Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Στον ανακριτή ξανά ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Στον ανακριτή ξανά ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Σε απολογία για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος έχει κληθεί ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς, Ηλιάννας Ζαμανίκα και του επίκουρου της, Γιώργου Ευαγγέλου, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου. Σε απολογία έχει κληθεί για το ίδιο αδίκημα και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου.

Υπενθυμίζεται ότι το ζεύγος Παπαντωνίου είχε κληθεί για πρώτη φορά σε απολογία ενώπιον των ανακριτών στα τέλη Ιουλίου, ωστόσο, ζήτησαν και έλαβαν δίμηνη προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους. Δεν αποκλείεται μάλιστα και σήμερα (27.09.2018) ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του να ζητήσουν νέα προθεσμία.

Νέα στοιχεία

Από τότε βέβαια στα χέρια των δύο ανακριτών έφτασαν νέα στοιχεία από τις Ελβετικές και Κυπριακές αρχές, που αφορούν τόσο σε κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, όσο και διαφόρων off shore, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχουν συντάξει οι δύο ανακριτές, το οποίο αφορά δύο δικογραφίες για εξοπλιστικά προγράμματα και αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες, το ποσό της νομιμοποίησης ανέρχεται σε περίπου 2.800.000 ελβετικά φράγκα ενώ κατά την κατηγορία η εκτιμώμενη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά την κατηγορία ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος από την αρχή της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του σε παράνομες δραστηριότητες, φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν για λογαριασμό του εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίες απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις του αυτές.

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα διαβιβάστηκαν στη Βουλή νέες δικογραφίες σε βάρος του πρώην υπουργού προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχει διαπράξει το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Η Βουλή θα πρέπει να αποφανθεί αν η πράξη που αποδίδεται στον Γιάννο Παπαντωνίου τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, οπότε είναι και αυτή παραγεγραμμένη όπως και η απιστία ή αν τελέστηκε επ’ αφορμή των υπουργικών του καθηκόντων, οπότε με βάση και την πρακτική που ακολουθήθηκε στην υπόθεση της Novartis, το αδίκημα παραμένει ενεργό.

Σε αυτήν την περίπτωση, η δικογραφία θα πρέπει να επιστρέψει πίσω στην τακτική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμαναίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου, προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω τη συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη και αν κρίνουν ότι συντρέχει λόγος να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην υπουργού συμπληρωματική κατηγορία και για το αδίκημα αυτό.

Τι λέει ο Γιάννος Παπαντωνίου

Ο πρώην υπουργός αφού έγινε γνωστή η απόφαση των ανακριτών διαφθοράς για την αποστολή των νέων δικογραφιών στη Βουλή, με δήλωση του, έκανε λόγο για τόνους λάσπης που κάποιοι έχουν ρίξει στο πρόσωπο του και υποστήριξε ότι “πληρώνει” το τίμημα για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Παράλληλα, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως έχει διαπράξει το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και επικαλέστηκε “προσπάθειες «ενοχοποίησής” του “μέσω κατασκευασμένων εκτιμήσεων που υπηρετούν δόλιες σκοπιμότητες και είναι καταδικασμένες να καταρρεύσουν”.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις