Δευτέρα, 22 Απρ.
17oC Αθήνα

Στην τελική ευθεία η δίκη για τη Χρυσή Αυγή – Την Πέμπτη αρχίζουν οι απολογίες

Στην τελική ευθεία η δίκη για τη Χρυσή Αυγή – Την Πέμπτη αρχίζουν οι απολογίες

Στη τελική ευθεία για την έναρξη των απολογιών μπαίνει η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που άρχισε. Πρώτη υπόθεση η δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Σήμερα, η δίκη για τη Χρυσή Αυγή συμπλήρωσε 362 συνεδριάσεις. Συνολικά εξετάστηκαν 147 μάρτυρες κατηγορητηρίου και 70 από τους περίπου 230 μάρτυρες υπεράσπισης που είχαν προταθεί από τους κατηγορουμένους.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη οι απολογίες των κατηγορουμένων αναμένεται να αρχίσουν την Πέμπτη (20.06.2019).

Σύμφωνα με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, οι απολογίες των κατηγορουμένων αναμένεται να ξεκινήσουν κατά υπόθεση και με αλφαβητική σειρά κατηγορουμένων, με βάση τον κατάλογο του κατηγορητηρίου, γεγονός που εκτιμάται πως θα καθυστερήσει να φέρει ενώπιον του δικαστηρίου την, κατά την δικογραφία, “ηγετική ομάδα” της Χρυσής Αυγής.

Έτσι, οι απολογίες των βουλευτών αλλά και του αρχηγού της Χρυσής Αυγής εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο μετά τις θερινές διακοπές.

Η πρόεδρος σήμερα ανακοίνωσε την έναρξη της απολογητικής διαδικασίας με πρώτη υπόθεση αυτήν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Κατηγορούμενος για την εν ψυχρώ ανθρωποκτονία ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενεργό και δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική της Νίκαιας. Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στην δολοφονία του 34χρονου, ο Ιωάννης Καζαντζόγλου επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας.

Οι 18 από τους 65 κατηγορούμενους είναι νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στην δολοφονία οι: Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας, πυρηνάρχης της οργάνωσης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Σταμπέλος, Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Με βάση το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχουν παραπεμφθεί συνολικά 68 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι 65 είναι αντιμέτωποι με τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αλλά και πολλοί για σοβαρότατες πράξεις με κορυφαία την δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, από το μαχαίρι του μέλους της οργάνωσης Γιώργου Ρουπακιά. Οι 18 από τους 65 κατηγορούμενους είναι νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστήριο εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει την απόφαση του στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020. Με την ολοκλήρωση των απολογιών, πιθανότατα μέσα στο φθινόπωρο, η σκυτάλη της διαδικασίας θα περάσει στους εισαγγελείς της έδρας, οι οποίοι θα εισηγηθούν στους δικαστές επί της ενοχής ή μη όλων των κατηγορουμένων.

Θα ακολουθήσουν οι συνήγοροι των δύο πλευρών, με την Πολιτική Αγωγή να παρίσταται με συνολικά 12 συνηγόρους και την υπεράσπιση με δηλωθέντες περίπου 100. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις το δικαστήριο θα μπορεί σε εύλογο χρόνο να ανακοινώσει την απόφαση του επί της ενοχής και εν συνεχεία επί των ποινών.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις