Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πολύ ισχυρή η βόμβα στον ΣΚΑΙ – Τουλάχιστον 10 κιλά εκρηκτικά!

Πολύ ισχυρή η βόμβα στον ΣΚΑΙ – Τουλάχιστον 10 κιλά εκρηκτικά!

Το πολύ ισχυρό χτύπημα από την πρώτη στιγμή έδωσε κατεύθυνση στις έρευνες της αντιτρομοκρατικής. Η βόμβα στον ΣΚΑΙ μοιάζει να φέρει την υπογραφή της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ).

Έμπειροι Αξιωματικοί λένε στο newsit.gr ότι όπως και στην περίπτωση του Εφετείου της Αθήνας έτσι και με τη βόμβα στον ΣΚΑΙ έχουμε έναν πολύ ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό. Από τις υπάρχουσες τρομοκρατικές οργανώσεις οι αστυνομικοί θεωρούν ότι μόνο μία έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ένα ανάλογο χτύπημα και έτσι προσανατολίζονται προς την οργάνωση ΟΛΑ.

Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν τουλάχιστον 10 κιλά εκρηκτικής ύλης, πιθανότατα “πλαστικά εκρηκτικά”.

Ακόμη και σημειολογικά, λένε έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ο Δεκέμβρης είναι ο “αγαπημένος” μήνας της ΟΛΑ. Δεκέμβριο είχε γίνει και το “χτύπημα” στο Εφετείο Αθηνών.

Οι αστυνομικοί επισημαίνουν στο Newsit.gr την “εντυπωσιακή εξέλιξη” της οργάνωσης που πέρασε από τα χτυπήματα με ριπές καλάσνικοφ στην κατασκευή ισχυρών εκρηκτικών μηχανισμών.

Από την αρχή, λένε άνθρωποι που ασχολούνται με την ανάλυση των τρομοκρατικών χτυπημάτων, η συγκεκριμένη ομάδα έδειξε ότι είναι σε θέση να πραγματοποιήσει χτυπήματα τα οποία απαιτούν οργάνωση τόσο στον τομέα της προετοιμασίας, όσο και σε αυτόν της εκτέλεσης.

Από ένα σημείο και μετά φάνηκε ότι έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Ο “κρατήρας” που άφησε πίσω της η έκρηξη δείχνει ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν αρκετά κιλά εκρηκτικά.

Ο τρόπος που τοποθετήθηκε (ο τρομοκράτης κρέμασε τη βόμβα έξω από τις μπάρες της γέφυρας στην παλιά παραλιακή με τρόπο ώστε στη μια πλευρά να έχει μπετό) δείχνει ότι υπήρχε προμελέτη τόσο σε ό,τι αφορά στο σημείο, όσο και ως προς το αποτέλεσμα που ήθελαν να έχει το ωστικό κύμα. Με το μπετό στη μια μεριά της βόμβας ήταν βέβαιο ότι το ωστικό κύμα θα κατευθυνθεί προς το κτήριο του ΣΚΑΙ, δεν θα έχει, δηλαδή. απώλειες, παρά την σχετικά μεγάλη απόσταση.

Στο σημείο που τοποθετήθηκε η βόμβα οφείλεται και το γεγονός ότι οι ζημιές στο ισόγειο του κτηρίου είναι ελάχιστες σε σχέση με τους πάνω ορόφους που δέχθηκαν το μεγαλύτερο μέρος του ωστικού κύματος.

Ένα ακόμη στοιχείο που “δείχνει” ΟΛΑ, είναι ίσως και το γεγονός ότι ο τρομοκράτης χρησιμοποίησε για να “δέσει” τη βόμβα στα κάγκελα κάποιο μεταλλικό αντικείμενο, πιθανότατα λουκέτο μηχανής.

Αυτό είχε συμβεί και στην αποτυχημένη επίθεση στο υπουργείο Εργασίας όπου οι τρομοκράτες είχαν δέσει τη βόμβα στα ρολά. Μπορεί η ΟΛΑ να μην ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για αυτή την ενέργεια, ωστόσο η Αντιτρομοκρατική θεωρεί ότι φέρει την υπογραφή της.

Ρεπορτάζ: Θ. Πάνου

 

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις