Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Προφυλακιστέος πάλι ο Ανδρέας Μαρτίνης για “κερασμένα” νοσήλεια

Προφυλακιστέος πάλι ο Ανδρέας Μαρτίνης για “κερασμένα” νοσήλεια

Δεν κατάφερε να πείσει για τους ισχυρισμούς του ανακριτή διαφθοράς και εισαγγελέα ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης και μετά από τρεις ώρες απολογία, κρίθηκε για δεύτερη φορά προφυλακιστέος για την υπόθεση των “κερασμένων” νοσηλείων και εξετάσεων σε ασθενείς με αδρά οικονομική επιφάνεια την περίοδο 2007 – 2010.

Ο 75χρονος, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές εδώ και έξι μήνες για άλλη υπόθεση αυτή που αφορά στη δικογραφία για την Hospitalia International και τη μίζα των 3,2 εκ γερμανικών μάρκων για τη προμήθεια υπερκοστολογημένου εξοπλισμού του νοσοκομείου απολογήθηκε σήμερα για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στη λίστα των ασθενών που ευεργετήθηκαν, καταγράφονται 51 ονόματα μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργοί και στενοί συγγενείς τους, πρώην υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, άνθρωποι των τεχνών και δημοσιογράφοι.

Οι εκπτώσεις στα νοσήλεια των επωνύμων φέρονται να έφταναν ακόμη και το 100% ενώ είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ασθενούς που έπρεπε να καταβάλει 355.000 ευρώ και τελικά χρεώθηκε μόλις 5.000 ευρώ, τα οποία πλήρωσε το ασφαλιστικό του ταμείο. Το αποτέλεσμα ήταν να ζημιωθεί το νοσοκομείο για τις δωρέαν νοσηλείες των 51 προσώπων με 1,75 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο Ανδρέας Μαρτίνης τόσο στην απολογία του όσο και στο υπόμνημα που κατέθεσε στον ανακριτή διαφθοράς, Νίκο Τσιρώνη υποστήριξε πως πράγματι έγιναν οι συγκεκριμένες νοσηλείες, όχι όμως δωρεάν αλλά με έκπτωση. Και η έκπτωση αυτή, κατά τους ισχυρισμούς του, δεν έγινε όχι στο σύνολο των νοσηλείων αλλά μόνο στο ποσό που δεν κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών.

Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από διαχειριστικό έλεγχο στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν για την τετραετία 2007-2010. Σε πόρισμα που έφτασε στη Δικαιοσύνη καταγράφονται συνολικά 8.106 περιπτώσεις δωρεάν η μέ έκπτωση νοσηλείας. Το σύνολο του κόστους των νοσηλειών για όλες αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρω. Ωστόσο, από όλες αυτές τις περιπτώσεις – σύμφωνα με το κατηγορητήριο – 51 πρόσωπα με κοινωνική και κοινωνική επιφάνεια δεν πληρούσαν τις προυπουθέσεις να νοσηλευτούν δωρεάν προκαλώντας ζημία στο νοσοκομείο ύψους 1,75 εκατ. ευρώ.

Πάντως ο Ανδρέας Μαρτίνης σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε στην απολογία του πως από τη σύσταση του Ερρίκος Ντυνάν ως κοινωνικού ίδρυματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργεί ως Νομικού Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προβλέπεται η δυνατότητα νοσηλείας, ευπαθών ομάδων αλλά και κατά περίπτωση ειδικών κατηγοριών.

Αυτού του τύπου οι νοσηλείες, γίνονταν, όπως ανέφερε. με εισηγήσεις της κοινωνικής υπηρεσίας του Ερρίκος Ντυνάν ή του Ερυθρού Σταυρού η της Αρχιεπισκοπής. Ο κατηγορούμενος σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε πως αυτό η εκπτωση, αφορούσε το μέρος του ποσού που δεν κάλυπταν οι ασφαλιστικοί φορείς των ασθενών, δηλαδή αυτό που δεν χρεώνονταν στους ασθενείς ήταν το εμπορικό κέρδρος του Ερρίκος Ντυνάν. Ωστόσο φέρεται να ανέφερε πως οι αποφάσεις αυτές δεν λήφθηκαν αυθαίρετα από τον ίδιο αλλά πως οι σχετικές εισηγήσεις του γίνονταν δεκτές από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερρίκος Ντυνάν. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρίστηκε πως η εκπτωση στα νοσήλεια συνέβαλε στην αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας του νοσοκομείου αφού τα πρόσωπα που νοσηλεύονταν ήταν δημόσια πρόσωπα και αυτό από μόνο του αποτελέσουν διαφήμιση για το Ερρίκος Ντυνάν. Με αυτόν τον τρόπο φέρεται να τόνισε πβς το νοσοκομείο μακροπρόθεσμα θα είχε κέρδη ενώ παράλληλα δημιουργούνταν και οι προυποθέσεις για επιχορήγηση του νοσοκομείου με κρατική επιχορήγηση όπως προβλέπεται από την ιδρυτική του πράξη.

Υπενθυμίζεται πως ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγος του συνελήφθησαν τον περασμένο Μάιο.Ο ανακριτής Νίκος Τσιρώνης είχε εκδώσει σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς ο Ανδρέας Μαρτίνης ως πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν φέρεται να εισέπραξε μίζα 3,2 εκ μάρκων από τη γερμανική εταιρία Hospitalia International για προμήθεια υπερκοστολογημένου εξοπλισμού του νοσοκομείου.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε