Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

“Χτύπημα” ενός εκατομμυρίου σε διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών – Τι βρήκαν οι Έλληνες αστυνομικοί – video

“Χτύπημα” ενός εκατομμυρίου σε διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών – Τι βρήκαν οι Έλληνες αστυνομικοί – video
ΦΩΤΟ από το LamiaReport

Ένας 28χρονος Λαμιώτης και ένα ζευγάρι ομογενών από την Αλβανία που διέμενε στα Καμένα Βούρλα, είναι μεταξύ των οκτώ συλληφθέντων, ηλικίας 26 έως 38 ετών, από τη μεγάλη επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών που έγινε χθες, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ασφάλειας Λαμίας, σε περιοχές του Ελευθεροχωρίου και του Καινούργιου.

Όλοι τους κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια και την πώληση ναρκωτικών ουσιών. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη πέντε άτομα, εκ των οποίων τα τρία έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.

Το μεσημέρι, οι συλληφθέντες παρουσιάστηκαν ενώπιον της Ανακρίτριας και του Εισαγγελέα Λαμίας, όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν, οι τέσσερις την Παρασκευή και οι άλλοι τέσσερις τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης που έγινε στην Πάτρα από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ξεριζώθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 1802 δενδρύλλια κάνναβης που θα απέφερε στη σπείρα ποσό τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ! 

Πιο συγκεκριμένα, από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση, λειτουργούσε με δομημένη ιεραρχία, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, προβαίνοντας συστηματικά και κατ΄επάγγελμα στην καλλιέργεια χιλιάδων φυτών κάνναβης, στην συγκομιδή τους και στη συνέχεια στη διακίνησή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά οφέλη.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χώριζαν τις εργασίες τους κατ΄έτος σε τρεις φάσεις και συγκεκριμένα στην καλλιέργεια κάνναβης, διακίνηση κάνναβης και εκ νέου καλλιέργεια κάνναβης, έχοντας το κάθε μέλος διακριτό ρόλο, όπως αρχηγός, χρηματοδότης, καλλιεργητής και διακινητής ναρκωτικών στο εσωτερικό – διακινητής ναρκωτικών στο εξωτερικό.

Μετά την συγκομιδή η εγκληματική οργάνωση προέβαινε σε διεθνή διακίνηση των ναρκωτικών, πραγματοποιώντας εξαγωγή και διακίνησή τους στο Βέλγιο, όπου με εντολή του Αρχηγού, είχε μεταφερθεί και διέμενε ένα μέλος της.

Η διακίνηση στο εσωτερικό της Χώρας μας, είχε ανατεθεί σε άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και πραγματοποιούνταν κυρίως σε περιοχές της Αττικής και της Φθιώτιδας.

Από τις έρευνες των αστυνομικών προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης το καλοκαίρι του 2017 καλλιέργησαν, τουλάχιστον μια φυτεία κάνναβης, αποτελούμενη από 425 δενδρύλλια, από τα οποία η συγκομιδή ήταν 170 κιλά, ενώ ταυτοποιήθηκε και η διακίνηση 78 κιλών κάνναβης, από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι και φέτος, στην Ελλάδα και στο Βέλγιο.

Σε ό,τι αφορά την συντονισμένη επιχείρηση και τον εντοπισμό των δύο μεγάλων φυτειών, που βρήκαν χθες οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών επισημαίνονται τα εξής:

Η πρώτη φυτεία εντοπίστηκε σε πλαγιά του όρους Καλλίδρομο κοντά στο Χωριό Ελευθεροχώρι, Φθιώτιδας, είχε έκταση περίπου ενός στρέμματος και αποτελούνταν από 1.300 δενδρύλλια κάνναβης, σε πλήρη ανάπτυξη ύψους μέχρι και 2,1 μέτρων.

Επιπλέον, συνελήφθησαν επ΄αυτοφώρω, μέσα στην φυτεία, τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία ήταν επιφορτισμένα με την καλλιέργεια και την περιποίηση των φυτών, διαμένοντας μόνιμα σε δύο αυτοσχέδια καταλύματα, μέσα στην φυτεία, τα οποία ήταν εξοπλισμένα με τα απαραίτητα εφόδια για την διαμονή και την σίτισή τους ( όπως κονσέρβες, γκαζάκια, κουβέρτες και άλλα).

Για το πότισμα των φυτών οι δράστες είχαν αναπτύξει πλήρες σύστημα ύδρευσης με υπέργεια και υπόγεια λάστιχα ποτίσματος, παίρνοντας νερό από κοντινή φυσική πηγή, ενώ τονίζεται ότι στον Χώρο της φυτείας είχαν δημιουργήσει και αυτοσχέδιο αποξηραντήριο, για την αποξήρανση των φυτών της νέας σοδειάς.

Η δεύτερη φυτεία εντοπίστηκε σε λόφο στο ύψος του οικισμού Καινούριου, στα Καμένα Βούρλα, είχε έκταση μισού στρέμματος, εκτείνονταν σε δύο επίπεδα και αποτελούνταν από 502 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους μέχρι 1,5 μέτρου.

Για το πότισμα των φυτών είχε επίσης αναπτυχθεί πλήρες σύστημα ύδρευσης με υπέργεια και υπόγεια λάστιχα ποτίσματος, παίρνοντας νερό από παρακείμενη φυσική πηγή, ενώ οι καλλιεργητές διέμεναν μόνιμα μέσα στην φυτεία σε αυτοσχέδιο κατάλυμα, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με τα απαραίτητα εφόδια για την διαμονή και την σίτισή τους.

Επισημαίνεται ότι, από τις δύο φυτείες η αναμενόμενη συνολική συγκομιδή κάνναβης, εκτιμάται ότι θα ήταν 720 κιλά από όπου προκύπτει και το χρηματικό όφελος, που αναφέρουμε παραπάνω.

Σε έρευνες που ακολούθησαν σε σπίτια των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και σε καβάντζα που διατηρούσε ένας 35χρονος εκ των συλληφθέντων που φέρεται ότι ήταν ο αρχηγός, κατασχέθηκαν τέσσερα κιλά και 577 γραμμάρια κάνναβης, πληθώρα κινητών τηλεφώνων, το χρηματικό ποσό των 1.040 ευρώ και μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας. Επιπλέον, κατασχέθηκαν και δύο αυτοκίνητα τα οποία οι δράστες χρησιμοποιούσαν ως μέσα για την διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Πηγή: LamiaReport

 

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις