Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Κύκλωμα παράνομων γνωματεύσεων σε αιτούντες άσυλο στην Μυτιλήνη

Κύκλωμα παράνομων γνωματεύσεων σε αιτούντες άσυλο στην Μυτιλήνη

Κύκλωμα που έδινε ψεύτικες γνωματεύσεις σε αιτούντες άσυλο στην χώρα μας εξαρθρώθηκε από την αστυνομία στην Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο κύκλωμα στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων μια ψυχολόγος και δυο δικηγόροι έδινε παράνομα γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες» σε αιτούντες άσυλο στη Μυτιλήνη και μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 538 περιπτώσεις. Μάλιστα, για κάθε περίπτωση οι εμπλεκόμενοι έπαιρναν από 550 έως 950 ευρώ.

Με αυτή την γνωμάτευση οι αιτούντες άσυλο χαρακτηρίζονταν από την υπηρεσία ασύλου ως «ευάλωτα πρόσωπα» και τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους απολάμβαναν επιπλέον δικαιωμάτων προστασίας και συνδρομής. Ήδη έχουν ταυτοποιηθεί πέντε άτομα, ένας αλλοδαπός και 4 Έλληνες ανάμεσά τους η ψυχολόγος και δύο δικηγόροι και έχουν συλληφθεί οι τρεις.

Τις γνωματεύσεις υπέγραφε η συλληφθείσα ψυχολόγος, χωρίς να έχει σχετικό δικαίωμα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν λάπτοπ και υπολογιστές, σκληρούς δίσκους, 4.165 ευρώ και πολλά έγγραφα.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις