weather-icon °C AΘΗΝΑ

Δίκη Χρυσή Αυγής: Κανείς δεν ξέρει τίποτα για τον φόνο του Παύλου Φύσσα

Δίκη Χρυσή Αυγής: Κανείς δεν ξέρει τίποτα για τον φόνο του Παύλου Φύσσα

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο συνήγορος του Γιώργου Πατέλη ενημέρωσε το δικαστήριο για την απουσία του, προσκομίζοντας έγγραφο από νοσοκομείο σύμφωνα με το οποίο του συνεστήθη διήμερη «άδεια» για ανάρρωση. Στο μεταξύ, το παρών στη δικαστική αίθουσα έδωσε η σύντροφος του Πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Κορκοβίλης αρνήθηκε κι αυτός με τη σειρά του πως γνωρίζει κάτι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, υποστηρίζοντας ότι είχε αποχωρήσει δύο μήνες πριν από τη Χρυσή Αυγή λόγω του θανάτου του πατέρα του και προβλημάτων υγείας της μητέρας του. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι πήγαινε μόνο σε ομιλίες και διανομές τροφίμων.
Μάλιστα ανέφερε πως εκείνο το βράδυ μίλησε τρεις φορές με τον Ελπιδοφόρο Καλαρύτη, ο οποίος ήθελε να τον συλλυπηθεί ενώ υποστήριξε ότι έμαθε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την τηλεόραση.

Όσο αφορά το μήνυμα που έλαβε από την τοπική εκείνο το βράδυ ανέφερε πως δεν ρώτησε να μάθει τι τους ήθελαν εκείνο το βράδυ. «Δε ρώτησα να μάθω τι ήθελαν εκείνο το βράδυ. Είχα υποθέσει ότι θα μας ήθελαν για φυλλάδια λόγω ομιλίας του αρχηγού. Δε ρώτησα γιατί δεν πήγε το μυαλό μου σε κάτι κακό», είπε στο δικαστήριο, με μια εκ των παρέδρων να επισημαίνει ότι σε άλλη κατάθεση του έχει πει ότι ο Καλαρύτης του ανάφερε πως επρόκειτο για διανομή τροφίμων.

Συγκεκριμένα για τη “διαδρομή” του περιέγραψε πως «εκείνη την ημέρα πήγα το απόγευμα να δω την κόρη μου και να φάω και γύρω στις 9 πήγα σπίτι να ξεκουραστώ για να πάω στη 1 το βράδυ στο Δήμο. Περίπου εκείνη την ώρα έφυγα από το σπίτι. Στο χρόνο αυτό μου ήρθε ένα μήνυμα γύρω στις 11 παρά από την τοπική που μας καλούσε στα γραφεία της τοπικής. Κάποια στιγμή με πήρε κατά τις 11 με 11.30 ο Καλαρύτης και μου λέει «τι έγινε; Έχεις δυο μήνες να πατήσεις…μου είπε για τον πατέρα μου που πέθανε κι αν θέλω κάποια βοήθεια. Με ξαναπήρε λίγο αργότερα γιατί έπεσε η γραμμή».

Βέβαια από την πλευρά της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επισημάνθηκε στον κατηγορούμενο οι κλήσεις έγιναν με διαφορά ώρας που δεν δικαιολογεί το «έπεσε η γραμμή και ξαναπαίρνω».

Μάλιστα, η κ. Λεπενιώτη του επεσήμανε ότι κανένας χρόνος από αυτούς που περιγράφει δεν είναι σωστός σύμφωνα με τη δικογραφία. «Το μήνυμα ήρθε 23.30 και οι κλήσεις έχουν μισή ώρα διαφορα. Αν έκλεισε η γραμμή όπως είπατε θα έπρεπε να σας πάρει αμέσως».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι έμαθε όσα έγιναν από την τηλεόραση, αλλά δεν ήξερε από ποια τοπική ήταν τα άτομα που συμμετείχαν.

Πρόεδρος: Καλά δεν είπαν όνομα του ανθρώπου ενεπλάκη;
Κ: Είπαν του Ρουπακιά.
Π: Τον ξέρατε;
Κ: Φατσικά μόνο.
Π: Και τι σκεφτήκατε;
Κ: Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αφαιρεί τη ζωή κανενός. Στεναχωρήθηκα, αλλά είχα αποχωρήσει εδώ και δυο μήνες.
Π: Τι εννοείτε με αυτό;
Κ: Σας είπα είχε πεθάνει ο πατέρας μου, είχε προβλήματα η μάνα μου, δεν πήγαινα πουθενά. Ούτε σε εκδηλώσεις, ούτε πουθενά.

Όσο αφορά μηνύματα που έστελνε η τοπική με την ένδειξη «με εντολή Λαγού», ο Κ. Κορκοβίλης είπε πως δεν διερωτήθηκε ποτέ το γιατί, καθώς εκείνος πήγαινε μόνο σε ομιλίες και διανομές τροφίμων, ενώ για δυο «αίτηματα» που είχε λάβει από μέλη της Χρυσής Αυγής προκειμένου να τους παραγγείλει όπλα, υποστήριξε πως δεν το έκανε ποτέ, αλλά «ήταν με πλαστικές σφαίρες έτσι κι αλλιώς».

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την απολογία του Αναστασίου Μιχάλαρου, εργάτη στη Ζώνη του Περάματος, ο οποίος, επίσης, δήλωσε πως βρισκόταν στο σπίτι του όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας.
Ο κατηγορούμενος, που ήταν στη Χρυσή Αυγή από το 2012, ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες που είχε την επίμαχη νύχτα με τον Ιωάννη Άγγο αφορούσαν αποκλειστικά το σωματείο που ήθελαν να φτιάξουν στη Ζώνη.
Σύμφωνα με τον Μιχάλαρο, στον χώρο επικρατούσε το Συνδικάτο Μετάλλου, το οποίο ελεγχόταν από το ΠΑΜΕ. Όπως είπε, με «νταηλίκια» το ΠΑΜΕ έκανε συνεχώς απεργίες και «μας κατέβαζαν από τα βαπόρια… Είχαμε τεράστια ανεργία».
Έτσι απευθύνθηκαν στον βουλευτή Ιωάννη Λαγό, ο οποίος τους επισκέφθηκε στα ναυπηγεία και συζήτησαν τα προβλήματα τους. Τους υποσχέθηκε, επίσης, ότι θα τους βοηθήσει να φτιάξουν σωματείο.
Ακόμη, ο Μιχάλαρος είπε πως ήταν ο Άγγος αυτός που τον ενημέρωσε πως «σφάξανε ένα παλικάρι στην Τσαλδάρη» και ότι αμέσως μετά πήρε τηλέφωνο τον συγκατηγορούμενό του Λέοντα Τσαλίκη να μάθει τι έγινε «επειδή ο Τσαλίκης έμενε εκεί».
Μέχρι την επόμενη ημέρα, οπότε πήγε ο Άγγος από τη δουλειά του και του είπε πως «ο Ρουπακιάς σκότωσε ένα παλικάρι», ο Μιχάλαρος δεν ήξερε τίποτε άλλο για όσα έγιναν στην Αμφιάλη.
Σε ερώτησεις της έδρας ότι τον Μιχάλαρο έχουν αναγνωρίσει τρεις μάρτυρες ως έναν από εκείνους που πήγαν έξω από το Κοράλλι, ο κατηγορούμενος απάντησε: «Είναι φίλοι του κ. Πουλικογιάννη (συνδικαλιστης του ΠΑΜΕ στη Ζώνη).
Ερωτηθείς για τις φωτογραφίες όπου εμφανίζεται να μιλά με συγκατηγορούμενό του με ασυρμάτους, απάντησε ότι επρόκειτο «για δύο γουόκι τόκι από τα τζάμπο».

#TAGS MM