Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αυτή είναι η βόμβα στου Ζωγράφου!

Αυτή είναι η βόμβα στου Ζωγράφου!

Από καθαρή τύχη δεν εξερράγη ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός στην Πανεπιστημιούπολη.
Όλα δείχνουν πως οι δράστες ήθελαν “τυφλό” χτύπημα.
Ποια οργάνωση «θυμίζει» η μαύρη πυρίτιδα που χρησιμοποιήθηκε.
Η βόμβα ήταν έτσι τοποθετημένη ώστε να χτυπήσει το αστυνομικό τμήμα.

Η ένταση στα Εξάρχεια, το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη για τις καταλήψεις, αλλά και οι τελευταίες επεμβάσεις της Αστυνομίας, με υπέρμετρη βία σε πολλές περιπτώσεις, φαίνεται πως ενεργοποίησαν το “ελατήριο” της τρομοκρατίας, όπως δείχνει η τοποθέτηση βόμβας απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου.

Μάλιστα είναι δυνατόν να “ξύπνησαν” πυρήνες παλιών οργανώσεων, που είτε είχαν σιωπηρά αναστείλει την δράση τους, είτε βρίσκονταν εν υπνώσει πλην όμως και λόγω των τελευταίων εξελίξεων στα Εξάρχεια, “αφυπνίστηκαν”, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η βόμβα που εξερράγη με ελεγχόμενη έκρηξη το πρωί, απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου, ήταν έτσι τοποθετημένη και συνδεσμολογημένη, ώστε το ωστικό κύμα να κατευθυνθεί προς το κτήριο τις Αστυνομικής Υπηρεσίας.

Οι ίδιοι οι αστυνομικοί λένε πως πιθανότατα οι τρομοκράτες ήθελαν αίμα συναδέλφου τους, και για το λόγο αυτό είχαν τοποθετήσει στην “καρδιά” της εκρηκτικής ύλης, καρφιά οικοδομής.
Ωστόσο και λόγω του ότι η εκρηκτική ύλη αποτελούνταν από πυρίτιδα, ίσως αυτά να μην έφταναν ποτέ στο κτήριο του Α.Τ, καθώς η πυρίτιδα προκαλεί φωτιά και δεν έχει μεγάλη ωστική δύναμη. Αντιθέτως, εάν δίπλα στην βόμβα βρίσκονταν άνθρωποι, σίγουρα θα τραυματίζονταν και μάλιστα σοβαρά.
Άλλωστε ίσως η βόμβα να μην είχε τοποθετηθεί τυχαία στο συγκεκριμένο σημείο και μάλιστα στην περίφραξη της Πανεπιστημιούπολης, από την εσωτερική πλευρά, καθώς στο σημείο συνηθίζει να σταθμεύει την μοτοσυκλέτα του, ο Διοικητής του Α/Τ.

Άλλωστε ο ίδιος άνθρωπος είναι που αντελήφθη την ύπαρξη του “πακέτου” στην περίφραξη του Πανεπιστημίου και αμέσως ειδοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς από το σακίδιο εξείχαν καλώδια.
Το γεγονός ότι δεν εξερράγη ο μηχανισμός οφείλεται σε λάθος, ή αστοχία υλικού, καθώς ως γνωστόν οι ωρολογιακοί μηχανισμοί έχουν μόλις μια ώρα “ζωή”, δηλαδή μέχρι να συναντηθούν οι δείκτες του ρολογιού και να “κλείσει” έτσι το κύκλωμα.

Τα δυο ενδεχόμενα που εξετάζει η αντιτρομοκρατική

Δυο λοιπόν είναι τα ενδεχόμενα που εξετάζονται από τους ειδικούς, των ΤΕΕΜ και τις Αντιτρομοκρατικής. Το πρώτο είναι οι δράστες να είχαν τοποθετήσει την βόμβα λίγη πριν την ανεύρεση της και το δεύτερο ενδεχόμενο να την είχαν τοποθετήσει κατά την διάρκεια της νύχτας, πλην όμως και λόγω τεχνικού προβλήματος να μην εξερράγη.

Βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί από τους Αστυνομικούς το ενδεχόμενο, οι δράστες να είχαν παρακολουθήσει τον Διοικητή του Τμήματος Ζωγράφου και να τοποθέτησαν στο σημείο την βόμβα, γνωρίζοντας πως εκεί συνηθίζει να σταθμεύει τη μοτοσυκλέτα του.

Η βόμβα

Μέσα σε ένα μαύρο δοχείο, ήταν τοποθετημένος ο εκρηκτικός μηχανισμός, οποίος είχε συνδεσμολογηθεί μέσα σ’ ένα μεταλλικό σωλήνα κλεισμένο και σφραγισμένο και στις δυο τους άκρες, προκειμένου να δημιουργήσει μεγαλύτερο εύρος εκρήξεις. Ο μηχανισμός αποτελούνταν από ρολόι, καλώδια, έναν κοινό πυροκροτητή και πυρίτιδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοια εκρηκτική ύλη χρησιμοποιούσε η πρώτη γενιά των “Πυρήνων τις Φωτιάς”, πλην όμως πρόκειται για μια απλή και κοινή εκρηκτική ύλη και κατά συνέπεια ακόμα δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα για την ταυτότητα της οργάνωσης, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο, να πρόκειται για μια καινούργια εμφάνιση στο Ελληνικό “Αντάρτικο Πόλης”.

Άμεσα στο σημείο βρέθηκε ομάδα πυροτεχνουργών από τα ΤΕΕΜ, αλλά και κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής. Η πρώτη ελεγχόμενη έκρηξη έφερε ανάφλεξη της πυρίτιδας και ακολούθησαν άλλες δυο ελεγχόμενες εκρήξεις.

Στη συνέχεια, οι πυροτεχνουργοί διαπίστωσαν πως η βόμβα, που ήταν τοποθετημένη μέσα σε έναν μεγάλο μεταλλικό σωλήνα, είχε μέσα καρφιά οικοδομής, πρόκες δηλαδή, κάτι που οδηγεί τις αστυνομικές αρχές στο συμπέρασμα πως εκείνοι που την τοποθέτησαν, ήθελαν να προκαλέσουν θύματα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις