Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Video ντοκουμέντο: Κινηματογραφική καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών στο Ταίναρο – Ελιγμοί και πυροβολισμοί από το Λιμενικό!

Video ντοκουμέντο: Κινηματογραφική καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών στο Ταίναρο – Ελιγμοί και πυροβολισμοί από το Λιμενικό!

– Απίστευτες εικόνες κατά τη διάρκεια καταδίωξης ταχύπλοου που μεταφέρει ναρκωτικά
– Ξεκίνησε από την Αττική, έφτασε άδειο στην Αλβανία, φόρτωσε ναρκωτικά και πέρασε στην Ιταλία κι από εκεί ξανά στην Ελλάδα
– Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που με ταχύπλοα μετάφερε ναρκωτικά από Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία για να διακινηθούν στην Ευρώπη
– Συνελήφθησαν επτά άτομα, δυο Έλληνες και πέντε Αλβανοί
– Κατασχέθηκε σχεδόν 1,5 τόνος χασίς – Πολλά εκατομμύρια τα κέρδη των ναρκεμπόρων
– Όλο το χρονικό της υπόθεσης

Μια κινηματογραφική καταδίωξη στα ελληνικά χωρικά ύδατα μετά από επιχείρηση του Λιμενικού που εντόπισε και τελικά συνέλαβε εμπόρους ναρκωτικών που μετέφεραν χασίς και διακινούσαν ναρκωτικά σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία. Οι εικόνες που ήρθαν στο φως το Σάββατο (08.04.2017) από το Λιμενικό προκαλούν τουλάχιστον έκπληξη, με τους δράστες να επιχειρούν ελιγμούς με το ταχύπλοο στην προσπάθειά τους να… ξεφύγουν από ελικόπτερο του Λιμενικού που τους καταδίωξε νότια του Ταινάρου!

Το διεθνές κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και ειδικότερα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τους Τομείς Ασφάλειας των Κεντρικών Λιμεναρχείων Πειραιά και Πάτρας, διακινούσε ναρκωτικά με ταχύπλοα σκάφη μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας με σκοπό τη διακίνησή τους στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, την Παρασκευή (07.04.2017), συνελήφθησαν δυο Έλληνες και πέντε Αλβανοί, κατασχέθηκαν, στην Ιταλία, 1 τόνος και 449 κιλά ακατέργαστης κάνναβης καθώς επίσης και δυο ταχύπλοα σκάφη, 1.800 ευρώ, 13 κινητά τηλέφωνα και πλήθος εγγράφων σχετιζόμενων με την δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης. Εκτιμάται ότι από την πολύμηνη δράση του κυκλώματος, τα παράνομα κέρδη του ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Η δράση του κυκλώματος ήταν πολύμηνη και τα περισσότερα μέλη του ζούσαν στην Ελλάδα. Μετά από πολύμηνες έρευνες και σε συνεργασία με την Ιταλική Guardia Di Finanza, οι αρχές κατάφεραν να εξακριβώσουν την ιεραρχική δομή, τον τρόπο ενέργειας και τις τακτικές της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και τη διεθνική της δράση, σε χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Η μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν πολυεπίπεδη. Χρησιμοποιούσαν ταχύπλοα σκάφη offshore εταιρειών, τα οποία εξαιτίας της μεγάλης ιπποδύναμης των κινητήρων τους, τους χρησίμευαν να κάνουν τις μεταφορές των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει μια δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα για την αγορά και την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία, τις οποίες μετέφεραν με ταχύπλοα σκάφη, ειδικά τροποποιημένα, ώστε να αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες και να διαθέτουν μεγάλη αυτονομία καυσίμων. Τις ποσότητες των ναρκωτικών διακινούσαν, παρέδιδαν και πωλούσαν στις ακτές τις Ιταλίας.

Το ιστορικό της καταδίωξης

Περίπου στις αρχές Απριλίου, τα μέλη του κυκλώματος προετοίμασαν ένα ταχύπλοο, ο οποίο είχαν κρύψει σε περιοχή της Αττικής και με το οποίο θα έκαναν το ταξίδι για τη μεταφορά των ναρκωτικών. Στις 06 Απριλίου, το συγκεκριμένο σκάφος εντοπίστηκε από σκάφος του Λιμενικού να προσεγγίζει τις αλβανικές αρχές, κενό φορτίου όμως.

Μετά από μια ώρα, το σκάφος έφυγε γεμάτο δέματα νακρωτικών με κατεύθυνση τις Ιταλικές ακτές. Ακολούθως και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης στο πλαίσιο της επιχειρησιακής συνεργασία της ΔΙΔΙΝΑΛ με την GUARDIA Di FINANZA (Nucleo frontiera Maritima Durazzo Albania, Roan Gdf Bari, Roan Gdf Vibo Valentia, ICC FRONTEX Gdf Pratica di Mare, Gdf Roccella Ionica and Crotone), το βράδυ της ίδιας μέρας, το σκάφος εντοπίστηκε από τις ιταλικές αρχές να ξεφορτώνει μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και να αποχωρεί αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα από τις ακτές της νότιας Ιταλίας.

Ακολούθησε καταδίωξη αρχικά από τις ιταλικές αρχές και εν συνεχεία, όταν το σκάφος διέφυγε και μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, από πλωτά περιπολικά και εναέρια μέσα της ελληνικής ακτοφυλακής, με τη συνδρομή και ελικοπτέρων του Frontex. Στόχος ήταν η ακινητοποίηση, από ελεύθερους σκοπευτές της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού, που επέβαινε σε ελικόπτερο του Σώματος, του ταχύπλοου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή νότια ακρωτηρίου Ταίναρο, μετά από ρίψη βολών ακινητοποίησης, ενώ είχαν προηγηθεί προειδοποιητικές βολές μπροστά από το σκάφος σε ασφαλή απόσταση, χωρίς το τριμελές πλήρωμα να υπακούει στις εντολές.

Δείτε το video της καταδίωξης

Από την επιχείρηση βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
– δύο ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη,
– το χρηματικό ποσό των 1.800 ευρώ,
– πλήθος εγγράφων σχετιζομένων με τη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης,
– δεκατρείς συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, ενώ ήδη στην Ιταλία -στην παρούσα φάση στην Καλαβρία – κατόπιν στενής συνεργασίας του ελληνικού Λιμενικού με τις εκεί διωκτικές Αρχές έχουν κατασχεθεί (1.449) κιλά ακατέργαστης κάνναβης σε δέματα και ένα όχημα.

Από τη μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, την ιεραρχική της δομή, τα χρησιμοποιούμενα μέσα για την ασφαλή μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, τη γεωγραφική της εξάπλωση, προκύπτει η εκ μέρους των μελών της κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής για την αδιάλειπτη δράση τους στη διακίνηση ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε