Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Διεθνή ΜΜΕ για exit polls: Με ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρώπη βυθίζεται στην κρίση

ΦΩΤΟ: REUTERS
ΦΩΤΟ: REUTERS

Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης για την κάλυψη των ελληνικών εκλογών, ενώ στις 7 μ.μ. μετέδωσαν και τα exit polls 2015, επισημαίνοντας τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Προβολής, στο Ζάππειο Μέγαρο είναι διαπιστευμένοι 1.015 δημοσιογράφοι, ανταποκριτές, παρατηρητές από ξένες χώρες και εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών προκειμένου να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Από αυτούς οι 741 είναι ανταποκριτές ξένων χωρών εκ των οποίων 590 έχουν έρθει στην Ελλάδα ειδικά για τις εκλογές. Η πολυπληθέστερη ομάδα είναι οι διαπιστευμένοι από την Ισπανία που ανέρχονται σε 70.

Αναφορικά με τα exit polls, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στέκονται στη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και στο ερώτημα, αν θα εκλεγεί με αυτοδυναμία. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Guardian που αναφέρει ότι “αυτό είναι ένα αποτέλσμα που θα μπορούσε να βυθίσει την Ευρώπη βαθύτερα στην κρίση”.

Το Reuters χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα ως μια ισχυρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και πως πλέον το ερώτημα που μένει είναι το ποσοστό των μικρών κομμάτων που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

“Μια σαφής εκλογική νίκη για τον Τσίπρα”, γράφει σε τίτλο της η Handelsblatt, ενώ το ιταλικό πρακτορείο Ansa αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αναδεικνύεται πρώτος με βεβαιότητα.


Μεταξύ άλλων, στις ανταποκρίσεις τονίζεται ότι “το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ”, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου, “κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές» και «πετυχαίνει μία ιστορική πρωτιά”.

Επίσης, επισημαίνεται ότι “δεν είναι ξεκάθαρο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει μία αρκετά αποφασιστική νίκη κατά του κόμματος του νυν συντηρητικού πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ώστε να κυβερνήσει (ο ΣΥΡΙΖΑ) μόνος του. Γι’ αυτό, χρειάζεται το ελάχιστο των 151 εδρών από τις 300 του Κοινοβουλίου”.

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι στη Βουλή φαίνεται να εισέρχονται επτά κόμματα και πως για την τρίτη θέση “μάχονται” το “κεντρώο Ποτάμι” με το “ναζιστικό-ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή, η ηγεσία της οποίας βρίσκεται στη φυλακή, εν αναμονή της δίκης για τη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης”.

Αποτελέσματα εκλογών 2015 – Εκλογές 2015 – Δείτε εδώ τα αποτελέσματα ανά νομό
Greek election 2015 results: Greek legislative parliamentary election results

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε