Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Combat 18: Νέες αποκαλύψεις για τη νεοναζιστική οργάνωση – Ο “αρχηγός” και ο “Λύκος” της Χρυσής Αυγής

Combat 18: Νέες αποκαλύψεις για τη νεοναζιστική οργάνωση – Ο “αρχηγός” και ο “Λύκος” της Χρυσής Αυγής
Φωτογραφία Eurokinissi

Από τα στοιχεία της δικογραφίας για την υπόθεση της νεοναζιστικής οργάνωσης “Combat 18” προκύπτει ότι τα μέλη της είχαν ενταχθεί σε μία ιεραρχικά δομημένη και με διαρκή δράση οργάνωση, η οποία επιδίωκε την διάπραξη κακουργηματικών πράξεων του άρθρου 187 ΠΚ και η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 30 ενέργειες.

Η οργάνωση φέρεται να δρούσε πριν από το 2010 (όπως λέει ο φερόμενος αρχηγός προανακριτικά) τοποθετώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς σε στέκια αντιεξουσιαστών και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στο Ίλιον, το Αιγάλεω, τον Κορυδαλλό, τα Πετράλωνα (Αντίπνοια), Εξάρχεια, Θεσσαλονίκη.

Για την υπόθεση, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος. Επτά από τους έντεκα συλληφθέντες βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες και τέσσερις με πλημμεληματικές. Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο. Στο πλαίσιο των ερευνών των αρχών πραγματοποιήθηκε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων στην υπόθεση, ενώ ζητήθηκαν και στοιχεία από τις εταιρίες FACEBOOK και GOOGLE.

Τοn Φεβρουάριο του 2018, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην αντιτρομοκρατική και κατονόμασε ως μέλη της οργάνωσης πέντε συγκεκριμένα πρόσωπα και τρία για τα οποία έδωσε μόνο τα μικρά τους ονόματα, ωστόσο συμπλήρωσε τα τηλεφωνά τους.

Στο διαβιβαστικό συμπεριλαμβάνονται αναφορές από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, όπου φαίνεται διασύνδεση των ΑΜΕ με την Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, ανάφερουν κάποιον “Λύκο” από την ΧΑ.

Ο ρόλος του αρχηγού

Τον ρόλο της διεύθυνσης της οργάνωσης της εγκληματικής οργάνωσης είχε αναλάβει από τον Νοέμβριο του 2017 ένας 34χρόνος, ο οποίος χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο για τις επαφές του με τα υπόλοιπα μέλη, που δεν γνώριζαν το πραγματικό του όνομα. Τα μέλη της οργάνωσης τον αποκαλούσαν είτε με το ψευδώνυμο του, είτε με τις φράσεις «ΤΣΑΜΠ», «Αρχηγός» και ο «άλλος».

Ο 34χρόνος -σύμφωνα με το διαβιβαστικό των αστυνομικών αρχών- «καθόριζε τους στόχους και τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, δίνοντας στα μέλη της σαφείς εντολές-οδηγίες και θωρακίζοντας τον τρόπο επικοινωνίας του, δίνοντας τες μέσω διαδικτύου (χρήση facebook και messenger)».

Ρόλοι και καθήκοντα

Παράλληλα, ανέθετε στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης τους ρόλους και τα καθήκοντα που εξυπηρετούσαν τους σκοπούς που εκείνος είχε καθορίσει, παρείχε ασφάλεια-προστασία στα μέλη της οργάνωσης, σε περίπτωση που χρειάζονταν για παράδειγμα νομική προστασία, ήταν υπεύθυνος για τις αναρτήσεις της οργάνωσης στις ιστοσελίδες που διατηρεί ή διατηρούσε στο διαδίκτυο ενώ συνέλεγε και οπτικοακουστικό υλικό που του απέστελλαν από τις δράσεις που πραγματοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης, το οποίο στη συνέχεια επεξεργάζονταν και το χρησιμοποιούσε για τις δημοσιεύσεις σχετικά με την ανάληψη ευθύνης της οργάνωσης ή δημοσιεύσεις προπαγανδιστικού και ιδεολογικού περιεχομένου.

Ο «αρχηγός» είχε αναθέσει σε έναν συγκατηγορούμενο του, επίσης 34 ετών, τον ρόλο της πραγματοποίησης των ενεργειών της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το κάψιμο της τουρκικής σημαίας και την αναγραφή συνθημάτων σχετικά με την Μακεδονία, ενώ στον 30χρονο δικηγόρο Πειραιά, Γ.Μ. , είχε αναθέσει τον ρόλο της προώθησης των συμφερόντων της οργάνωσης, μέσω της δραστηροποίησης του σε πολιτικούς φορείς.

“Όπλο” τα social media

Όλες οι ενέργειες της οργάνωσης αναρτώνταν στις ιστοσελίδες που διατηρούσε και στο λογαριασμό-προφίλ της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» με όνομα χρήστη «AME-/ Πίστη, Αγώνας, Νίκη», στην ιστοσελίδα «maiandroi.blogspot.gr» και στο λογαριασμό-προφίλ στο Facebook με όνομα «Μαχητικοί Πυρήνες/ΑΜΕ».

Οι εκάστοτε δημοσιεύσεις της οργάνωσης στο διαδίκτυο, άλλοτε αναρτούνταν ως ενέργεια της οργάνωσης «ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΜΑΙΑΝΔΡΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ (Α.Μ.Ε.), άλλοτε ως ενέργεια της Combat 18 Hellas (C18) και άλλοτε ως ενέργεια αυτόνομων συναγωνιστών.

Οδηγίες για την ασφάλειά τους

Ο «αρχηγός» όπως αναφέρεται στη δικογραφία έδινε σαφείς εντολές στα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να είναι ασφαλή, χαρακτηριστική είναι η πάγια εντολή που είχε δώσει στον Χ.Μ πως σε περίπτωση που υπάρχει άσχετο άτομο στο σημείο της εκάστοτε δράσης, τότε, εκείνος πρέπει να απομακρύνεται και να μην προβαίνει στην πραγματοποίηση της και σε περίπτωση που χρειάζονταν τους εφοδιάζε με την απαραίτητη βοήθεια.

Επίσης, θέλοντας να θωρακίσει την επικοινωνία του με τα μέλη της οργάνωσης επικοινωνούσε μαζί τους, κυρίως, κάνοντας χρήση του διαδικτύου, όπως μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης facebook και messenger.

Στους αστυνομικούς, ο 34χρονος «αρχηγός» αποδέχθηκε την ένταξη του στην οργάνωση πριν το 2010 και μέχρι σήμερα, υποστηρίζοντας ότι έχει το ρόλο του συντονιστή. Επίσης, δήλωσε ότι η οργάνωση είναι ακέφαλή χωρίς αρχηγό και έχει ένα ρόλο συντονιστή, τον οποίο έχει αναλάβει ο ίδιος. Σημειώνεται ότι προανακριτικά 4 εκ των συλληφθέντων φέρονται να αποδέχονται την εμπλοκή του στην Οργάνωση αλλά και σε ενέργειες.

Τηλεφωνικές συνομιλίες και ευρήματα

Οι κατηγορούμενοι όπως προκύπτει από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, μιλούν, στις μεταξύ τους συνομιλίες, για την κατόπτευση χώρου, συζητούν αν θα χρησιμοποιήσουν μηχανάκι ή αυτοκίνητο για τη δράση και αποφασίζουν να πάνε με μηχανάκι, γιατί θα πάρουν μαζί τους και ένα δεκάλιτρο μπιτόνι. Επίσης σε συνομιλία (13/12/17), ο φερόμενος αρχηγός τους είπε ότι καλά έκαναν και έφυγαν από έναν χώρο για να μην εντοπιστούν. Επίσης, καταγράφεται σε συνομιλία ότι “παγώνουν” προσωρινά οι δράσεις (23-1-2018), ενώ σε άλλη αναφέρεται σε συνομιλία: «Να σταματήσουν να χτυπούν τα “παιδάκια” και να ασχοληθούν με το δημόσιο».

Επίσης, σε εφόδους στα σπίτια αναφέρονται ότι εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων σπαθιά , στιλέτα, κουκούλες, ακροδεξιά σύμβολα , ξιφολόγχες , κροτίδες, ένα μακρύκανο τυφέκιο με διόπτρα, ποσότητα ναρκωτικών, γκλόπ , ποσότητες εκρηκτικών κ.α.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις