Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Έκρηξη στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης – Δεν είχε προλάβει να εκκενωθεί το κτίριο!

Πανικός στην είσοδο των δικαστηρίων λίγα δευτερόλεπτα μετά την ισχυρή έκρηξη - ΦΩΤΟ EUROKINISSI
, Πανικός στην είσοδο των δικαστηρίων λίγα δευτερόλεπτα μετά την ισχυρή έκρηξη - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Βίντεο ντοκουμέντο την ώρα της έκρηξης λίγο μετά τις 13.30!
– Ελαφρά τραυματίας από τζάμια ο συντηρητής του κτιρίου
– Πήραν στα ίδια ΜΜΕ και χρησιμοποίησαν την ίδια φρασεολογία
– Πέντε οι βασικοί ύποπτοι για την έκρηξη του Κορυδαλλού

Την επίδειξη ισχύος συνεχίζουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις.

Λίγες ώρες μετά την έκρηξη στον Κορυδαλλό, εξερράγη ισχυρός μηχανισμός στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δύο περιπτώσεις προηγήθηκαν τηλεφωνήματα στα ίδια μέσα και με περίπου το ίδιο μήνυμα: “Δεν είναι φάρσα, έχουμε βάλει βόμβα”.

Πυροτεχνουργοί έσπευσαν στα δικαστήρια ΦΩΤΟ REUTERS

Στην Θεσσαλονίκη η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο υπόγειο των δικαστηρίων, με αποτέλεσμα ένας άνδρας, ο συντηρητής του κτιρίου να τραυματιστεί ελαφρά από θραύσματα κρυστάλλων. 
 

Οι δράστες προειδοποίησαν στις 12:56 και έδωσαν διορία 33 λεπτών. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικοί στα δικαστήρια και ταυτόχρονα έσπευσαν νέες δυνάμεις για να βοηθήσουν στην εκκένωση. Λίγο μετά την έκρηξη, επισκέφθηκε τα δικαστήρια και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές.
 
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ!

Ώρα μια και με τα δικαστήρια γεμάτα οι αστυνομικοί χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν μεγάφωνα για να ειδοποιήσουν τον κόσμο.
Ευτυχώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες είχαν προσδιορίσει το χώρο στον οποίο είχαν τοποθετήσει τη βόμβα και έτσι οι αστυνομικοί έσπευσαν αμέσως να απομακρύνουν τον κόσμο πρώτα απ’ το υπόγειο πάρκινγκ και το ημιυπόγειο.

Αστυνομία και πυροτεχνουργοί επί τω έργω ΦΩΤΟ REUTERS

Οι δράστες όπως είπαν τοποθέτησαν το μηχανισμό στις ανδρικές τουαλέτες, πλάι στις σκάλες και τα ασανσέρ του κτιρίου. Ουσιαστικά όλοι όσοι βρίσκονταν στα δικαστήρια χρειάστηκε να περάσουν από δίπλα για να βγουν από το κτίριο. «Η έκρηξη ήταν τρομακτική. Συνταράχτηκε όλο το κτήριο. Ο κόσμος φώναζε πανικόβλητος. Την ώρα της έκρηξης δεν είχε εκκενωθεί πλήρως το μέγαρο», περιέγραψε τις στιγμές τρόπου ο δικηγόρος, Χαράλαμπος Αποστολίδης.

Οι αστυνομικοί βοηθούν τον κόσμο να βγει από τα δικαστήρια - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Άλλοι δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι-αυτήκοοι μάρτυρες της έκρηξης είπαν ότι αρχικά θεώρησαν πως επρόκειτο για μια από τις συνηθισμένες φάρσες για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα δικαστήρια. Μάλιστα, θυμήθηκαν αντίστοιχο τηλεφώνημα πριν από περίπου τρεις μήνες, όταν οι αστυνομικές αρχές προέβησαν στην εκκένωση του κτηρίου και της γύρω περιοχής, για να διαπιστωθεί ύστερα από εξονυχιστικές έρευνες αστυνομικών του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων ότι επρόκειτο για φάρσα.

Αστυνομικοί φωνάζουν τους τελευταίους που έχουν μείνει στα δικαστήρια - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο 60χρονος δικαστικός επιμελητής που τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος».

Αρχικά, μεταφέρθηκε με τη βοήθεια δικηγόρου στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ «Πύλης Αξιού», κοντά στα δικαστήρια. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έφερε βαθιά τραύματα από θραύσματα στην ποδοκνημική και προέβησαν σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας. Ακολούθως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον «Άγιο Δημήτριο».

Η βόμβα στον Κορυδαλλό

Στον Κορυδαλλό η βόμβα είχε τοποθετηθεί δίπλα σε σκοπιά, στην καλύτερα φυλασσόμενη φυλακή της χώρας. 
 

Η ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε έξω από τη μάνδρα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού στις 22:12 χθες το βράδυ. Μια γυναίκα τραυματίστηκε, ευτυχώς ελεφρά από τα τζάμια της μπαλκονόπορτας του σπιτιού της.  

Η γυναίκα βρίσκοταν στο διαμέρισμά της και παρακολουθούσε την κινητοποίηση της αστυνομίας και όταν εξερράγη ο μηχανισμός τραυματίστηκε, κάτι που δείχνει ότι οι τρομοκράτες για άλλη μία φορά απέδειξαν ότι δεν έχουν πρόβλημα να αφήνουν πίσω τους θύματα και τραυματίες.

Στις 21:47 άγνωστος είχε προβεί σε δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και στον τηλεοπτικό σταθμό Άλτερ. «Σε 27 λεπτά θα εκραγεί βόμβα έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη απέναντι από τον αριθμό 199. Εκκενώστε τις πολυκατοικίες, δεν είναι φάρσα» φαίνεται να είπε ο άγνωστος. 

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έφθασαν εκεί και χτυπώντας τα κουδούνια των πολυκατοικιών επιχειρούσαν την εκκένωσή τους από τους ενοίκους.  
Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε κάδο απορριμμάτων μέσα σε σακβουαγιάζ, κοντά στον μαντρότοιχο των γυναικείων φυλακών. 

Σύμφωνα με αξιωματικούς του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών οι βομβιστές είχαν χρησιμοποιήσει περισσότερα από 10 κιλά εκρηκτικής ύλης μέσα σε σακβουαγιάζ που τοποθέτησαν δίπλα από τον τοίχο των γυναικείων φυλακών.

Η έκρηξη σχημάτισε μεγάλο κρατήρα, ενώ το ωστικό κύμα προκάλεσε ζημιές κυρίως σε τζάμια απέναντι πολυκατοικιών και καταστημάτων.
Αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκτιμούν ότι η βομβιστική επίθεση ήταν έργο της «Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς-Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών» χωρίς όμως να αποκλείουν κάποια άλλη τρομοκρατική ονομασία, μέχρι να εξετάσουν τα ευρήματα της βόμβας.



Η έκρηξη βόμβας στον Κορυδαλλό που φυλάσσεται τόσο καλά με εσωτερική και εξωτερική φρούρηση αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία επίδειξη ισχύος των τρομοκρατών μετά τις συλλήψεις μελών του Επαναστατικού Αγώνα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στις φυλακές Κορυδαλλού βρίσκονται έγκλειστοι ο Νίκος Μαζιώτης και ο Σαράντος Νικητόπουλος κατηγορούμενοι για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα. 

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, η διπλή προειδοποίηση με ακριβές χρονικό περιθώριο, οι αναφορές του αγνώστου με οδηγίες εκκένωσης, παρουσιάζουν ομοιότητες κινήσεων με τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις που εκδηλώθηκαν σε χρονικό διάστημα 36 ωρών, στις 19 και 20 Μαρτίου 2010, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, έξω από το σπίτι του αντιπροέδρου του Ελληνοπακιστανικού Συλλόγου, στα Πατήσια, στην Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, ενέργειες που ανέλαβε με διαδικτυακή προκήρυξή της η ονομασία της «Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς-Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών-Κομμάντο Λάμπρος Φούντας».
 
Κοινά στοιχεία έχει και η ισχυρή έκρηξη βόμβας που είχε σημειωθεί στις 27 Δεκεμβρίου 2009 στο ισόγειο του κτιρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής που βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού στο Νέο Κόσμο, ενέργεια που και πάλι είχε αναλάβει η συγκεκριμένη τρομοκρατική επωνυμία.

Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν συγκλονισμένοι στο NewsIt

Η αστυνομία αναζητεί τους δράστες της επίθεσης στον Κορυδαλλό ανάμεσα στους πέντε, εναντίον των οποίων εκδόθηκαν τα πρώτα εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στους “Πυρήνες της Φωτιάς”.

Διαβάστε επίσης:

Έκανε το γύρο του κόσμου η είδηση της έκρηξης

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε