Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Debate στο newsit.gr: Γιώργος Κατρούγκαλος εναντίον Γιώργου Κουμουτσάκου

Debate στο newsit.gr: Γιώργος Κατρούγκαλος εναντίον Γιώργου Κουμουτσάκου

Ένα σημαντικό debate με επίκεντρο τα εθνικά θέματα στο newsit.gr.
Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό και σχέσεις με Αλβανία συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Την συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Ευαγγελάτος.

Τα debate συνεχίζονται στο newsit.gr ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Την ώρα που οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είναι στο κόκκινο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναμετρήθηκε με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο με συντονιστή το Νίκο Ευαγγελάτο. Τα ελληνοτουρκικά όμως δεν είναι το μόνο εθνικό θέμα που απασχολεί την προεκλογική αντιπαράθεση. Είναι και το λεγόμενο “Μακεδονικό” με την Συμφωνία των Πρεσπών να είναι συνεχώς στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα.

Η κουβέντα ξεκίνησε από τα ελληνοτουρκικά. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι τίποτα δεν γίνεται αυτόματα. Ο στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ όπως και ο East Med επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση θα ζητήσει ένα μορατόριουμ έντασης. Θα υπάρξει όπως είπε συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και στο ερώτημα τι χρονικό ορίζοντα θα έχει αυτό απάντησε ότι δεν μπορεί να ξέρει ποιος θα είναι αυτός. Είπε ακόμα ότι η Τουρκία αποδυτικοποιείται ταχύτατα και αυτό έφερε πιο κοντά την Ελλάδα με τις ΗΠΑ οπότε υπάρχουν συμμαχίες.

Είπε ακόμα ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ραγδαίες αλλά χρειάζεται σώφρων εξωτερική πολιτική. Η τετραετία είναι επαρκής χρόνος για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει η χώρα, είπε όσον αφορά το ενδεχόμενο εξορύξεων ο κ. Κουμουτσάκος.

Στο ίδιο ερώτημα ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι αν γίνουν πάλι κυβέρνηση θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική. «Είναι η πρώτη φορά που με μοχλό τα ενεργειακά η Τουρκία χάνει».

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα ότι ανεξάρτητα αν ο Ερντογάν πάρει ή δεν πάρει τους S400 εμείς θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική. «Εμείς δεν στοιχηματίζουμε ούτε και ευχόμαστε μια απομόνωση της Τουρκίας. Μια εχθρική Τουρκία είναι χειρότερη για εμάς», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας από το 1974 στην περιοχή και δεν έγινε τώρα, είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ. «Πιστεύω ότι ο Ερντογάν μετά και την ήττα στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει τα περιθώρια να υποχωρήσει και σε μια άλλη κίνηση μην παίρνοντας τους S400», είπε. Όσον αφορά στις κυρώσεις που θα επιβληθούν σε μια τέτοια περίπτωση από τις ΗΠΑ είπε ότι αναμένεται να είναι ουσιαστικές. «Η τριβή Τουρκίας – ΗΠΑ δεν αφήνει αδιάβροχο το ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις σχέσεις με την Αλβανία

«Είχε προχωρήσει ο προκάτοχός μου με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας σε κάποιες κινήσεις», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Όμως το γεγονός της εκτέλεσης Κατσίφα ανέτρεψε τα γεγονότα και προκάλεσε αστάθεια», πρόσθεσε. Όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στην γειτονική χώρα, είπε ακόμα. Πρόσθεσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι οι σχέσεις με την Αλβανία είναι ψυχρές αυτή την περίοδο με ευθύνη των Τιράνων. Πρέπει να γνωρίζει η γειτονική χώρα ότι ο δρόμος για τις Βρυξέλλες περνάει από την Αθήνα, είπε. Κατηγόρησε τον κ. Κατρούγκαλο για στενή μνήμη και πρόσθεσε ότι η συμφωνία του 2008 – 2009 ήταν υποδειγματική. Θα δούμε ποια συμφωνία αποφασίστηκε και θα το εκτιμήσουμε είπε. Η συνεννόηση με τον Έντι Ράμα είναι εύκολη και δύσκολη, είπε χαρακτηριστικά. «Για κάθε του λέξη πρέπει να κρατάς 20 καλάθια», πρόσθεσε.

Για την Συμφωνία των Πρεσπών

«Εφαρμόζεται ήδη μια ζημιογόνα συμφωνία με τα Σκόπια. Η χώρα με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ. Το χαρτί του Βουκουρεστίου δεν το έχουμε στα χέρια του. Εμείς λοιπόν θα πρέπει να πλεύσουμε σε πολύ δύσκολα νερά», είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Στο ερώτημα αν θα ανοίξει ξανά το άρθρο 7 για εθνότητα και γλώσσα χαρακτήρισε προσωπική άποψη τα όσα είπε ο Δημήτρης Καιρίδης.  «Μπορεί να τεθεί πάντως γιατί είναι η αχίλλειος πτέρνα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρώτον, ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουμε παγκόσμια καμπάνια για να μην παρερμηνευθεί η πολιτιστική υπόσταση της Μακεδονίας», είπε. Στο ερώτημα για το αν θα ανοίξει το άρθρο 7 είπε ότι «η στιγμή είναι κρίσιμη και πρέπει να δούμε με σοβαρότητα τα πράγματα. Δεν μπορώ να αποκλείσω οποιαδήποτε κίνηση».

Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα με την χρησιμοποίηση του παλαιού ονόματος της χώρας στην τουριστική προβολή της αλλά αναγκάστηκε να πάρει θέση μόλις το έθεσε η ΝΔ. Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι όλες οι ονομασίες αλλάζουν μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης αφού όλα προβλέπονται στην Συμφωνία των Πρεσπών. Χαρακτήρισε παράδοξο και αντιφατικό το ενδεχόμενο για το αν θα ανοίξει ξανά η ΝΔ την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος απάντησε ότι αυτά που δεσμεύουν είναι όσα λέει ο Πρόεδρος του κόμματος και ο αρμόδιος τομεάρχης.

Δείτε όλο το debate Κατρούγκαλου – Κουμουτσάκου

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις