Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Γιάννος Παπαντωνίου: Γράφει βιβλίο στη φυλακή – Η πρώτη νύχτα στον Κορυδαλλό

Γιάννος Παπαντωνίου

– Ήρεμα πέρασαν την πρώτη τους νύχτα στον Κορυδαλλό ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου
– Μόνος του ο πρώην υπουργός, σε κελί με άλλη μια γυναίκα η σύζυγός του
– Ζήτησε χρήματα, τηλεκάρτες και χαρτιά για να ξεκινήσει τη συγγραφή βιβλίου

Πρώτο βράδυ στις φυλακές του Κορυδαλλού για το ζεύγος Παπαντωνίου μετά την απόφαση να προφυλακιστούν για την υπόθεση με τις μίζες των 2,8 δισ. ελβετικών φράγκων για τις έξι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου οδηγήθηκαν στον Κορυδαλλό από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η πρώτη νύχτα τους στη φυλακή ήταν ήρεμη, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο πρώην υπουργός είναι μόνος του στο κελί, γεγονός που τον ικανοποιεί. Αντίθετα, η σύζυγός του οδηγήθηκε σε κελί μαζί με μια άλλη γυναίκα.

Η Σταυρούλα Κουράκου κρατείται σε πτέρυγα του ισογείου των φυλακών, όπου βρίσκονται συνολικά εννέα κελιά. Η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου θέλει να μετακινηθεί σε πτέρυγα με λιγότερα κελιά και δεν αποκλείεται το αίτημά της να ικανοποιηθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις πρώτες του ώρες στον Κορυδαλλό, ο Γιάννος Παπαντωνίου ζήτησε να ενημερωθεί πως μπορεί να προμηθευτεί τηλεκάρτες και πόσα χρήματα μπορεί να διαθέτει για τις ανάγκες του. Ζήτησε επίσης γραφική ύλη καθώς θέλει να γράψει βιβλίο.

Το ζεύγος Παπαντωνίου θα μπορεί να συναντιέται στο επισκεπτήριο της Κυριακής.

Η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου

Σε δύο βασικούς άξονες κινήθηκε η 16ώρη απολογία που παρουσίασε ο Γιάννος Παπαντωνίου, ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς, Ηλ. Ζαμανίκα και Γ. Ευαγγέλου.

– Από την μία υποστήριξε ότι η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών ήταν επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο.

– Από την άλλη πως δεν έχει δεχθεί καμία παράνομη πληρωμή από την γαλλική, προμηθεύτρια, εταιρία.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου, προφυλακίστηκαν για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα όσον αφορά «δώρο» που κατηγορείται ότι έλαβε από την εταιρία “THALES NEDERLAND B.V.” τουλάχιστον ύψους 2.835.197, 05 ελβετικών φράγκων το οποίο αποτέλεσε μέρος τουλάχιστον του συνολικού χρηματικού ποσού των 4.608.773, 02 ελβετικών φράγκων.

Τα χρήματα αυτά ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι τα «διατηρούσε εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρύπτοντας από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια ο Γιάννος Παπαντωνίου φέρεται ότι «ενήργησε από κοινού με τη σύζυγο του και συγκατηγορουμένη του Σταυρούλα Κουράκου με συγκεκριμένη μέθοδο και σε εκτέλεση κοινού σχεδίου δράσης που εκπόνησε κατόπιν συναποφάσεως τουλάχιστον με αυτήν, ενεργώντας είτε κατά μόνας, είτε από κοινού με την ανωτέρω συγκατηγορουμένη του, αλλά και με άλλα εισέτι άγνωστα στην ανάκριση πρόσωπα, με σκοπό νομιμοποίηση των παράνομων ωφελημάτων του».

Τα χρήματα αυτά όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο που έχουν συντάξει οι δικαστικές αρχές ο Γιάννος Παπαντωνίου φέρεται να τα έλαβε από τον αντιπρόσωπο της γαλλικής εταιρίας στην Ελλάδα ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται εν ζωή.

Στη συνέχεια μέσω φιλικού του προσώπου διοχετεύτηκαν κατά τις δικαστικές αρχές σε λογαριασμούς του στην Ελβετία.

Ο επιχειρηματίας, φίλος του υπουργού, φέρεται στην δική του απολογία παραδέχθηκε πως έβγαλε το 2002 και το 2003 2,5 εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό του πρώην υπουργού στην Ελβετία. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός ωστόσο υποστήριξε ότι αυτά τα χρήματα προερχόταν από κληρονομιές και έργα τέχνης, μη καταφέρνοντας να πείσει ανακριτές και εισαγγελέα, καθώς δεν προσκόμισε τα απαραίτητα παραστατικά.

«Η σύνδεση αναλήψεων σε μετρητά ενός αντιπροσώπου οπλικών συστημάτων – που έχει πεθάνει – από λογαριασμούς του σε ελληνικές τράπεζες με καταθέσεις μετρητών φιλικού μου προσώπου σε δικούς του ελληνικούς λογαριασμούς είναι αδιανόητη όταν δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση μεταξύ τους!!! Ούτε ηλεκτρονική μεταβίβαση , ούτε επαφή, ούτε καν επικοινωνία ή γνωριμία !!! Και, βέβαια, καμιά απολύτως σχέση ή γνωριμία και, κατά μείζονα λόγο, συνάντηση μεταξύ του αντιπροσώπου και εμένα !!!

Κάποιο «μαγικό χέρι» φαίνεται να συνδέει τα μετρητά του ενός με τα μετρητά του άλλου. Δεν υπάρχει προηγούμενο στα δικαστικά χρονικά να αποδίδονται βαρύτατες κατηγορίες, όπως «παθητική δωροδοκία» ή «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα», χωρίς καμιά απολύτως ένδειξη, ηλεκτρονική διαβίβαση ή μαρτυρική κατάθεση, μεταφοράς χρημάτων μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων. Οι συντάκτες του κατηγορητηρίου πραγματοποίησαν, για να φτάσουν στο ποθούμενο συμπέρασμα, όχι απλώς λογικό άλμα αλλά ταξίδι στο διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο Σύμπαν, απαξιώνοντας πλήρως την αποδεικτική διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός στους ανακριτές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις