Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Εξαρθρώθηκε σπείρα πορτοφολάδων που είχαν “θερίσει” το κέντρο! Ανάμεσα τους και ανήλικοι

Εξαρθρώθηκε σπείρα πορτοφολάδων που είχαν “θερίσει” το κέντρο! Ανάμεσα τους και ανήλικοι

Μία σπείρα πορτοφολάδων που είχε γίνει ο “εφιάλτης” των τουριστών αλλά και των πολιτών που απολάμβαναν την βόλτα τους στο κέντρο της Αθήνας εξάρθρωσε η ελληνική αστυνομία. Η σπείρα ήταν ιδιαίτερα οργανωμένη ενώ είχε απλώσει τα δίχτυα της και σε άλλες χώρες της Ευρώπης!

Η επιχείρηση της αστυνομίας για την εξάρθρωση της σπείρας “κράτησε” τέσσερις μέρες, από την Πέμπτη (21.06.2018) μέχρι και την Δευτέρα (25.06.2018) στο κέντρο της Αθήνας.

Συνελήφθησαν τα αρχηγικά μέλη αλλά και ανήλικοι

Συνολικά, συνελήφθησαν 30 άντρες και γυναίκες, ηλικίας από 14 έως 39 ετών, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη και οχτώ 8 ανήλικοι.

Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλοι 21 συνεργοί τους, ηλικίας από 16 έως 42 χρονών. Ανάμεσα σε όσους αναζητούνται και είναι και τρεις έγκλειστες σε καταστήματα κράτησης της χώρας. Η έρευνα για την αναζήτηση των ασύλληπτων μελών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατά συναυτουργία, τετελεσμένων και σε απόπειρα καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Εμπλέκονται σε τουλάχιστον 300 περιπτώσεις κλοπών

Από την μέχρι στιγμής έρευνα – προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν 57 περιπτώσεις κλοπών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους σε τουλάχιστον άλλες 300 περιπτώσεις.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο αυτό… αφού αποκαλύφθηκε και ο τρόπος δράστης της σπείρας των πορτοφολάδων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και σε πόλεις της Ισπανίας και της Γαλλίας!

Πως λειτουργούσε η σπείρα

Όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας της σπείρας… κομβικό ρόλο έπαιζαν τα αρχηγικά μέλη, μιας και όλα περνούσαν από το χέρι τους.

Οι αρχηγοί, λοιπόν, έβρισκαν νεαρές και όμορφες γυναίκες, κυρίως από την Βουλγαρία και την Ρουμανία και τις προσκαλούσαν στην χώρα μας!

Στην συνέχεια, έβρισκαν σε αυτές τις γυναίκες σπίτια ή ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας για να μένουν και τις εκπαίδευαν στο να “αρπάζουν” πορτοφόλια και τσάντες κυρίως τουριστών και επισκεπτών του Ιστορικού Κέντρου (Πλάκα – Ακρόπολη – Ερμού – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Ψυρρή – Μοναστηράκι – Θησείο και Πλατεία Συντάγματος)! Όταν ήταν έτοιμες τις τοποθετούσαν σε διάφορα πολυσύχναστα σημεία ενδιαφέροντος.

Πώς μετακινούνταν τα μέλη από πόλη σε πόλη στην Ελλάδα

Η μετακίνηση των μελών από πόλη σε πόλη στην Ελλάδα, πραγματοποιούνταν βάση αυστηρού προγραμματισμού από τα αρχηγικά στελέχη της οργάνωσης! Αυτό συνέβαινε για δυο λόγους… Αρχικά για να μην μπορεί η αστυνομία να τους εντοπίσει και δεύτερον ώστε να επεκταθεί και να διατηρηθεί η δράση τους σε περιοχές εκτός από το κέντρο της Αθήνας.

Η δράση τους σε κάθε πόλη λάμβανε χώρα προσαρμοσμένη στις ιδιάζουσες συνθήκες αυτής, τόσο γεωγραφικά όσο και στους λοιπούς τομείς.

Η μοίρα των κλοπιμαίων

Οι ληστές πετούσαν τα “άχρηστα” κλοπιμαία, πορτοφόλια και τσάντες περιμετρικά του σταθμού του Μετρό ενώ τα χρήματα πήγαιναν κατά κύριο λόγο στους αρχηγούς που έδιναν ένα χαρτζιλίκι στις γυναίκες – δολώματα.

Τα χρήματα και το συνάλλαγμα έφευγαν αυθημερόν, από τα διάφορα ανταλλακτήρια του κέντρου της Αθήνας, κυρίως αυτά που βρίσκονται πλησίον σταθμών του Μετρό, εκμεταλλευόμενοι τον συνωστισμό που επικρατεί.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα ηγετικά μέλη, άλλαζαν την σύνθεση των νεαρών κλεπτών και τα σημεία δραστηριοποίησης τους, για να μην κινούν υποψίες και δίνουν στόχο! Επιπλέον, περίπου μετά από έναν μήνα, ανανέωναν πλήρως το «στόλο», αποστέλλοντας μέλη στην Γαλλία και Ισπανία και φέρνοντας από τις χώρες αυτές, άλλα μέλη.

Πώς “έκλεβαν” τσάντες και πορτοφόλια χωρίς να τους πάρει κανείς χαμπάρι

Ως προς την τακτική την οποία ακολουθούσαν για την διάπραξη των κλοπών, τα μέλη της ομάδας, δρούσαν σε δυάδες – εξάδες και αφαιρούσαν πορτοφόλια και τσάντες με τρεις τουλάχιστον μεθόδους, συγκεκριμένα:

α) Προσποιούμενοι τους τουρίστες έχοντας και την ανάλογη αμφίεση, ζητούσαν οδηγίες στο χάρτη. Ένας μέλος απασχολούσε το «θύμα» με το χάρτη και το έτερο αφαιρούσε το πορτοφόλι ή την τσάντα.

β) Δημιουργώντας, τεχνητό συνωστισμό.

γ) Εισερχόμενα τεχνηέντως σε γκρουπ τουριστών, προσποιούνταν τα μέλη του γκρουπ και κατά την περιήγηση στα αξιοθέατα, έψαχναν τη κατάλληλη ευκαιρία (απώλεια προσοχής) για να αφαιρέσουν αντικείμενα.

Ξυλοδαρμός καταστηματαρχών

α) Τα επιχειρησιακά μέλη της ομάδας, είχαν αφαιρέσει πορτοφόλια και τσάντες ακόμα και από τουρίστες – επισκέπτες που έσπευδαν να φωτογραφηθούν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στη Ρωμαϊκή αγορά και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

β) Τα ηγετικά μέλη της ομάδας, σχεδίαζαν ξυλοδαρμούς σε βάρος πολιτών και καταστηματαρχών της οδού Ερμού, που ενημέρωναν Αστυνομικούς για την παράνομη δράση τους.

γ) Τα ηγετικά μέλη της ομάδας είχαν συστήσει ομάδα παρακολούθησης των ενστόλων Αστυνομικών των πεζών περιπολιών στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να ενημερώνουν τα επιχειρησιακά μέλη, για το που κινούνται οι Αστυνομικοί και ποιο είναι το πιο πρόσφορο σημείο δράσης.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των -1.000- ευρω, πλήθος πορτοφολιών, τσαντών, κινητών τηλεφώνων και 10αδες τουριστικοί χάρτες.

Οι δράστες με τη δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Δείτε την φωτογραφία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΑΣ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις