Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Βασίλης Στεφανάκος: Τον εκτέλεσαν με 22 σφαίρες – Φόβοι για “πόλεμο” μεταξύ ανθρώπων της νύχτας

Βασίλης Στεφανάκος

– Η δολοφονική επίθεση σημειώθηκε στη συμβολή των Λεωφόρου Αθηνών και Παπανδρέου, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης (17.01.2018)
– Ο Βασίλης Στεφανάκος βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του
– Άνοιξαν την πόρτα του συνοδηγού και τον γάζωσαν με καλάσνικοφ
– Πώς στήθηκε η ενέδρα θανάτου
– Φωτογραφίες από το σημείο

Είκοσι δύο κάλυκες από καλάσνικοφ, έχουν περισυλλέξει -μέχρι στιγμής- τα συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας από το σημείο στο Χαϊδάρι, όπου εκτελέστηκε ο Βασίλης Στεφανάκος.

Τα άσπρα “σημάδια” στο δρόμο είναι η σήμανση για τους κάλυκες

Οι δράστες είχαν στήσει ενέδρα στον 57χρονο, έξω από το κτίριο που παλιότερα χρησιμοποιούσε ως έκθεση αυτοκινήτων, στην λεωφόρο Αθηνών 302. Τώρα διατηρούσε ζαχαροπλαστείο στο ισόγειο και χρησιμοποιούσε ως γραφεία εταιρείας με υγραέριο τον πρώτο όροφο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής, οι εκτελεστές ήταν ολόκληρη ομάδα. Πιθανολογείται ότι εκτός από τους δύο φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας, υπήρχαν και άλλα άτομα που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του στόχου τους.

Βασίλης Στεφανάκος

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Βασίλης Στεφανάκος κυκλοφορούσε πάντα με συνοδεία για προστασία, καθώς και με θωρακισμένο αυτοκίνητο.

Η στιγμή της δολοφονίας

Το απόγευμα της Τετάρτης (17.01.2018) έφυγε από το γραφείο στον πρώτο όροφο μαζί με ένα ακόμα άτομο που τον συνόδευε.

Πιθανολογείται ότι την ώρα που βγήκε από το κτίριο, με τον συνοδό του πιο πίσω, δόθηκε σήμα στους δύο εκτελεστές, οι οποίοι περίμεναν σε μικρή απόσταση, σε μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού. Καθώς μπήκε στο αυτοκίνητο του, μάρκας BMW σειράς «5», οι δράστες κινήθηκαν με ταχύτητα. Ο συνεπιβάτης της μηχανής άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού και τον «γάζωσε» με το καλάσνικοφ. Ο συνοδός του 57χρονου δεν είχε προλάβει να πλησιάσει. Αμέσως μετά, οι δράστες της δολοφονίας ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν.

Οι αστυνομικοί αναζητούν υλικό από κάμερες που τυχόν υπάρχουν στο σημείο, για την περίπτωση που έχουν καταγράψει συνεργούς των δύο εκτελεστών, πριν και μετά την δολοφονία.

Τα κίνητρα της δολοφονίας

Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα της δολοφονίας, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι συγκεκριμένο. Ωστόσο, όπως λένε οι αστυνομικοί, το θύμα είχε «ανοιχτούς λογαριασμούς» με πολύ κόσμο στον υπόκοσμο. Στο Χαϊδάρι, όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και διαμένει όλη η οικογένειά του, θεωρούσε πως ήταν ασφαλής και δεν έπαιρνε ιδιαίτερα μέτρα φύλαξης. Αυτό φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν οι δράστες που τον δολοφόνησαν.

Βασίλης Στεφανάκος
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Βέβαια, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η δολοφονία του να σχετίζεται με δραστηριότητές του το διάστημα μετά την αποφυλάκιση του, τον Αύγουστο του 2016.

Η εκτέλεση Στεφανάκου έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές, με αστυνομικούς να εκφράζουν φόβους ότι θα ξεσπάσει “πόλεμος” -και μάλιστα ιδιαίτερα αιματηρός- μεταξύ ανθρώπων της νύχτας.

“Ο νονός των νονών”

Υπενθυμίζεται ότι ο Στεφανάκος είχε αποφυλακιστεί τον Αύγουστο του 2016. Χαρακτηριζόταν από την Αστυνομία ως «ο νονός των νονών» στο χώρο του υποκόσμου. Είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για ηθική αυτουργία σε δολοφονίες το 2008. Και άλλα 14,5 χρόνια για προστασίες λαθρεμπόριο καυσίμων και άλλες εγκληματικές πράξεις το 2006, όπως εκβιασμούς. Αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε ποινή εννέα ετών.

Είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην ομάδα των απαγωγέων του Περικλή Παναγόπουλου. Σημειώνεται επίσης ότι -εκτός των άλλων- κατηγορήθηκε ως ο άνθρωπος που οργάνωσε την απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριζάι, με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο ξυλοδαρμός του Ακη Τσοχατζόπουλου στο Κορυδαλλό

Ο Βασίλης Στεφανάκος προσφάτως είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη, όταν σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», ενεπλάκη σε ξυλοδαρμό του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου.

Και οι δύο πλευρές είχαν διαψεύσει το περιστατικό και έκαναν λόγο περί λεκτικής αψιμαχίας για ασήμαντη αφορμή.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ – ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις