Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Ψάχνουν τις κάμερες για το αμάξι των επίδοξων βομβιστών του Υπ. Εργασίας

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την εικόνα του αυτοκινήτου που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες προκειμένου να μετακινηθούν μέχρι το Υπουργείο Εργασίας για να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό, έχουν στα χέρια τους οι Αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, από τις κάμερες διαχειρίσης κυκλοφορίας κατάφεραν να εντοπίσουν το ύποπτο μαύρο όχημα και μάλιστα την επίμαχη στιγμή, κατά την οποία ο οδηγός σταματά μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου και ο συνοδηγός βγαίνει από το αυτοκίνητο και κρεμά στα ρολά της εισόδου, το σακίδιο που περιείχε των ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό.

Οι αστυνομικοί ακολουθώντας την διαδρομή του ύποπτου οχήματος, το χάνουν τελικά κοντά στο Σύνταγμα, καθώς φαίνεται πως ο οδηγός του έστριψε σε σημεία που δεν υπήρχαν κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας. Ωστόσο οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής έχουν εξαπολύσει από χθες το πρωί ένα ιδιότυπο… σαφάρι αναζητήσης ιδιωτικών καμερών σε καταστήματα και πολυκατοικίες σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν εκ νέου την διαδρομή του οχήματος που χρησιμοποίησαν οι βομβιστές.

Οι εκτιμήσεις

Μέχρι στιγμής το μοναδικό δεδομένο που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί είναι το είδος του ωρολογιακού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκε, αλλά και το είδος της εκρηκτικής ύλης εν προκειμένω το λεγόμενο και “εκρηκτικό της νοικοκυράς” το περίφημο ANFO.

Το συγκεκριμένο εκρηκτικό λανσάρισε πρώτη φορά στα Ελληνικά δεδομένα ο “Επαναστατικός Αγώνας”, ενώ στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε και από άλλες οργανώσεις όπως η “Συνωμοσία Πυρήνων τις Φωτιάς” και η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών”.

Ωστόσο και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο μηχανισμός δεν εξερράγη καθώς ο κατασκευαστής του έδειξε έναν ερασιτεχνισμό, όσων αφορά στην εκρηκτικότητα του υλικού που είχε χρησιμοποιήσει, καθώς το ANFO χρειάζεται υποβοήθηση ώστε να εκραγεί και χρειάζεται πρόσμιξη βιομηχανικού εκρηκτικού, όπως είναι η αμωνιοδυναμίτιδα και η ζελατοδυναμίτιδα.

Μέχρι στιγμής τα εργαστήρια τις ΕΛ.ΑΣ όπου και έχουν μεταφερθεί τα υπολείμματα του μηχανισμού, πέραν του πυροκροτητή και του ANFO, έχουν εντοπίσει πρόσμειξη βιομηχανικού εκρηκτικού και συγκεκριμένα ζελατοδυναμίτιδα πλην όμως σε μικρή ποσότητα. Κατά συνέπεια ο άνθρωπος που κατασκεύασε το μηχανισμό ίσως είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με το… αντικείμενο και μάλλον πειραματίζεται.

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής, εκτός του “Επαναστατικού Αγώνα” και της “Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών”, από το “κάδρο” των ερευνών δεν βγάζουν και την “Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας”. Πρόκειται για την οργάνωση που είχε ρίξει πρόσφατα χειροβομβίδα στην Γαλλική Πρεσβεία, ενώ κατά το παρελθόν είχε πυροβολήσει με Καλάσνικοφ τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χ. Τρικούπη, αλλά και την πρεσβεία του Μεξικό, στο Κολωνάκι.

Λόγω λοιπόν του υποτιθέμενου ερασιτεχνισμού του κατασκευαστή της βόμβας, οι αστυνομικοί δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουν ενδεχόμενη αναβάθμιση της δράσης της “ΟΕΑ”, η οποία ίσως προσπάθησε να πραγματοποιήσει το “παρθενικό” της χτύπημα με ωρολογιακό μηχανισμό που όμως δεν λειτούργησε.

Το χτύπημα

Στη 01:20 τα ξημερώματα της Δευτέρας άγνωστος τηλεφώνησε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” για να προειδοποιήσει για την τοποθέτηση του μηχανισμού, χρησιμοποιώντας μάλιστα αδόκιμους όρους. Συγκεκριμένα, ο άγνωστος είπε στην τηλεφωνήτρια: “…έχουμε τοποθετήσει ισχυρή δόση εκρηκτικού μηχανισμού στο Υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου 29. Προσοχή δεν είναι φάρσα. Ο μηχανισμός θα εκραγεί σε 40 λεπτά”.

Άμεσα η περιοχή αποκλείστηκε, από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν οπτικό πεδίο του μηχανισμού, καθώς οι άγνωστοι είχαν κρεμάσει το σακίδιο με την βόμβα στα ρολά του υπουργείου. Όταν πια παρήλθε το χρονικό όριο κι ένα επιπλέον μισάωρο, αποφασίστηκε η διάσπαση του μηχανισμού. Έπειτα από δυο αποτυχημένες προσπάθειες, οι ειδικοί των ΤΕΕΜ προκάλεσαν τελικά ελεγχόμενη έκρηξη, με αποτέλεσμα την απενεργοποίηση του μηχανισμού.

Το σύνολο της βόμβας μεταφέρθηκε άμεσα στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να διερευνηθεί για αποτυπώματα και DNA του κατασκευαστή, αλλά και των ανθρώπων που την τοποθέτησαν στην πόρτα του Υπουργείου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε