Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Ρατσιστές επιτέθηκαν στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ στη Δάφνη

Αμίρ

– Η επίθεση έγινε τα ξημερώματα στο σπίτι του μικρού Αμίρ στη Δάφνη
– Άγνωστοι πέταξαν πέτρες και σπασμένα γυαλιά
– Η μαρτυρία του μικρού μαθητή από το Αφγανιστάν στο newsit.gr
– Συγκλονίζει η μητέρα του: «Θα πεθάνουμε. Θα μας σκοτώσουν. Δεν ξέρουμε τον λόγο»

Άλλο ένα ρατσιστικό έγκλημα χωρίς τιμωρία. Θύμα αυτή την φορά ένας 11χρονος από το Αφγανιστάν και η οικογένειά του στο σπίτι του στην Δάφνη.

Πως έγινε η επίθεση στο σπίτι του μικρού Αμίρ

Ήταν λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα όταν άγνωστοι εμποτισμένοι με ρατσιστικό μίσος επιτέθηκαν στο σπίτι που μένει η οικογένεια του 11χρονου Αμίρ. Το παιδί, αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, τελικά παρέλασε με την ταμπέλα του σχολείου του, στην περιοχή της Δάφνης με απόφαση του διευθυντή του σχολείου.

Οι άνανδροι ρατσιστές πετούσαν πέτρες προς το σπίτι με μανία. Έντρομοι οι γονείς του 11χρονου κάλεσαν το 100 και ενημέρωσαν τους αστυνομικούς ότι δέχονται επίθεση. Προφανώς οι ρατσιστές ακούγοντας τις σειρήνες έσπευσαν να εξαφανιστούν και έτσι οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τους δράστες. Οι τραμπούκοι άφησαν πίσω τους ένα σπίτι ρημαγμένο με ζημιές σε πόρτες και παράθυρα.

Συγκλονίζει η περιγραφή της μητέρας του Αμίρ

Η μητέρα του Αμίρ, Αριζού, είπε ότι άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο παράθυρο του δωματίου που κοιμούνται τα παιδιά της. Το δωμάτιο γέμισε γυαλιά, ενώ μαζί με τις πέτρες έριξαν και ένα χαρτόνι που προέτρεπε την οικογένεια να φύγει.

«Την ώρα που έσπαγαν τα τζάμια, γύρω στις 3 τα ξημερώματα, φώναζα και καλούσα σε βοήθεια. Τα παιδιά είχαν ξυπνήσει, έκλαιγαν, ήταν πολύ φοβισμένα. Γέμισε γυαλιά το δωμάτιο των παιδιών. Βρέθηκε μπουκάλι μπύρας πάνω στο κρεβάτι. Οι πέτρες έπεφταν η μια μετά την άλλη. Ένιωσα πανικό. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ειδοποίησα την ιδιοκτήτρια του σπιτιού, η οποία κατέβηκε και κάλεσε την αστυνομία. Θα πεθάνουμε. Θα μας σκοτώσουν. Δεν ξέρουμε τον λόγο», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα του Αμίρ.

Άκουσα φωνές και κλάματα, λέει στο newsit η ιδιοκτήτρια του σπιτιού που έσπευσε να βοηθήσει την οικογένεια.

Αμίρ

Ο μικρός Αμίρ με ένα σπασμένο μπουκάλι στα χέρια, από αυτά που πέταξαν οι ρατσιστές, περιγράφει στο newsit.gr όσα έζησε.

Οι προθέσεις των δραστών είναι ολοφάνερες και έτσι ήδη την έρευνα έχει αναλάβει το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Αστυνομίας.

Η οικογένεια ζήτησε να μετακινηθεί

Η οικογένεια σήμερα το πρωί ζήτησε από στελέχη του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, τη μετακίνησή της σε άλλη κατοικία.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης με ανακοίνωσή του, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση, ζήτησε από τις αρχές την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Δήλωσε ότι η δημοτική αρχή είναι «αποφασισμένη για μια ανοιχτή Αθήνα, που με τους πολίτες της και σε συνεργασία με τους δήμους όλης της χώρας, θέτουν στο περιθώριο, ακραίες, μισαλλόδοξες, ξενόφοβες και ρατσιστικές πρακτικές».

«Φασίζουσες τακτικές, που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν, όχι μόνο δεν μας πτοούν αλλά χαλυβδώνουν την αποφασιστικότητά μας να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων και η κοινωνική ένταξής τους», αναφέρει η ανακοίνωση του δημάρχου Αθηναίων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Προκαταρκτική Εξέταση που έχει διατάξει το υπουργείο Παιδείας, για τα γεγονότα που οδήγησαν στο να παρελάσει ο Αμίρ με την ταμπέλα του σχολείου και όχι με τη σημαία.

Η κάλυψη από την Διδασκαλική Ομοσπονδία και του Συλλόγου Γονέων στην απόφαση του διευθυντή

Θέση για το θέμα της σημαίας πήραν, με ανακοινώσεις τους, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, αλλά και ο Σύλλογος Γονέων του εν λόγω σχολείου.

«Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου με τις αποφάσεις που έχει λάβει και τις δράσεις που έχει υλοποιήσει κατά καιρούς, στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τους αλλοδαπούς μαθητές και τις οικογένειές τους με ποικίλους τρόπους κάτι που πράττουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΔΟΕ.

Τόνισε ότι είναι «απαράδεκτο και συκοφαντικό να σπιλώνονται εκπαιδευτικοί για αντιλήψεις και στάσεις που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την παιδαγωγική διαδικασία που εφαρμόζουν και κυρίως με τη στάση ζωής που τους διακρίνει».  σ.σ. Γιατί η μόνη έννοια της ΔΟΕ ήταν ο διευθυντής του σχολείου και όχι ο μαθητής!

Τη στήριξη για τον τρόπο χειρισμού του διευθυντή και των διδασκόντων, αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή του εξέφρασε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας τόσο στον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας, όσο και στον Διευθυντή του σχολείου, ο οποίος με το ήθος και τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει, χειρίστηκε το ευαίσθητο αυτό θέμα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης εξακολουθεί να στηρίζει ΟΛΑ τα παιδιά του σχολείου χωρίς διακρίσεις», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Καταδικάζει την επίθεση η ΝΔ

Την καταδίκη της εκφράζει η ΝΔ για τον βανδαλισμό του 11χρονου Αφγανού στη Δάφνη, επειδή είχε κληρωθεί ως σημαιοφόρος του σχολείου του. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου το κόμματος τονίζει πως αυτή «αυτή είναι η καθημερινή ανομία που ανέδειξε σήμερα η Νέα Δημοκρατία και έχει συχνά, δυστυχώς, και ρατσιστικά κίνητρα» προσθέτοντας πως «για αυτήν ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα στη Βουλή, καθώς ζει στον δικό του τόπο και χρόνο».

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκάθαρα ρατσιστική η επίθεση

Η επίθεση με πέτρες στην κατοικία του 11χρονου Αμίρ, στην περιοχή της Δάφνης, είναι ξεκάθαρα ρατσιστική.

Οι πρακτικές που επιχειρούν να σπείρουν το δηλητήριο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να απομονωθούν το συντομότερο δυνατό.

Καλωσορίζουμε, επιπλέον, τις όψιμες, αντιρατσιστικές ευαισθησίες της ΝΔ, υπενθυμίζουμε ωστόσο πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει κλήρωση για τους σημαιοφόρους στις παρελάσεις, είχε καταψηφιστεί από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πρόσχημα την… αριστεία.

ΔΗΣΥ: Οι νεοναζί σηκώνουν κεφάλι

«Οι νεοναζί «σηκώνουν κεφάλι». Χτύπησαν δικηγόρους. Τώρα στοχοποιούν μικρά παιδιά και επιτίθενται σε οικογένειες.  Δεν έχουν όρια. Είναι ο ορισμός του δημοσίου κινδύνου.  Εχθρός τους είναι η κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα «νύχτες των κρυστάλλων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΣΥ.

Και καταλήγει: «Η απάντησή μας πρέπει να είναι ομόθυμη. Η εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής να επιστρέψει στο περιθώριο που ανήκει. Η δημοκρατία και η ελευθερία θα νικήσουν».

ΔΗΜΑΡ: Οι φασίζουσες πρακτικές δεν έχουν θέση στην χώρα μας

«Οι φασίζουσες πρακτικές με ρατσιστικά κίνητρα δεν μπορεί να έχουν θέση στη χώρα μας. Επιτέλους, χρειάζεται αφύπνιση και άμεσα αντανακλαστικά. Μόλις λίγες ημέρες πριν ο Αμίρ υποχρεώθηκε από ορισμένους “εκπαιδευτικούς” να κρατήσει την ταμπέλα του σχολείου και όχι τη σημαία, χθες το βράδυ βανδάλισαν το σπίτι του, αύριο άραγε τι θα γίνει; Και για ποιον λόγο; Επειδή είναι Αφγανός;

Απαιτείται άμεση διαλεύκανση τόσο της χθεσινής επίθεσης από το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας τη ΕΛ.ΑΣ., όσο και του περιστατικού με τη σημαία από το υπουργείο Παιδείας. Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσουν στη χώρα μας η μισαλλοδοξία, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός» υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος σε δήλωσή του

Θεοδωράκης: Οι συμμορίες τραμπουκίζουν ανενόχλητες

Με μήνυμα στο Twitter τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Κάθε μέρα ένας στόχος. Χθες ο ακτιβιστής στην ΑΣΟΕΕ και οι Ευέλπιδες, σήμερα ο πιτσιρικάς Αφγανός. Οι συμμορίες τραμπουκίζουν ανενόχλητες» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση απ τη μία πουλά ανθρωπισμό κι απ την άλλη αφήνει τους φασίστες να δρουν

“Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα άνανδρη ρατσιστική επίθεση στο σπίτι που ζούσε ο 11χρονος Αφγανός μαθητής Αμίρ και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον ίδιο και την οικογένειά του. Για μια ακόμη φορά φαίνεται το εγκληματικό ποιόν των αντιδραστικών φασιστικών συμμοριών, που στοχοποιούν ανυπεράσπιστους ανθρώπους, όπως αυτή η επίθεση ενάντια σε μια γυναίκα πρόσφυγα και τα τρία μικρά παιδιά της.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, αφού απ’ τη μια πουλάει ανθρωπισμό κι απ’ την άλλη αφήνει έκθετους τους πρόσφυγες και μετανάστες στη ρατσιστική κτηνωδία. Απ’ τη μια τούς επιτρέπει να κληρώνονται σημαιοφόροι στις παρελάσεις, απ΄την άλλη τους αφήνει απροστάτευτους, όπως την περίπτωση της οικογένειας του Αμίρ, απορρίπτοντας δύο φορές το αίτημα για οικογενειακή επανένωση με τον πατέρα τους στη Γερμανία και εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ. Προκαλεί και η όψιμη ευαισθησία της ΝΔ, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι μόνοι. Οι ρατσιστικές και φασιστικές συμμορίες θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει από το εργατικό κίνημα, από την οργανωμένη λαϊκή πάλη ενάντια στο σύστημα που τους γεννά και τους χρησιμοποιεί”.

ΑΝΕΛ: Φασιστική ενέργεια που πηγάζει από το μίσος

«H καταφανέστατα ρατσιστική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας του 11χρονου μαθητή Αμίρ είναι μια φασιστική ενέργεια που πηγάζει από το μίσος. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τον έντονο αποτροπιασμό μας. Σε καμία περίπτωση τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές από τους Έλληνες» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

 

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή – Θεοδόσης Πάνου

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ/ΜΠΕ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: newsit.gr, Eurokinissi, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις