Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου και της Βίκυς Σταμάτη ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ζήτησε σήμερα η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Αναστασία Δημητριάδου.

Μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου δυο ετών η δίκη για τις “χρυσές μίζες” από τα εξοπλιστικά προγράμματα των ΤΟΡ-Μ1 και των υποβρυχίων φτάνει στην τελική της ευθεία.
Συνολικά η εισαγγελέας ζήτησε να κριθούν ένοχοι 12 κατηγορούμενοι ενώ πρότεινε την απαλλαγή τεσσάρων λογω αμφιβολιών. Η εισαγγελέας ανέλυσε όλο το ιστορικό της υπόθεσης από τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη σύναψη των συμβάσεων μέχρι τη δημιουργία ενός δαιδαλώδους συστήματος τραπεζικών λογαριασμών και εξωχώριων εταιρειών με στόχο την νομιμοποίηση της παράνομης περιουσίας του πρώτου κατηγορούμενου, Άκη Τσοχατζόπουλου. Το λόγο έλαβε και ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε “εγκλήματα διαφθοράς πολιτικού προσώπου” και σε “παράνομες χρηματορροές δωροδοκίας και στη χρησιμοποιηση του παράνομου χρήματος”.Οσο για το ακίνητο του Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κατά την κ. Δημητριάδου, “αποδείχθηκε ότι η πώληση του ακινήτου που κατέληξε στην ιδιοκτησία της κατηγορούμενης ήταν εικονική. Οι αγοραπωλησίες επέτρεψαν τη μεταβίβαση για να συγκαλύψει την αληθινή προέλευση των χρημάτων”.
Έντονα αντέδρασε ο πρώην υπουργός όταν η εισαγγελέας της έδρας αναφέρθηκε στο ΚΥΣΕΑ και στα όσα τα μέλη του, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέθεσαν πριν μερικούς μήνες στο δικαστήριο.

Εισαγγελέας: Σύμφωνα με τους μάρτυρες, ο υπουργός Άμυνας ενημέρωνε το ΚΥΣΕΑ και εισηγούντο σχετικά. Όλοι είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό, όπως κατέθεσαν (…)Η μεγάλη δύναμη που είχε του έδινε την δυνατότητα να ζητήσει χρήματα.

Α. Τσοχατζόπουλος: Απίθανα πράγματα ακούμε…ποιος τα λέει αυτά;

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ..

Παράλληλα, η κυρία Δημητριάδου ζήτησε να κηρυχθεί ένοχη η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπουλου και η σύζυγος του, Βίκυ Σταμάτη όπως επίσης και ο κατασκευαστής, Αστέριος Οικονομίδης καθώς και ο επιχειρηματίας, Γιώργος Σαχπατζίδης, όπως και η λογίστρια του, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου. Επίσης, ζήτησε την ενοχή και του “βαθιού λαρυγγιού” στην υπόθεση και πρώτου εξαδέλφου του πρώην υπουργού, Νίκου Ζήγρα καθώς και των χρηματιστών, Οράτιου Μελά και Νίκου Αντωνιάδη όπως και της πρώην συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν καθώς και του πρώην διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Σμπώκου.
“Η κατηγορουμένη είναι έξυπνη γυναίκα, εργαζόμενη και απόλυτα ικανή να κατανόηση από που προέρχονταν τα χρήματα. Απέκρυψε τον τρόπο απόκτησης περιουσίας και μετέτρεψε μέρος της περιουσίας σε εργασίες και απέκρυψε την προέλευση της περιουσίας” είπε η εισαγγελική λειτουργός για τη σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου, με αποτέλεσμα την αποχώρηση της Βίκυς Σταμάτη από την αίθουσα λέγοντας: “Αποχωρώ είναι παραλήρημα θέατρο παραλόγου” ενώ για την Αρετή Τσοχατζοπούλου τόνισε ότι γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων με τα οποία αγοράστηκαν ακίνητα που πέρασαν στα χέρια της.

Την ενοχή ζήτησε η εισαγγελέας και του Γιάννη Σμπώκου υποστηρίζοντας ότι αποδείχθηκε ότι διαχειρίστηκε μέρος της παράνομης περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ωστόσο, η εισαγγελέας ζήτησε να καταδικαστεί για τη διακίνηση 10.000.000 και όχι 40.000.000 όπως του αποδίδονται κατά την κατηγορία ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι σε αυτόν αναφέρονται οι έγγραφες σημειώσεις του πρώην υπουργου.
Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, Παναγιώτη Σταμάτη, Νίκου Καρατζά, Νίκου Γεωργουλάκη και Γιώργου Κωνσταντάτου για τους οποίους όπως τόνισε διατηρεί αμφιβολίες ότι γνώριζαν για την παράνομη προέλευση των χρημάτων.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε