Τετάρτη, 22 Μαΐ
22oC Αθήνα

Δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο πρώην πρόεδρος του οικοτροφείου “Παιδικό Σπίτι” για αποπλάνηση και ασέλγεια σε βάρος παιδιών

Δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο πρώην πρόεδρος του οικοτροφείου “Παιδικό Σπίτι” για αποπλάνηση και ασέλγεια σε βάρος παιδιών

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο πρώην πρόεδρος του οικοτροφείου «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά, Κ. Λαλαούνης, ο οποίος κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκων και κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια.

Πρωτόδικα, ο υπερήλικας κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 40 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση και οδηγήθηκε στη φυλακή. Ο Κωνσταντίνος Λαλαούνης, σε ηλικία 86 ετών σήμερα, υπήρξε επί 50 χρόνια πρόεδρος του ΔΣ και διευθυντής του ιδρύματος «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά. Ο κατατηγορούμενος για την αποπλάνηση των ανήλικων αγοριών είχε δημιουργήσει ο ίδιος το «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά το 1963 και επί πενήντα συναπτά έτη ήταν πρόεδρος του.

Παράλληλα, ήταν επιμελητής ανηλίκων στην αρμόδια υπηρεσία των δικαστηρίων του Πειραιά Μέχρι και το 2013, όταν με εισαγγελική διάταξη του απαγορεύτηκε να έχει επαφή με τα ανήλικα αγόρια που φιλοξενούταν στο ίδρυμα, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι κρυβόταν πίσω από τις κλειστές πόρτες του παιδικού ορφανοτροφείου, το οποίο είχε μετατραπεί σε ένα κολαστήριο για τα παιδιά. Όλοι θεωρούσαν πως πρόκειται για έναν φιλάνθρωπο και φιλεύσπλαχνο άνθρωπο ο οποίος ενδιαφερόταν για τα παιδιά και είχε αφιερώσει όλη του τη ζωή σε αυτά.

Ως πρώτος μάρτυρας κατέθεσε σήμερα στο Δικαστήριο ο πρώην πρόεδρος του Συνηγόρου του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2012 είχε καταγγείλει την υπόθεση στην εισαγγελία ανηλίκων Αθηνών. Αφορμή στάθηκε έγγραφη αναφορά εκπαιδευτικού που υπηρετούσε σε σχολείο στο οποίο ήταν μαθητής ο Γ.Α., παιδί με νοητική υστέρηση. Το συγκεκριμένο ανήλικο είχε αναφέρει στον καθηγητή του ότι ο κατηγορούμενος τον παρενοχλεί σεξουαλικά.

Ο μάρτυρας μάλιστα είχε επισκεφθεί δυο φορές το «Παιδικό Σπίτι» προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον ευσταθούσε η καταγγελία. Όπως ανέφερε, τα παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί ήταν υπό το καθεστώς του φόβου, κλειστά και φειδωλά στις απαντήσεις τους. Σε ό,τι αφορά στον κατηγορούμενο ήταν υπέρ συγκεντρωτικός, δεν έβγαζε βόλτα τα παιδιά και τα κρατούσε μακριά από τις οικογένειές τους, κατά παράβαση όλων των κανόνων της σύγχρονης παιδαγωγικής. Ο κ. Μόσχος αποφάσισε να κάνει την καταγγελία στις αρχές τον Δεκέμβριο του 2012 και ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ανέθεσε σε εργαζόμενο του ιδρύματος να είναι σε εγρήγορση για τυχόν παραβατικές ενέργειες. Ο εργαζόμενος 2,5 μήνες αργότερα του είπε πως αρκετά παιδιά του είχαν μιλήσει για ασελγείς πράξεις από τον κατηγορούμενο σε βάρος τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου «γιατί δεν το κλείνανε;», «γιατί δεν το τολμήσατε;», ο πρώην Συνήγορος του Παιδιού ανέφερε πως είχε μόνο εισηγητική αρμοδιότητα ενώ επισήμανε τη φιλική οικογενειακή σχέση που είχε με τον κατηγορούμενο (ήταν φίλος του πατέρα του), εξαιτίας της οποίας υπήρξε δυσχέρεια στην αρχική διερεύνηση της υπόθεσης.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Ιουνίου.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις