weather-icon °C AΘΗΝΑ

Δολοφονία Φαίης Μπλάχα: Ένοχος ο Βαγγέλης Στεφανάκης – Καταδίκη και για την αδερφή της

Δολοφονία Φαίης Μπλάχα: Ένοχος ο Βαγγέλης Στεφανάκης – Καταδίκη και για την αδερφή της

Ένοχο έκρινε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας τον Βαγγέλη Στεφανάκη για τη δολοφονία της 23χρόνης φίλης του Φαίης Μπλάχα τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μάκρη.

Το δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα τον 29χρόνο κατηγορούμενο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ενδεχόμενο δόλο όπως και πρωτοδίκως.

Επίσης το Δικαστήριο έκρινε ένοχη-ομόφωνα-την αδελφή της Φαίης για τα πλημμελήματα της υπόθαλψης εγκληματία και της ψευδορκίας.

“Ζητάει ελαφρυντικά ο 29χρονος”

Ο δικηγόρος του 29χρονου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος ζήτησε να αναγνωρίσει το δικαστήριο στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του πρότερου εντίμου βίου.

Επιπλέον, ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξης του μεταφέροντας τη Φαίη στο νοσοκομείο.

“Την πήγε στο νοσοκομείο μετά το περιστατικό. Την πήγε στο νοσοκομείο για να ζήσει. Στη ζωή μου δε θα έχω δει ξανά τόσο εσφαλμένη απόφαση εάν δεν αναγνωρίσετε το συγκεκριμένο ελαφρυντικό. Δε σας φτάνει να του βάλετε 20 χρόνια κάθειρξη; Πως θα απορρίψετε αυτό; Τι θα πείτε; Πως θα το αξιολογήσετε;” ανέφερε ο δικηγόρος του 29χρόνου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Η αγόρευση – καταπέλτης της εισαγγελέως

Χθες η εισαγγελέας της έδρας με μια αγόρευση-καταπέλτη ζήτησε την ενοχή του Βαγγέλη Στεφανάκη επισημαίνοντας ότι επέφερε επαγγελματικά χτυπήματα στην 23χρόνη φίλη του.

Η εισαγγελέας μάλιστα τόνισε στην αγόρευση της πως ο κατηγορούμενος μετά το περιστατικό συναντήθηκε με την αδελφή της Φαίης και έφτιαξαν το ψευδές σενάριο ότι η Φαίη βρέθηκε χτυπημένη στο δρόμο και μετά την πήγαν στο νοσοκομείο.

Επίσης η εισαγγελέας σημείωσε χθες πως  δεν υπάρχει καμία  αμέλεια των γιατρών του νοσοκομείου, όπου μεταφέρθηκε αρχικά η Φαίη Μπλάχα, προσθέτοντας πως οι εγκεφαλικές βλαβες που της προκάλεσε ο κατηγορούμενος την έριξαν σε βαθύ κώμα και επέφεραν τον θάνατο.

Ελαφρυντικά ζήτησε και η Μαριαλένα Μπλάχα

Την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων ζήτησε και ο Θάνος Πλεύρης, συνήγορος υπεράσπισης της Μαριαλένας Μπλάχα.

Ο δικηγόρος ζήτησε το δικαστήριο να της αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξης της.

“Πέντε χρόνια μετά την πράξη δεν έχει απασχολήσει καθόλου και δεν έχει δημιούργησει κανένα πρόβλημα” τόνισε κ. Πλεύρης.

Εισαγγελέας: Να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά

Η εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δύο κατηγορουμένους.

Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας επισήμανε για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου που ζητάει η υπεράσπιση του 29χρόνου.

“Ο Βαγγέλης Στεφανάκης ζητάει την αναγνώριση του προτέρου εντίμου βίου. Το ποινικό του μητρώο περιέχει καταδικαστικές αποφάσεις ήσσονος σημασίας που δεν εμποδίζουν την αναγνώριση.

Ο κατηγορούμενος εργάστηκε σε περιστασιακές εργασίες και ήταν γύρω στα 25 όταν έγινε το περιστατικό. Ωστόσο, εισφερθηκαν αρνητικά περιστατικά κατά την ακροαματική διαδικασία για τη ζωή του που οδηγούν στο συμπερισμα ότι η λόγω συμπεριφορά, δεν ήταν παραφωνία στον μέχρι τότε βίο του.

Είχε χτυπήσει την παθούσα δυο φορές και ένα τρίτο άτομο. Έχει συμμετάσχει σε επεισόδιο προεκλογικό την περίοδο του 2012. Έχει χτυπήσει αδελφή του. Έχει εμπλακεί σε αστυνομικό τμήμα σε επεισόδιο. Αυτά τα περιστατικά είναι αρνητικά που εμποδίζουν αναγνώριση στο πρόσωπο του συγκεκριμένου κατηγορουμένου. Η μετέπειτα συμπεριφορά που κρίθηκε ένοχος, δεν ήταν παραφωνία στη ζωή του”.

Ποιά καλή συμπεριφορά; Ήθελε μόνο να αυτοπροστατευθεί

Όσο αφορά το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη πρέπει να πουμε η εισαγγελέας τόνισε πως ο πρώτος κατηγορούμενος αφού διαπίστωσε ότι η Φαίη είχε πέσει κάτω δεν την μετέφερε αμέσως στο νοσοκομείο και δεν ζήτησε την συνδρομή της οικογένειας της που ήταν κοντά.

Επίσης πρόσθεσε πως δεν προέκυψε επαφή του με το τοπικό κέντρο υγείας προέκυψε αλλά αντίθετα η επαφή με τον φίλο του είχε ως σκοπό την αυτοπροστασία του.

“Θα ζητούσε την άμεση μεταφορά της παθούσας στο νοσοκομείο”, επισήμανε, προσθέτοντας πως “η επιλογή του νοσοκομείου και η μεταφορά της Φαίης Μπλάχα έγινε με πρωτοβουλία τρίτου και όχι κατηγορουμένου. Επτά η ώρα το πρωί την άφησε μόνη, έφυγε με το φίλο του και κοιμήθηκε μέχρι το μεσημέρι”. 

Παράλληλα η εισαγγελική λειτουργός τόνισε πως “ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να φροντίσει για καλύτερη περίθαλψη της παθούσας. Ο κατηγορούμενος είχε στη διάθεση του σπορ αυτοκίνητο επομένως ο ισχυρισμός του,  πως ήταν οικονομικά ανήμπορος να εισφέρει, αποδεικνύεται αβάσιμος. Παρότι έμαθε ότι βγήκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, εμφανίστηκε ένα μήνα μετά”.

Όσο αφορά την Μαριαλένα Μπλάχα τόνισε η εισαγγελέας “πρέπει να πουμε ότι επίσης υπήρξαν αρνητικά στοιχεία που εισφέρθηκαν στη διαδικασία, υπήρξε η εξυβριστική συμπεριφορά προς την αδελφή της σε δημόσιο χώρο και η δεύτερη κατηγορούμενη δεν συμμετείχε στις οικονομικές ανάγκες της οικογένειας της και δεν στήριζε ψυχολογικά την οικογένειαάτης λόγω της ασθένειας της μητέρας της”.

Επιπλέον επισήμανε πως “δεν υπήρξε εκ μέρους πρωτοβουλία να αλλάξει στάση αλλά βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων. Δεν προσπάθησε να περιορίσει τις συνέπειες των πράξεων της δείχνοντας ότι έχει μετανιώσει”.

Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου επι των ελαφρυντικών και των ποινών.

#TAGS MM