Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Combat 18: Οι νεοναζί που ξεκίνησαν από τη Βρετανία και μολύνουν τα πάντα

Combat 18: Οι νεοναζί που ξεκίνησαν από τη Βρετανία και μολύνουν τα πάντα

Η Combat 18 είναι νεοναζιστική οργάνωση που “γεννήθηκε” στη Βρετανία και δεν άργησε να αποκτήσει παρακλάδι και στην Ελλάδα, την Combat 18 Hellas. Είναι η οργάνωση που εμπνέεται από τον Αδόλφο Χίτλερ.

Άλλωστε έχει φροντίσει να τον “βάλει” στο όνομά της. Από το Combat 18, ο αριθμός αντιπροσωπεύει το πρώτο (A) και το 8ο (H) γράμμα της αγγλοσαξωνικής αλφαβήτου. Adolf Hitler δηλαδή…

Η βρετανική Combat 18 έχει συνδεθεί, τη δεκαετία του 1990, με τρομοκρατικές και εμπρηστικές επιθέσεις. Σύμφωνα με το BBC Panorama, πρώην ηγετικό μέλος της οργάνωσης την είχε περιγράψει ως «κατ’ ουσίαν νεο-ναζιστική» με τις αρχές της να βασίζονται στον φασισμό.

Πότε δημιουργήθηκε η Combat 18

Δημιουργήθηκε στις αρχές του 1992 στη Βρετανία. Δεν άργησε να επεκταθεί στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες.

Από πολύ νωρίς μπήκε στο «μάτι» των βρετανικών αρχών. Απειλές κατά μεταναστών, αριστερών και μελών μειονοτήτων. Δεν έμεινε στις απειλές. Τα μέλη της είναι ύποπτα για δεκάδες φόνους μεταναστών, μαύρων ή ακόμη πρώην συντρόφων τους.

Φωτογραφία αρχείου EPA

Το 1992 άρχισε να εκδίδει το περιοδικό «Redwatch», το οποίο περιλαμβάνει ονόματα, φωτογραφίες και διευθύνσεις των πολιτικών της αντιπάλων.

Η Combat 18 είναι ανοιχτά νεοναζιστική οργάνωση, αφοσιωμένη στη βία. Είναι, επίσης, κατά των εκλογών.

Μέλη της είναι και διαβόητοι χούλιγκανς των γηπέδων. Το πιο γνωστό περιστατικό με επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα στα οποία να εμπλέκοντα μέλη της Combat 18 είναι εκείνο της 15ης Φεβρουαρίου 1995.

https://youtu.be/z48lDD9G9Wk

Στο Lansdowne Road του Δουβλίνου, το ΕΙΡΕ επρόκειτο να αντιμετωπίσει σε φιλικό την Αγγλία. Τα μέλη των Άγγλων νεοναζί όμως προκάλεσαν τόσο σοβαρά επεισόδια, που το παιχνίδι δεν έγινε ποτέ. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί.

Κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, οι Άγγλοι νεοναζί άρχισαν να φωνάζουν, μεταξύ άλλων συνθημάτων, Sieg Heil (μτφ. Ζήτω η νίκη) και να χαιρετούν ναζιστικά. Τα επεισόδια δεν άργησαν να ξεσπάσουν και το ματς διακόπηκε.

Το παρακλάδι στην Ελλάδα

Πρόκειται για την Combat 18 Hellas, μια από τις νεοναζιστικές οργανώσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα. Τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με το Vice, μέλη της οργάνωσης αλλά κι εκείνης “Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές” έκαναν εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτια του Ρομά που είχε συλληφθεί ως ύποπτος για το θάνατο του 11χρονου Μάριου.

https://youtu.be/2EamsfhvE8I

https://youtu.be/OyqVsYWR9n8

https://youtu.be/OT3haORxMyE

Και οι δυο οργανώσεις βρίσκονται πίσω από τουλάχιστον 20 επιθέσεις τα τελευταία δυο χρόνια. Ανάμεσά τους η βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου στη Νίκαια, του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά, του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Ρόδο.

Έχουν κάνει εμπρηστικές επιθέσεις σε χώρο αναρχικών στα Εξάρχεια, στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Αγρός» στο πάρκο Τρίτση, στο στέκι «Αντίπερα Όχθη» στο Παλαιό Φάληρο, στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα.

Επίσης, έχουν κάνει επίθεση σε γραφεία της ΝΔ στον Πειραιά και έχουν βεβηλώσει το μνημείο για τον Παύλο Φύσσα.

Πολλές από τις επιθέσεις τους αλλά και τις απειλές τους, τις «διαφημίζουν» στις σελίδες που διατηρούν στο internet.

Με πληροφορίες από Wikipedia και Vice

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις