Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των μελών της σπείρας που ρήμαζε την Αθήνα

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των μελών της σπείρας που ρήμαζε την Αθήνα
Φωτογραφία astynomia.gr

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των 57 μελών της σπείρας που κρυβόταν πίσω από αμέτρητες ληστείες και κλοπές στο κέντρο της Αθήνας, με την εγκληματική δράση των μελών της να έχει και… προεκτάσεις τόσο στη διακίνηση ναρκωτικών, όσο και και στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών.

Συνολικά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών πέρασε «χειροπέδες» σε 28 μέλη της συμμορίας, Αλγερινούς και Σύρους, την ώρα που στην δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 57 άτομα.

Αρκεί να σημειωθεί το εξής για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της… μπίζνας: Ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή τους σε 185 κλοπές (πορτοφολιών, τσαντών, από οχήματα, κ.λπ.) καθώς και 3 ληστείες.

 

Μεθοδικοί, προσεκτικοί… επιλεκτικοί – Οι κανόνες που είχε η σπείρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, τα μέλη της σπείρας ήταν πολύ οργανωμένα. Όταν αποφάσιζαν να «μπουκάρουν» σε κάποιο σπίτι, πάντα μαζί με τους δράστες ήταν και δύο τσιλιαδόροι, ώστε να τους ειδοποιήσουν αν κάτι πήγαινε στραβά.

Επιπλέον, όταν έψαχναν… στόχους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, φρόντιζαν να «χτυπήσουν» μόνο αν υπήρχε έντονος συνωστισμός. Αν η συνθήκη αυτή έλειπε, τότε… δεν επιχειρούσαν καν την κλοπή, ενώ πάντα ήταν σε εγρήγορση για να «ματαιώσουν την αποστολή» αν στο οπτικό τους πεδίο έμπαινε κάποιος αστυνομικός, ή κάποιος υπάλληλος στα ΜΜΜ.

Διαβάστε εδώ τους αποκαλυπτικούς διαλόγους των μελών της σπείρας


Σύμφωνα δε, με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρχε και συνεχής επικοινωνία μεταξύ των μελών της σπείρας, ούτως ώστε να ειδοποιεί ο ένας τον άλλον σε περίπτωση που βρίσκονταν αστυνομικοί στην περιοχή «δράσης» τους.

Σε ό, τι αφορά την διακίνηση ναρκωτικών, χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω διάλογος που εξασφάλισε το newsit.gr, μεταξύ ενός πελάτη κι ενός μέλους της σπείρας, που πλέον κατηγορείται.

«Έχει λεφτά, έχει κόκα, δεν έχει λεφτά…» η απάντηση του κατηγορούμενου στο… αίτημα για κοκαΐνη χωρίς «λεφτά στο χέρι».

Τα τρία «ορμητήρια»

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κακοποιοί είχαν τρία σπίτια στην Βίκτωρος Ουγκό, στην Σκύρου και στην Μάγιερ τα οποία ήταν και τα «ορμητήριά» τους. Εκεί έκρυβαν τα κλοπιμαία και από εκεί ξεκινούσαν. Τους έπαιρνε ελάχιστα δευτερόλεπτα για να «ξαφρίσουν» κόσμο. Μάλιστα, ένας αστυνομικός επίσης κατηγορείται καθώς ενημέρωνε (!) έναν από τους εμπλεκόμενους, ότι τον παρακολουθούν…

Στα σπίτια – κρησφύγετα των κακοποιών κατασχέθηκαν, σύμφωνα με πηγές της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών διαρρηκτικά εργαλεία, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές και έγγραφα, που ταυτοποιούνται σε περισσότερες από 90 περιπτώσεις κλοπών.

Ανάμεσα στους 28 συλληφθέντες συγκαταλέγεται και ο φερόμενος ως ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης

Να σημειωθεί ακόμη ότι στη δικογραφία περιλαμβάνονται 5 έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης αλλά και ο αστυνομικός, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής, κι ο οποίος κατηγορείται για «παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου».

Οι «προτιμήσεις» της σπείρας

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι, τουλάχιστον κατά το τελευταίο χρόνο, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπρατταν ληστείες και κλοπές από διερχόμενους πολίτες και κλοπές από σταθμευμένα οχήματα, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή και ηλεκτρονικές συσκευές (smartphones, tablets κ.λπ.).

Δραστηριοποιούνταν στο κέντρο της Αθήνας, με μεγαλύτερη, ωστόσο, συχνότητα σε Εξάρχεια, Σύνταγμα, Ομόνοια και Ακρόπολη – Νέο Κόσμο

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης, κατά την πραγματοποίηση κλοπών από πεζούς επέλεγαν «εύκολους στόχους», ενώ οι «ομάδες κρούσης» αποτελούνταν από τουλάχιστον 3 άτομα με συγκεκριμένα καθήκοντα και ειδικότερα:

-Το πρώτο και πιο έμπειρο μέλος της ομάδας, εντόπιζε τον «στόχο», κυρίως πολίτες με μειωμένη σωματική διάπλαση, γυναίκες ή ανυποψίαστους τουρίστες,
-Το δεύτερο μέλος, με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαιρούσε προσωπικά αντικείμενα (τσάντες, ταξιδιωτικές βαλίτσες κ.λπ.) και
-Το τρίτο μέλος είχε ρόλο «τσιλιαδόρου» και παραλάμβανε τα κλοπιμαία, σε περίπτωση που τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας γίνονταν αντιληπτά.

Επιπλέον η εγκληματική οργάνωση πραγματοποιούσε κλοπές σε: σταθμευμένα οχήματα, όπου υπήρχαν αντικείμενα τοποθετημένα σε εμφανή σημεία (καθίσματα ή ταμπλό), δίνοντας σημασία στο βαθμό παλαιότητας των αυτοκινήτων και στα αντικλεπτικά τους συστήματα, σπίτια, που είχαν πρόσφορη και εύκολη πρόσβαση από παράθυρα, μπαλκονόπορτες, ανασφάλιστες θύρες εισόδων κ.λπ. μέσα μαζικής μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.), με τη μέθοδο υπαρκτού ή τεχνητού συνωστισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις