Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ρουβίκωνας: Επίθεση με μπογιές στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Ρουβίκωνας: Επίθεση με μπογιές στην πρεσβεία των ΗΠΑ
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ο Ρουβίκωνας επιτέθηκε στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.
Πέταξαν κόκκινες μπογιές στην είσοδο από την οδό Δορυλαίου.
Σύμφωνα με το κείμενο της αναρχικής ομάδας η επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ έγινε χθες (!) τα ξημερώματα.
Αναφορά στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία και στη Συμφωνία των Πρεσπών στο κείμενο.
“Βρισκόμαστε σε προπολεμική περίοδο” γράφει ο Ρουβίκωνας.

“Την Κυριακή 6/1/2019 και ώρα 03:30 το πρωί ομάδα συντρόφων επιχείρησε επιθετική παρέμβαση με μπουκάλια μπογιάς στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα” αναφέρει το κείμενο που ανέβασε ο Ρουβίκωνας στο indymedia, κάνοντας γνωστή μια μέρα… μετά την “παρέμβασή” του.

Το κείμενο, πάντως, έχει αναρτηθεί στις 04:05 τα ξημερώματα της Δευτέρας (07.01.2019) και την… ίδια ώρα συνεργεία καθάριζαν τη πρόσοψη του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας. Η επίθεση έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας αλλά η αναφορά στην Κυριακή δείχνει, κατά τις αστυνομικές πηγές, ότι πρόκειται για κάτι που είχε σχεδιαστεί και προγραμματιστεί, αλλά για άγνωστο λόγο έγινε τελικά σήμερα.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι όχι πως ο Ρουβίκωνας έβαλε στο στόχαστρό του την πρεσβεία των ΗΠΑ, αλλά το πόσο εύκολα έφτασε ως εκεί. Σε ένα (ακόμα) από τα καλύτερα (υποτίθεται) φυλασσόμενα σημεία στην Αθήνα.

Περίπου στις 03:30 τα ξημερώματα ομάδα αποτελούμενη από 10 άτομα που επέβαιναν σε μηχανάκια πλησίασε το κτίριο. Η επίθεση έγινε στο πάρκινγκ της πρεσβείας των ΗΠΑ, στη συμβολή των οδών Δορυλαίου και Μακεδόνων, στο πλάι της αμερικανικής πρεσβείας. Τα μέλη της αναρχικής ομάδας “Ρουβίκωνας”, πέταξαν μπαλόνια και μπουκάλια με μπογιές. Από την επίθεση προκλήθηκαν φθορές στον τοίχο.

Η ομάδα που έκανε την καταδρομική επίθεση απομακρύνθηκε άμεσα. Ωστόσο, άμεση ήταν η κινητοποίηση της αστυνομίας, που έκανε οκτώ προσαγωγές. Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ.

«Ακόμη και τα καλύτερα φρούρια του εχθρού μπορούν να πέσουν, φτάνει να μαζευτούμε όλοι και όλες και να αποφασίσουμε ότι δεν θέλουμε να υπάρχουν», αναφέρει η αναρχική ομάδα στο κείμενό της.

«Δεν υπάρχουν και πολλά νέα πράγματα να ειπωθούν και για τον ρόλο των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Από τότε που διαδέχθηκαν τους Βρετανούς ως ο πάτρωνας αυτού του σημαντικού οικοπέδου στην γεωπολιτική σκακιέρα, η «πρεσβεία» είναι το άτυπο κέντρο λήψης και έγκρισης αποφάσεων των Ελληνικών κυβερνήσεων. Οι ΗΠΑ κέρδισαν τον εμφύλιο για λογαριασμό της ελληνικής άρχουσας τάξης, αυτές κράτησαν στην εξουσία όλο τον αστικό πολιτικό οχετό του καθεστώτος και δεν το έκαναν για την ψυχή της μάνας τους. Κι όταν η δουλειά τους δεν γίνονταν όπως την ήθελαν με αυτό τον οχετό, είχαν κάβα και συνταγματάρχες.

(…) Κράτη στα κυβικά του Ελληνικού που ορίζουν τόσο σημαντικά οικόπεδα στον χάρτη δεν υπάρχουν χωρίς πάτρωνες, χωρίς να υπάρχει μια «πρεσβεία» όπου όλα μαγειρεύονται και σερβίρονται, δεν έχουμε καλά νέα να πούμε σε όσους ονειρεύονται εθνικές ανεξαρτησίες και περήφανες ελληνικές κυβερνήσεις που “πατάνε πόδι”.

Το ΔΝΤ είναι οι ΗΠΑ και η μνημονιακή επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και τον πλούτο της κοινωνικής βάσης ήταν και είναι μέρος ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που σιγά σιγά τους βλέπουμε να ξεδιπλώνονται. Σχεδιασμούς που αφορούν την επαναχάραξη επιρροής στην ανατολική μεσόγειο, τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και τους αγωγούς στην μέση ανατολή και όλη την ανατολική μεσόγειο. Βρισκόμαστε σε προπολεμική περίοδο και η Ελλάδα με την πλήρη και ολοκληρωτική συναίνεση του Σύριζα έχει επιλέξει να πάρει ενεργό θέση στα μπλοκ που διαμορφώνονται. Μια θέση που με βεβαιότητα θα αποτυπωθεί και πολεμικά αν τελικά τα ειρηνικά ιμπεριαλιστικά νταραβέρια δεν ευοδωθούν. Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος-Αίγυπτος-Σαουδική Αραβία από την μία. Ρωσία-Ιραν-Συρία-Τουρκία-Κατάρ από την άλλη. Και στο μέσο η Συρία και ο πιο αιματηρός εμφύλιος στην σύγχρονη ιστορία, οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο, οι διαδρομές των αγωγών. Αλλά δεν είναι μόνο στον Νότο που μαζεύονται σύννεφα. Το ίδιο γίνεται και στον Βορρά αν και για την ώρα με χαμηλότερη ένταση. Από την μία οι ΗΠΑ που επιβάλουν την συμφωνία των Πρεσπών, από την άλλη η Ρωσία που κινητοποιεί τις επιρροές της στο ελληνικό κοινωνικό σώμα και τις αντιδραστικές ελίτ για να την σαμποτάρει. Μήλο της έριδας η κυριαρχία στα κεντρικά Βαλκάνια. Πίσω από τα «διεθνιστικά» χαμόγελα του Σύριζα όσο και πίσω από τις εθνικιστικές κραυγές των μακεδονομάχων κρύβονται ιμπεριαλισμοί και η μυρωδιά της μπαρούτης.

Τέλος υπάρχει και μια πρόσφατη εξέλιξη που είναι σημαντική και αναδεικνύει καλύτερα από το καθετί πως γίνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και ποιος τους πληρώνει. Η ολοκληρωτική εγκατάλειψη του αγώνα των Κούρδων στην Συρία από τις ΗΠΑ και η παράδοση τους (των μοναδικών δυνάμεων στην περιοχή που συγκρότησαν μια κοσμική και στα μέτρα των συνθηκών, απελευθερωτική προοπτική) στο ημιφασιστικό κράτος της Τουρκίας είναι η επιτομή του κυνισμού» αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο από τον Ρουβίκωνα.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις