Τετάρτη, 29 Μαΐ
24oC Αθήνα

Γιάννος Παπαντωνίου: 16 ώρες απολογία! Περιμένει να μάθει αν θα προφυλακιστεί

Γιάννος Παπαντωνίου: 16 ώρες απολογία! Περιμένει να μάθει αν θα προφυλακιστεί
Φωτογραφία Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε μετά από 16 ώρες η απολογία του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς, Ηλ. Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου. Η «σκυτάλη» περνάει πλέον στη σύζυγο του πρώην υπουργού Σταυρούλα Κουράκου.

Όταν ολοκληρωθούν και οι δύο απολογίες ανακριτές και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την ποινική τύχη των κατηγορουμένων. Ο κ. Παπαντωνίου και η σύζυγος του έχουν κληθεί να απολογηθούν για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος το οποίο αφορά ποσό 2.800.000 ελβετικών φράγκων το οποίο φέρεται να έλαβε ως δώρο για να προωθήσει τη κύρια σύμβαση και αυτή των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για το εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του πολεμικού ναυτικού.

Χθες (22.10.2018) ο πρώην υπουργός βρισκόταν ενώπιον των ανακριτών επί 12 σχεδόν ώρες, δεχόμενος βροχή ερωτήσεων για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται να έλαβε για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών το 2003 και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Το πρώτο σκέλος της απολογίας του αναλώθηκε στις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπέγραψε ενώ στη συνέχεια άρχισε να δέχεται ερωτήσεις για τα χρήματα που φέρεται να έλαβε.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου φέρεται να αρνείται κατηγορηματικά την κατηγορία ισχυριζόμενος ότι “μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό“.

Ο κατηγορούμενος κάνει λόγο για πλήρες αδιέξοδο “των διωκτών του” το οποίο, όπως ισχυρίζεται, τους ανάγκασε “να εφεύρουν ένα πρωτοφανές σενάριο“, συνδέοντας τραπεζικές κινήσεις που δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Χαρακτηριστικά φέρεται να ανέφερε στους ανακριτές διαφθοράς: «Όσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναλήψεις μετρητών με τις καταθέσεις άλλων προσώπων πραγματοποιούν ένα ταξίδι στο διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο σύμπαν αποσιωπώντας πλήρως το αποδεικτικό υλικό. Τα περί δαιδαλωδών διαδρομών αποδεικνύουν άγνοια του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος», κάνοντας επίσης λόγο για «δόλιες συρραφές δήθεν στοιχείων».

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις