Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πήγα να βοηθήσω “από… ανθρωπισμό” λέει ο Αθανάσιος Τσόρβας!

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πήγα να βοηθήσω “από… ανθρωπισμό” λέει ο Αθανάσιος Τσόρβας!
Intime News (αρχείο)

Στο λάθος του να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Γιώργο Ρουπακιά απέδωσε ο κατηγορούμενος και φερόμενο μέλος του τάγματος εφόδου της Νίκαιας Θανάσης Τζόρβας στην απολογία του στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής την εμπλοκή του στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

“Θα μπορούσα να μην είχα πάρει τηλέφωνο και να μην είμαι σε αυτή την υπόθεση μόνο και μόνο για μια κλήση”, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της απολογίας του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του “αφελή”.

Ο 42χρονος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε εντολή για τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού και πως ο ίδιος δεν γνώριζε τον Παύλο Φύσσα.

Ωστόσο, περιέγραψε πως το μοιραίο βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 ήταν αποδέκτης του μηνύματος που καλούσε τα μέλη της Χρυσής Αυγής στην τοπική της Νίκαιας.

Δίκη Χρυσής Αυγής: “Δεν είχα ιδέα για το έγκλημα…”

Ο ίδιος τόνισε πως πίστεψε πως αφορούσε το μοίρασμα φυλλαδίων ή το ξεφόρτωμα κάποιου φορτηγού με τρόφιμα. Εκείνος και ο εξάδελφός του, επίσης, κατηγορούμενος στην υπόθεση βρέθηκαν, όπως περιέγραψε ο κατηγορούμενος, απολογούμενος, να ακολουθούν το αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά, ενώ μαζί του ήταν και κάποιες μηχανές. Νωρίτερα, υποστήριξε ότι πήγαν στα γραφεία της τοπικής, χτύπησαν το κουδούνι, και δεν απάντησε κανένας.

“Τον είχα σε απόσταση δύο φαναριών και προσπαθούσα να τον προλάβω. Είδα τέσσερις – πέντε μηχανές να προπορεύονται του αυτοκινήτου. Φορούσαν κράνη. Θεώρησα ότι ήταν κάποιοι από τα γραφεία γιατί φορούσαν μαύρα.

Τους ακολούθησα με την προϋπόθεση ότι πάμε για να μοιράσουμε τρικάκια, δεν γνώριζα κάτι άλλο…”ισχυρίστηκε και παραδέχτηκε πως ακόμη και αν έχανε τον Ρουπακιά θα ακολουθούσε τα μηχανάκια. Ο 42χρονος συνεχίζοντας την αφήγησή του ισχυρίστηκε πως κάποια στιγμή έχασε την οπτική επαφή που είχε με τον Γιώργο Ρουπακιά.

“Δεν τον είδα να κατεβαίνει από το αυτοκίνητο” ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως όταν διαπίστωσαν πως υπήρχε αστυνομία αποφάσισαν με τον ξάδελφό του να φύγουν. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, μετά από δική του προτροπή, επέστρεψαν καθώς θεώρησαν ότι ίσως χρειαζόταν να “χωρίσουμε κάποιο δικό μας άνθρωπο” αφού την ώρα που έφευγαν είδαν αστυνομικούς να “τραβάνε κάποιον”.

Ο διάλογος της προέδρου με τον Αθ. Τσόρβα:

Πρόεδρος:  Άνθρωποι που δεν είχατε δει προθυμοποιηθήκατε να τους βοηθήσετε ενώ ήταν εκεί η αστυνομία; Γιατί γυρίσατε, αυτό είναι το ερώτημα.

Κατηγορούμενος: Απλά σκέφτηκα ανθρωπιστικά.

Πρόεδρος: Αυτό είναι αόριστο, ποιον πήγατε να χωρίσετε;

Κατηγορούμενος: Δεν κατάφερα καν να φτάσω. Δεν είδα κανέναν. Φαντάστηκα ότι ήταν γνωστοί από τα γραφεία. Ακολούθησα τον Ρουπακιά κι αν δεν έβλεπα το αμάξι του δεν θα ήμουν καν εκεί.

Click4more: Δίκη Χρυσής Αυγής: Κι άλλος  “δεν είδε, δεν άκουσε” για τη δολοφονία Φύσσα

Ο κατηγορούμενος περιέγραψε ένταση και οχλαγωγία αλλά “όχι ξύλο” και περίπου 50-60 άτομα, κάποιοι φορούσαν μαύρα, στο δεξί πεζοδρόμιο της Τσαλδάρη. Όταν, όμως, κλήθηκε να απαντήσει αν αναγνώρισε κάποια από τα πρόσωπα απάντησε αρνητικά διευκρινίζοντας πως στον τόπο του εγκλήματος δεν είδε ούτε τον Ρουπακιά. Ο ίδιος και ο ξάδελφός του, όπως είπε, έφυγαν όταν άκουσαν κάποιον να φωνάζει από μακριά: “σπάστε αστυνομία”.

Πρόεδρος: Ενώ βρεθήκατε στο χώρο δεν είδατε ούτε το αυτοκίνητο, ούτε τον Ρουπακιά, μόνο τον κόσμο στο πεζοδρόμιο;

Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι ώρες δεν μπορούσα να τρέχω και να κοιτάζω το ρολόι μου…

Πρόεδρος: Αυτά δεν γίνονται κάθε μέρα.

Κατηγορούμενος: Σίγουρα δολοφονίες δεν γίνονται κάθε μέρα.

Ο κατηγορούμενος, δεχόμενος “βροχή” ερωτήσεων από την πρόεδρο του δικαστηρίου, τόνισε πως επιστρέφοντας σπίτι του, τηλεφώνησε στον Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος του είπε πως βρίσκεται στο Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων επειδή έγινε μία φασαρία και του ζήτησε να μιλήσει με τον πυρηνάρχη της Νίκαιας για να τον ενημερώσει. “Το λάθος μου ήταν ότι επικοινώνησα μετά” ανέφερε.

Πρόεδρος: Γιατί πήρατε τον Γιώργο;

Κατηγορούμενος: Γιατί τον είχα μπροστά μου σε ολόκληρη τη διαδρομή, είχα οικειότητα μαζί του. Έκανα και μια ακόμη κλήση στον πυρηνάρχη γιατί μου το ζήτησε ο Γιώργος αλλά δεν πρόλαβα να του πω κάτι μου το έκλεισε. Προφανώς γινόταν χαμός εκείνη την ώρα με τις μεταξύ τους επικοινωνίες.

Η πρόεδρος επεσήμανε πως καταγράφονται και άλλες επικοινωνίες με τον Γιώργο Ρουπακιά με τον κατηγορούμενο να λέει πως παρέμειναν αναπάντητες, υπογραμμίζοντας πως για το έγκλημα έμαθε την επόμενη ημέρα.

“Σοκαρίστηκα, δεν το πίστευα, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Φοβήθηκα και δεν μίλησα σε κανέναν. Έκλαιγα… δεν πίστευα ότι ο Ρουπακιάς είχε κάνει τέτοιο πράγμα, οι οικογένειές μας είχαν έρθει κοντά τον τελευταίο καιρό”, ανέφερε, συμπληρώνοντας πως έμαθε λίγες ημέρες αργότερα από φίλη του που εργάζεται στα δικαστήρια πως εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης και από την σαστιμάρα, του έπεσε και έσπασε το κινητό.

Σημειώνεται πως από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων υποβλήθηκε, στο τέλος της συνεδρίασης του δικαστηρίου, αίτημα για ηχογράφηση των πρακτικών της δίκης, όπως προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας στα κακουργήματα, και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις