Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Εκτός φυλακής ο Δημήτρης Κουφοντίνας – Βγήκε με διήμερη άδεια

Εκτός φυλακής ο Δημήτρης Κουφοντίνας – Βγήκε με διήμερη άδεια

– Την πύλη εξόδου των φυλακών Κορυδαλλού πέρασε σήμερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας
– Θα μείνει εκτός φυλακής για δύο ημέρες με άδεια του συμβουλίου φυλακών
– Είναι η πρώτη άδεια που παίρνει ο “Λουκάς” της 17 Νοέμβρη μετά από 15 χρόνια
– Έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια για τη δολοφονία 11 ανθρώπων
– Υποστηρικτές του φώναζαν συνθήματα έξω από τις φυλακές
ΔΕΙΤΕ ΚΑΡΕ – ΚΑΡΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε άδεια για δύο ημέρες. Βγήκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 12:14 μετά από 15 χρόνια. Τον συνόδευαν η σύζυγός του Αγγελική Σωτηροπούλου, ο γιος του Έκτορας και η δικηγόρος του Γιάννα Κούρτοβικ. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγήκε χαμογελαστός από τις φυλακές και τον περίμεναν φίλοι και συγγενείς.

Επίσης, ήταν εκεί ομάδα νεαρών που φώναζαν «το πάθος για την λευτεριά, είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας με το που πέρασε την πύλη εξόδου των φυλακών και όταν είδε γνωστά πρόσωπα αλλά και εκείνους που τάσσονται στο πλευρό του, άνοιξε τα χέρια για να τους αγκαλιάσει.

«Η άδεια είναι ένα δικαίωμα για τον κρατούμενο που αποκτήθηκε με αγώνες μέσα στην φυλακή. Ενα δίκαιο συμβούλιο έκανε μια δίκαιη κρίση και το ευχαριστούμε», δήλωσε αμέσως μετά η δικηγόρος του Γιάννα Κούρτοβικ. Είπε ακόμα ότι το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν ανταποκρίνεται στη νομολογία και πρόσθεσε ότι κάποιοι στα κανάλια όταν το επικαλούνται ασχημονούν.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι έφτασαν στις φυλακές η σύζυγος του Κουφοντίνα, Αγγελική και ο γιος του Έκτορας.

Οι όροι που του επιβλήθηκαν είναι αυστηροί

Ουσιαστικά ο “Λουκάς” της 17 Νοέμβρη στο 48ωρο που θα μείνει εκτός της ειδικής πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού θα πρέπει να πάει τέσσερις φορές στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχή όπου έχει δηλώσει ότι βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του.

Σύμφωνα με τους όρους που επιβλήθηκαν μετά την απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών για την άδεια θα πρέπει να παρουσιάζεται δύο φορές την ημέρα στο Α.Τ. του Βαρνάβα Αττικής.

Η 48ωρη  άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών στο οποίο συμμετέχει και εισαγγελέας επόπτης, μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος που ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.

Ο βίος και η πολιτεία του Δημήτρη Κουφοντίνα – Τα χτυπήματα της 17Ν και η δίκη που γράφτηκε στην ιστορία

Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος αλλά και η συμπεριφορά εντός της φυλακής (πειθαρχικά κλπ). Και στην προκειμένη περίπτωση ο κρατούμενος κλήθηκε σε ακρόαση και απάντησε σε ερωτήσεις του συμβουλίου σχετικά με τη χορήγηση της άδειας.

Τι είπε ο Δημήτρης Κουφοντίνας στο Συμβούλιο των φυλακών

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω στην μελισσουργική μονάδα που είχα», φέρεται να δήλωσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας ενώπιον του Συμβουλίου των Φυλακών το οποίο του ενέκρινε τη 48ωρη άδεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο «Λουκάς» της 17 Νοέμβρη επικαλείται τις προυποθέσεις καλής χρήσης της άδειας, τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική αποκατάσταση, οι οποίες είναι και οι μοναδικές που θέτει ο νόμος ο οποίος θεσπίστηκε το 1989 και ανανεώθηκε το 1999.

Πηγές των φυλακών αναφέρουν οτι  ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος, με  ποσοστό “αστοχίας” περίπου στο 2%, δηλαδή η μη επιστροφή του κρατούμενου ή η διάπραξη νεου αδικήματος κατα την άδεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κάθε κρατούμενος, δικαιούται να ζητήσει άδεια. Οι ισοβίτες έχουν δικαίωμα οταν συμπληρώσουν 8 χρόνια πραγματικής κράτησης. Επισημαίνουν δε πως ακόμα και οι Απριλιανοί θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του δικαιωμάτος, αλλά δεν το αιτήθηκαν ποτέ.

Σφοδρή αντιπαράθεση για την άδεια στον Δ. Κουφοντίνα

Οι αντιδράσεις για την χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα ήταν σφοδρή από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Αδιανόητη τη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Για μια απόφαση που λαμβάνει το Συμβούλιο των Φυλακών και όχι η κυβέρνηση έκανε λόγο το Μαξίμου.

“Επίθεση” στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο γιος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Έκτωρας, κάνοντας λόγο για “αδιανόητο θράσος”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις