Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Ζακ Κωστόπουλος: Οι μαρτυρίες των διασωστών που σοκάρουν

Ζακ Κωστόπουλος πόρισμα ιατροδικαστής

Οι μαρτυρίες των διασωστών του ΕΚΑΒ που το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου βρέθηκαν στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια σοκάρουν. Περιγράφουν την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Ζακ Κωστόπουλος και πως οι πλαστικές “χειροπέδες” που του είχαν περάσει οι αστυνομικοί ήταν τόσο σφιχτές που δεν μπορούσαν να τις κόψουν ούτε με ψαλίδι!

Από τη στιγμή που στο σημείο όπου δέχτηκε το λιντσάρισμα ο Ζακ Κωστόπουλος έφτασε ο πρώτος διασώστης με τη μοτοσικλέτα του έως τη στιγμή που πιστοποιήθηκε ο θάνατός του στον Ευαγγελισμό πέρασαν 17 λεπτά. Όλα μαρτυρικά.

Οι τέσσερις διασώστες, δυο μοτοσικλετιστές και δυο μέλη πληρώματος ασθενοφόρου, περιέγραψαν στην Εφημερίδα των Συντακτών τα όσα έζησαν και τις τελευταίες δραματικές στιγμές της ζωής του 33χρονου ακτιβιστή.

Ήταν 14:50 όταν, σύμφωνα με την καρτέλα του ΕΚΑΒ, έφτασε στο σημείο ο πρώτος μοτοσικλετιστής διασώστης. Βρήκε τον Ζακ Κωστόπουλο αιμόφυρτο και λιπόθυμο στο πεζοδρόμιο. Είναι ο άνθρωπος που είδε έναν πολίτη με μια μεταλλική ομπρελοθήκη στα χέρια να κατευθύνεται στο μέρος του Ζακ Κωστόπουλου και τον σταμάτησε λέγοντάς του «τι θα κάνεις; Θα τον σκοτώσεις;». Από τον ασύρματό του ενημέρωσε το ΕΚΑΒ και κάλεσε την αστυνομία.

«Είναι κάτω μπρούμυτα στον αστυνομικό κλοιό. Είχε τελειώσει η δέσμευση των χεριών του πίσω με δεματικό. Τον βλέπω μπλε» λέει ένας από τους διασώστες

«Έδωσα τις πρώτες βοήθειες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΚΑΒ, που περιλαμβάνει την περιποίηση των τραυμάτων. Είχε ένα θλαστικό τραύμα στο κεφάλι. Ξεκινάω την περίδεση του κεφαλιού. Με το που πάω να τελειώσω -δεν είχα τελειώσει- ο ασθενής ανέκτησε τις αισθήσεις του. Με ένα κομμάτι γυαλί κινήθηκε προς το μέρος μου. Δεν είχε επαφή με το περιβάλλον. Εκείνη τη στιγμή φτάνουν άνδρες της ομάδας “Ζ” και ο Ζακ κινείται προς το μέρος δύο μελών της», περιγράφει στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Στο σημείο φτάνει εκείνη την ώρα και δεύτερος μοτοσικλετιστής, που είχε ακούσει την κλήση του συναδέλφου του από τον ασύρματο. Εκείνος γίνεται μάρτυρας της επίθεσης που δέχτηκε ο Ζακ Κωστόπουλος από τους αστυνομικούς και η οποία έχει καταγραφεί και σε video. «Ένας αστυνομικός με κλομπ τον βρίσκει πίσω στη γάμπα και ο Ζακ παραπατάει, πέφτει πάνω σε ένα τραπέζι καφετέριας και σωριάζεται κάτω» περιγράφει στην Εφ.Συν.

Το ασθενοφόρο φτάνει. Οι δυο άνδρες που αποτελούν το πλήρωμά του παραλαμβάνουν, όπως λένε, «έναν άνθρωπο μπλε, που αιμορραγούσε, χωρίς ζωτικά σημεία». Σοκάρει και η περιγραφή τους όταν λένε πως προσπάθησαν να αφαιρέσουν το δεματικό (σ.σ. πλαστικές χειροπέδες). Ο πρώτος μοτοσικλετιστής διασώστης επιχείρησε να το κόψει με ψαλίδι. Αλλά, όπως λένε, ήταν τόσο σφιχτό που δεν περνούσε το ψαλίδι.

«Το δίλημμα πρέπει να απαντηθεί σε δέκατα του δευτερολέπτου. Ο Ζακ ήταν ολόκληρος μπλε. Μπορείς να υποχρεώσεις τον αστυνομικό να κόψει το δεματικό ή να βγάλει τις χειροπέδες από τη στιγμή που ο ασθενής είναι στα δικά σου χέρια και έχεις εσύ την ευθύνη», λέει ο ένας από τους διασώστες που έφτασαν με το ασθενοφόρο. Σημειώνουν όμως πως δεν υπήρχε χρόνος για διαπραγματεύσεις με τους αστυνομικούς.

Μέσα στο ασθενοφόρο, ο ένας διασώστης προσπαθούσε να βρει τα σημεία της αιμορραγίας του Ζακ Κωστόπουλου. Μέσα σε τρία λεπτά, το ασθενοφόρο έχει φτάσει στον Ευαγγελισμό. Οι δυο μοτοσικλετιστές διασώστες έμειναν πίσω στην οδό Γλάδστωνος. Ο δεύτερος ρώτησε τον πρώτο που είχε περιποιηθεί τα τραύματα του Ζακ Κωστόπουλου αν είχε μαχαιριές ή καρφωμένο τίποτα στον λαιμό. Δεν είχε, απάντησε. «Σοκαρίστηκα. Τον είδα ολοζώντανο με ένα κομμάτι γυαλί να κυνηγάει κάποιον και 2-3 λεπτά μετά μπλε. Πώς εκδηλώθηκε ο ασφυκτικός θάνατος;» διερωτήθηκε.

Η κατάθεση του αστυνομικού που έπιασε το μαχαίρι

Τα όσα ανέφερε στην κατάθεσή του ο αστυνομικός που σε φωτογραφίες από το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο Ζακ Κωστόπουλος φαίνεται να κρατά με «γυμνά» χέρια το μαχαίρι έφερε στο φως, πριν μερικές μέρες, ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο 105,5.

Αναφέρει ότι έφτασε στην οδό Γλάδστωνος όταν ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ήδη στο έδαφος αιμόφυρτος χωρίς όμως να είναι, όπως λέει, σε κατάσταση αμόκ. Στην κατάθεσή του αναφέρει πως ήταν ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου εκείνος που του υπέδειξε το μαχαίρι, που βρισκόταν στο εσωτερικό του μαγαζιού, ανάμεσα στη βιτρίνα και την είσοδο.

Το έπιασε, λέει, με τις άκρες των δακτύλων του μέχρι να βρει μια σακούλα για να το «ασφαλίσει» αλλά σταμάτησε να… ψάχνει όταν ο Ζακ Κωστόπουλος άρχισε να κινείται. Αργότερα, λέει, παρέδωσε το μαχαίρι στον αξιωματικό τυλιγμένο σε μια σακούλα που βρήκε στο δρόμο.

Στην κατάθεσή του, ο αστυνομικός αναφέρεται και στο σενάριο της ληστείας, το οποίο φαίνεται να απορρίπτει. Λέει ότι όταν μπήκε στο κοσμηματοπωλείο δεν είδε ούτε ανοιχτά συρτάρια, ούτε ανακατεμένα πράγματα εκτός της βιτρίνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, ο Ζακ Κωστόπουλος είχε στην τσέπη του μόνο ένα κινητό κι έναν αναπτήρα.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις