαμπου Μπεκατώρου που εκπροσωπούσε την THALES στην Ελλάδα. Η πορεία του παράνομου χρήματος εμφανίζεται να ξεκινά τουλάχιστον τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2003 με δύο εμβάσματα της THALES, από την ολλανδική τράπεζα ABN AMRO NV προς τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη, εταιρεία συμφερόντων του Χ. Μπεκατώρου.

Από εκεί μεταφέρθηκε σε κυπριακές off shore του εν λόγω επιχειρηματία, από τις οποίες αναλήφθηκε τμηματικά, και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατατέθηκε επίσης τμηματικά στην Eurobank σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ανδρέα Μπάρδη. Εκτός από την Σταυρούλα Κουράκου, συγκατηγορούμενος του Γ. Παπαντωνίου είναι και ο επιχειρηματίας Ανδ. Μπάρδης.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό που απέστειλαν στη Βουλή οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς καθώς και με τα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο του πρώην υπουργού ο εν λόγω επιχειρηματίας φέρεται να «διευκόλυνε» τον κ. Παπαντωνίου στην «λεύκανση» του παράνομου χρήματος. Του αποδίδεται ότι μέσω δικών του λογαριασμών κατέληξαν στα χέρια του Γ. Παπαντωνίου τα «ωφελήματα» που δόθηκαν από την THALES προκειμένου η γαλλική εταιρεία να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών.

Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, πως από τον Α. Μπάρδη φαίνεται το 2002 η κ. Κουράκου να αγόρασε μέρος του οικοπέδου της Σύρου πληρώνοντας 100.941 ευρώ (τόση ακριβώς ήταν η αντικειμενική του αξία) ενώ στη συνέχεια ήταν ο ίδιος που πούλησε στα παιδιά της (από τον πρώτο της γάμο) το διπλανό με το πρώτο οικόπεδο αντί τιμήματος 75.000 ευρώ (επίσης στην αντικειμενική του αξία).

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις