Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Έως και 3.000€ την ημέρα “έβγαζαν” οι πορτοφολάδες – Πως δρούσε η σπείρα

Πορτοφολάδες σπείρα

Στις 3.000 ευρώ ημερησίως, εκτιμάται πως έβγαζαν οι πορτοφολάδες. Η πολυδαίδαλη σπείρα των πορτοφολάδων είχε ρημάξει δεκάδες χιλιάδες ανυποψίαστους πολίτες αλλά και τουρίστες που επισκέπτονταν την Αθήνα.

Οι… πορτοφολάδες της Αθήνας “τσέκαραν” τα θύματά τους και “χτυπούσαν” στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο τρόπος που δρούσε η σπείρα και οι διάλογοι που σοκάρουν.

Η συμμορία που αποτελούνταν συνολικά από περίπου 40 άτομα. Είχαν κάνει ακόμα και μαθήματα, προκειμένου να μετατρέπονται σε φυσιογνωμιστές, ώστε να ξεχωρίζουν στα ΜΜΜ, όσους έχουν πορτοφόλι “φορτωμένο”.

Πορτοφολάδες… χρόνων

Η σπείρα δρούσε επί μια 10ετια και είχε κλέψει πάνω από 4.000 πορτοφόλια, με λεία που έφθανε τις 3.000 ευρώ την ημέρα. Τα αντικείμενα αξίας, αλλά και τα κινητά τηλέφωνα, η σπείρα άμεσα τα έδινε σε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας. Τα μετρητά τα συγκέντρωναν οι δυο αρχηγοί και ένα μεγάλο μέρος το έστελναν με εμβάσματα σε συγγενείς τους στην Αλβανία.

Οι πορτοφολάδες της Αθήνας είχαν ως πεδίο δράσης τις γραμμές του Μετρό και του Προαστιακού, που φθάνουν μέχρι το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος καθώς πρωταρχικός τους στόχος ήταν οι τουρίστες που είχαν στην κατοχή τους “μετρητό”.

Πορτοφολάδες σπείρα

Έτσι δρούσαν

Ο τρόπος με τον οποίο αφαιρούσαν πορτοφόλια και κινητά τηλέφωνα πραγματικά εντυπωσιακός. Εντόπιζαν μέσα στο βαγόνι το υποψήφιο θύμα. Το περικύκλωναν και στην συνέχεια, αφού είχε κλείσει ο κλοιός, ένας από τους “επιστήμονες” τον έσπρωχνε ελαφρά. Έτσι, τον έφερε στη θέση που ήθελε.

Στη συνέχεια αναλάμβανε ο “ταχυδακτυλουργός” της ομάδας. Αφαιρούσε το πορτοφόλι ή το κινητό και άμεσα το παρέδιδε σε συνεργό του. Ακολουθούσε, κατόπιν, μια ιδιότυπη “σκυταλοδρομία” μέχρι το πορτοφόλι με τα χρήματα να φθάσει στην αποβάθρα.

Τα χρήματα και τα αντικείμενα που άρπαζε στην βάρδια της η κάθε ομάδα τα παρέδιδε στους δυο αρχηγούς της εγκληματικής οργάνωσης. Τα χαμηλά στελέχη της οργάνωσης, αυτοί δηλαδή που έκαναν την “βρώμικη” δουλειά, αμείβονταν με ένα καλό μεροκάματο της τάξεως των 20 έως και 30 ευρώ την ημέρα, έστω κι αν δεν είχαν εργαστεί.

Οι συνομιλίες

Χαρακτηριστική η συνομιλία που υπέκλεψε ο υπέρ κοριός της ΕΛ.ΑΣ κατά την διάρκεια των παρακολουθήσεων. Συζητούν δυο μέλη της σπείρας για το πανηγύρι στους Αγίους Θεοδώρους και την λεία που θα εξοικονομήσουν: «…έλα θα πάμε Αγίους Θεοδώρους στο πανηγύρι το βράδυ;» ρωτά ένας κακοποιός για να λάβει την απάντηση: «..βέβαια και θα πάμε. Πως το βλέπεις θα βγάλουμε κάνα διχίλιαρο εκεί;». Η απάντηση πραγματικά αποκαλυπτική: «…τι λες ρε. Αν δεν βγάλουμε 10.0000 σπίτι δεν θα γυρίσουμε».

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις