Site icon NewsIT

Ο αρχαιοκάπηλος με τα περιδέραια και τα μαχαίρια των μυκηναϊκών χρόνων (ΦΩΤΟ)

08.08.2014 | 13:46
ΦΩΤΟ ΕΛ.ΑΣ.

ΦΩΤΟ ΕΛ.ΑΣ.

Συνελήφθη χθες Πέμπτη, στην Ελευσίνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας 57χρονος για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, εντόπισαν ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 57χρονος, στο Σταθμό Διοδίων στην Ελευσίνα.

Ο έλεγχος με τα… αρχαία “λαβράκια”

Κατά τον έλεγχο που ακολούθησε στο όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περιδέραια από στεατίτη, από χάντρες φαγεντιανής, αλλά και από πηλό.

Ακόμη κατασχέσθηκαν δύο σφραγιδόλιθοι από στεατίτη, οστέινο σφραγιδοκύλινδρο,οχτώ οστέινες χάντρες, καθώς και θραύσματα από άλλες, ενώ υπήρχαν ακόμη χάλκινα μαχαίρια, ένας χάλκινος μπαλτάς, κρίκοι, βελόνες, περιδέραια και χρυσές καρφίτσες.


Η έρευνα δεν είχε τελειωμό, αφού ακόμη κατασχέθηκαν χάλκινα κάτοπτρτα και θραύσματα εργαλείων, ένα χάλκινο δαχτυλίδι και μία χάλκινη βελόνα θραυσμένη σε δύο (2) κομμάτια.

Ύστεροι Μυκηναϊκοί χρόνοι

Τα ανωτέρω αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος και γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και χρονολογούνται στους ύστερους μυκηναϊκούς χρόνους.

Στο όχημα βρέθηκαν ακόμα και κατασχέθηκαν μια πλαστική ράβδος και πέντε μαχαίρια, διαφόρων τύπων και διαστάσεων

Επίσης σε έρευνα στο σπίτι του συλληφθέντα, σε περιοχή της Κορινθίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαρμάρινο κιονόκρανο παλαιοχριστιανικής περιόδου κορινθιακού ρυθμού και δύο τεμάχια που αποτελούν μέρος του μαρμάρινου κιανόκρανου.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών

Τα παραπάνω αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν και αυτά στη νομοθεσία «περί Αρχαιοτήτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην Κρήτη ο βαθύπλουτος Σαουδάραβας πρίγκιπας! Η χλιδή κι η επιθυμία για επενδύσεις

SOS από εγκλωβισμένους τουρίστες – Βούλιαξαν στη λάσπη τα αυτοκίνητά τους στη Σκύρο

“Ταρακουνήθηκε” η Κρήτη – Ισχυρός σεισμός 4,8 ρίχτερ στον Άγιο Μάρκο

Ολοκληρώθηκε η συγκόλληση στο χέρι του Ιταλού τουρίστα – Φρικιαστικός ακρωτηριασμός από σκάφος στους Παξούς – Κρίσιμα τα πρώτα 24ωρα

Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα “Τοπικά Νέα” του Newsit

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version