Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Πυροβόλησαν με καλάσνικοφ τον αστυνομικό φρουρό στο Εφετείο οι τρομοκράτες που έβαλαν τη βόμβα

Εφετείο βόμβα πυροβολισμός

– Κατέθεσε ότι άκουσε πυροβολισμό ο αστυνομικός φρουρός στο Εφετείο της Αθήνας
– Ο φρουρός είδε τους τρομοκράτες και προσπάθησε να τους σταματήσει
– Εντοπίστηκε κάλυκας από καλάσνικοφ στο σημείο της επίθεσης
– “Υπήρξε ευθεία απειλή κατά της ζωής του φύλακα” λέει ο Σ. Κοντονής
– Τρομο – χτύπημα κατά της Δικαιοσύνης μια ανάσα από τη ΓΑΔΑ
– Τέσσερις τρομοκράτες με “καταδρομικού τύπου” επιχείρηση χτύπησαν φυλασσόμενο χώρο

Για ευθεία απειλή κατά της ζωής του φύλακα έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης. Όπως ο ίδιος αστυνομικός φρουρός του Εφετείου περιέγραψε στους συναδέλφους του οι τρομοκράτες που τοποθέτησαν την βόμβα πιθανότατα πυροβόλησαν εναντίον του καθώς εκείνος προσπάθησε να τους σταματήσει.

Τα ξημερώματα, δέκα λεπτά πριν τις 03:00 τέσσερις τρομοκράτες τοποθέτησαν βόμβα στο Εφετείο.

Οι αστυνομικοί είδαν στις κάμερες ασφαλείας όλο το σκηνικό. Παράλληλα φαίνεται ότι υπάρχει μαρτυρία ενός από τους φρουρούς του κτηρίου. Οι πληροφορίες λένε για ένα σκουρόχρωμο αυτοκίνητο κλειστού τύπου με συρόμενη πόρτα στο πλάι το οποίο σταμάτησε έξω από το Εφετείο.

Στο αυτοκίνητο φαίνεται ότι υπήρχαν τέσσερα άτομα. Δύο στο πίσω μέρος, ο οδηγός και ο συνοδηγός. Ο συνοδηγός ήταν ο άνδρας που κρατούσε τη βόμβα. Κατέβηκε και σχεδόν ταυτόχρονα κατέβηκε από την συρόμενη πλαϊνή πόρτα ακόμη ένα άτομο.

Ο συνοδηγός ανέβηκε με γρήγορες κινήσεις τις σκάλες και έφτασε ως την είσοδο όπου και τοποθέτησε τη βόμβα. Ο δεύτερος εκτός του βαν είχε στάση επιτήρησης του χώρου και πιθανότατα οπλοφορούσε καλύπτοντας τις κινήσεις του άνδρα που τοποθετούσε τη βόμβα.

Ο αστυνομικός φρουρός του κτηρίου αντιλήφθηκε τον άνδρα που ανέβαινε τις σκάλες έχοντας ένα σακίδιο στην πλάτη. Αμέσως φώναξε για να τον σταματήσει πριν πλησιάσει στην είσοδο.

Ο άνδρας δεν υπάκουσε, συνέχισε την πορεία του και τοποθέτησε τη βόμβα.

Την ώρα εκείνη και ενώ ο αστυνομικός έσπευδε προς το σημείο όπου βρισκόταν ο δράστης όπως περιγράφει άκουσε έναν πυροβολισμό.

Φαίνεται ότι ο δεύτερος δράστης, το άτομο που είχε κατέβει από το βαν, αντιλήφθηκε την παρουσία του και πυροβόλησε για να προστατέψει τον άνδρα που τοποθετούσε τη βόμβα.

Ο αστυνομικός έσπευσε να καλυφθεί. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα ο τρομοκράτης επέστρεψε στο αυτοκίνητο, επιβιβάστηκε μαζί με τον άλλο άνδρα στο βαν το οποίο στη συνέχεια ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε κινούμενο με κατεύθυνση του Γκύζη.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον αστυνομικό φρουρό, αμέσως μετά την εναπόθεση τσάντας που περιείχε Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών, κατά την προσπάθεια διαφυγής τους. Στη θέα του αστυνομικού σκοπού, συνεργός των δραστών που ανέμενε σε όχημα, πυροβόλησε μια φόρα εναντίον του, χωρίς ωστόσο να του επιφέρει τραυματισμό.

Κάλυκας που βρέθηκε στο σημείο έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων. Όπως προέκυψε από τα νεότερα στοιχεία, ο κάλυκας είναι από τουφέκι καλάσνικοφ.

Χτύπημα στη Δικαιοσύνη μια ανάσα από τη ΓΑΔΑ

Οι δράστες τα ξημερώματα έκαναν μια επιχείρηση-μήνυμα κατά τη Δικαιοσύνης. Είναι πολύ πιθανό ότι στην ανάληψη ευθύνης θα γίνεται αναφορά στους πλειστηριασμούς. Σε κάθε περίπτωση οι τρομοκράτες θέλησαν να δείξουν ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν ένα “ηχηρό” χτύπημα, μια ανάσα από την ΓΑΔΑ και μάλιστα σε έναν φυλασσόμενο χώρο.

Το “μήνυμα” των τρομοκρατών γίνεται ακόμη πιο… ηχηρό από τη στιγμή που κατάφεραν να χτυπήσουν σε ένα σημείο όπου υποτίθεται ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα, σε ένα σημείο όπου υπάρχουν, εκτός από τη φρουρά, συνεχείς περιπολίες αστυνομικών, ενώ στο κτήριο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή είναι τοποθετημένες πολλές κάμερες ασφαλείας.

Οι δράστες κατάφεραν να “περάσουν” μέσα από το δίκτυο ασφάλειας φτάνοντας στην είσοδο του κτηρίου – σύμβολο της λειτουργίας της Δικαιοσύνης μια ανάσα από την “καρδιά” της Αστυνομίας.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ερωτηματικά προκαλεί και το γεγονός πως οι τρομοκράτες κατάφεραν να φύγουν ανενόχλητοι από την οδό Λουκάρεως και μάλιστα τη στιγμή που ο αστυνομικός φρουρός που τους είδε ενημέρωσε για το περιστατικό άμεσα.

Υποτίθεται πως εκείνη την ώρα στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν περιπολικά και μονάδες που κινητοποιούνται άμεσα σε σοβαρά περιστατικά. Παρόλα αυτά το βανάκι με τους τέσσερις τρομοκράτες έφυγε μέσω της οδού Λουκάρεως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και κατευθύνθηκε στην περιοχή του Γκύζη Παρά το γεγονός ότι εκείνη την ώρα θα μπορούσε ο χώρος να είχε αποκλειστεί σχεδόν από την πρώτη στιγμή και να έχουν υπάρξει αναζητήσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θ. ΠΑΝΟΥ – Ε. ΜΙΛΗ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις