Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ακτινογραφία του κόμματος και αιχμές από το Νίκο Μίχο

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ακτινογραφία του κόμματος και αιχμές από το Νίκο Μίχο

Για πρώτη φορά στα χρονικά της δίκης της Χρυσής Αυγής ένας πρώην βουλευτής της περιέγραψε με λεπτομέρειες πως λειτουργούσε το κόμμα αυτό. Ο Νίκος Μίχος ο οποίος απολογήθηκε σήμερα σε κλίμα έντασης ανάμεσα στους δικηγόρους με αποτέλεσμα να διακοπεί η δίκη ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός.

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τους εισαγγελείς και τους δικαστές μετά τα όσα είπε στην απολογία του. Περιέγραψε την Χρυσή Αυγή ως ένα κόμμα που λειτουργούσε με ιεραρχία, αρχηγικό.

«Εγώ επειδή γνώριζα πολλά χρόνια τον Μιχαλολιάκο αναφερόμουν μόνο σε εκείνον. Οι αναφορές από τις Τοπικές πήγαιναν στα Κεντρικά της Χρυσής Αυγής στο αρμόδιο γραφείο στο οποίο υπεύθυνος ήταν ο Λαγός. Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν πιο κοντά στον Μιχαλολιάκο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Δεν υπήρχε στρατιωτική εκπαίδευση, ήμασταν νόμιμο κόμμα. Δεν υπήρχαν τάγματα εφόδου. Η οργάνωση του κόμματος ήταν πολιτική».

Ο Νίκος Μίχος έκανε λόγο για “ιεραρχική δομή” στην κορυφή της οποίας βρισκόταν ο αρχηγός στη συνέχεια του Πολιτικό Συμβούλιο, η Κεντρική Επιτροπή και τα μέλη. «Υπηρχαν μέλη και καταστάσεις. Κάθε τοπική λειτουργούσε αυτόνομα», υπογράμμισε.

Ο πρώην βουλευτής, μιλώντας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είπε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει γιατί ο Γιώργος Ρουπακιάς έφτασε στο έγκλημα και επανέλαβε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «ουδέποτε δόθηκε από το Νίκο Μιχαλολιάκο ούτε από άλλο καμία εντολή για παράνομη πράξη» . «Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Μιχαλολιάκο αφορούσε το πολιτικό κόστος», ανέφερε…

Η εισαγγελέας ζήτησε από τον κατηγορούμενο πρώην βουλευτή διευκρινίσεις σχετικά με τη θέση που εξέφρασε για την ανάγκη διαγραφής των προσώπων που ενεπλάκησαν στη δολοφονία του μουσικού. Ο κατηγορούμενος είπε απολογούμενος πως μετά την δολοφονία «έπρεπε να διαγραφούν οι υπεύθυνοι της Τοπικής», αναφερόμενος στην οργάνωσης της Νίκαιας.
Η εισαγγελέας ζήτησε από τον κατηγορούμενο να της πει αν μπορούσαν να γίνουν διαγραφές μελών με δεδομένο ότι όλοι οι συγκατηγορούμενοι του κ. Μίχου, ισχυρίζονται πως «δεν υπήρχαν μέλη».

Εισαγγελέας: Μπορούσαν τελικά να γίνουν διαγραφές; Οι συγκατηγορούμενοί σας λένε πως δεν μπορούσαν να γίνουν διαγραφές γιατί δεν υπήρχαν μέλη. Υπήρχαν λίστες τελικά;

Κατηγορούμενος: Φυσικά και υπήρχαν, από κάθε τοπική. Η κάθε τοπική λειτουργούσε ημιαυτόνομα αλλά έπρεπε να δίνει λογαριασμό στα κεντρικά.

Εισαγγελέας: Είστε ο πρώτος που μας το λέτε αυτό, οι άλλοι λένε πως δεν υπήρχαν μέλη.

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω τι λένε οι άλλοι. Αυτούς που ήταν ενεργοί, που συμμετείχαν σε δράσεις εμείς (σ.σ. Τοπική Εύβοιας) τους είχαμε μέλη.

Εισαγγελέας: Ο κ. Κασιδιάρης είπε στο δικαστήριο ότι μέλος θεωρεί τον «προ του 2009 μέλος και ενεργό». Ο Πανταζής και ο Πατέλης (σ.σ.: επικεφαλής ΤΟ Περάματος και Νίκαιας) θα μπορούσαν να διαγραφούν; Θεωρούνταν μέλη;

Κατηγορούμενος: Από τη δική μου Τοπική στέλναμε αναφορές στα κεντρικά και γράφαμε «αυτοί είναι μέλη αυτοί είναι υποστηρικτές».

Για τα οικονομικά του κόμματος ο κ. Μίχος κατόπιν ερωτήσεων είπε πως είχε ζητήσει έλεγχο από τον οικονομικό διευθυντή της Χρυσής Αυγής ώστε να φαίνεται «πού πήγαν τα λεφτά».

Επισήμανε μάλιστα πως «δίναμε λεφτά από την αρχή», αναφέροντας πως ο ίδιος έδινε το 40% της βουλευτικής του αποζημίωσης στο κόμμα και παράλληλα κάλυπτε όλα τα έξοδα της Τοπικής στην Εύβοια, ενοίκια κ.λπ. και άλλα ποσά για δράσεις. «Από το 2013 μέχρι το 2015 δεν έγινε έλεγχος. Το συζήτησα και με άλλους πρώην συναγωνιστές. Ζήτησα να μου πουν πού είχαν πάει τα λεφτά. Ακόμη και τα χρήματα για τις εκλογές εμείς τα βάζαμε», είπε.

Ο κ. Μίχος είπε πως η Χρυσή Αυγή ήταν αρχηγικό κόμμα με ιεραρχική δομή, αντίστοιχη με αυτήν που υπάρχει σε όλα τα νόμιμα κόμματα, αλλά και «οικογενειακό» όπως και άλλα νόμιμα κόμματα όπου έβαλαν δικούς τους ανθρώπους στο κόμμα για να δουλέψουν: ανίψια, οικογένεια. Γι’ αυτό δεν είχαμε ανθρώπους να δουλέψουμε εμείς» .

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις