Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Σπείρα θησαύριζε πουλώντας… χέλια! Πάνω από 7 εκατ. ευρώ τα κέρδη τους!

Σπείρα θησαύριζε πουλώντας… χέλια! Πάνω από 7 εκατ. ευρώ τα κέρδη τους!

Μετά από μία συντονισμένη επιχείρηση μεταξύ πέντε ευρωπαϊκών χωρών εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση με αντικείμενο την παράνομη εμπορία χελιού! Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες που αφορούν τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις της νομοθεσίας για το περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη.

Η πρωτοφανής υπόθεση που κινητοποίησε τις αρμόδιες αρχές σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ιταλία) αφορούσε σε οργανωμένο κύκλωμα παράνομης εμπορίας του ευρωπαϊκού χελιού που φέρει την επωνυμία “Αnguilla Anguilla”.

Tα κέρδη από την παράνομη εμπορία του χελιού είναι τεράστια, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι, όπως προέκυψε από τις συντονισμένες έρευνες που διατάχθηκαν σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, η τιμή του ξεκινά από τα 500 ευρώ το κιλό για να φθάσει στην Κίνα, όπου είναι ο τελικός του προορισμός (εκεί θεωρείται εξαιρετικό έδεσμα) τα 1.500€ το κιλό.

Τα κέρδη από την παράνομη διακίνηση του προστατευόμενου χελιού, προέκυψε από τις έρευνες, είναι 1.000 ευρώ ανά διακινούμενο κιλό, ενώ από τις έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκαν 7 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τα κέρδη των τελευταίων ημερών. Οι έρευνες συνεχίζονται από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η έρευνα για την υπόθεση άρχισε μετά από πληροφορίες που έφθασαν από την Ισπανική Europole στην Αθήνα.

Το γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα ( επικεφαλής Παν. Αθανασίου) κινήθηκε άμεσα και έδωσε εντολή στην αντεισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου να ξεκινήσει έρευνα.

Η έφοδος και οι συλλήψεις στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε Αττική και περιφέρεια, συνελήφθησαν εννέα άτομα, ενώ παράλληλα συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ισπανία όπου δρούσε η “κορυφή” της εγκληματικής οργάνωσης.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε