Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Εκλογές 2019: Εξακομματική Βουλή, αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και “πόρτα” στην Χρυσή Αυγή

εκλογές

Στις 13.00 το μεσημέρι της Δευτέρας, 08.07.2019, ορκίζεται πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ποιο θα είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα μετά τις εθνικές εκλογές. Ονόματα υπουργών.
Εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή. Μέσα Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης.
Πού επικράτησε η ΝΔ και πού ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι πια παρελθόν και πλέον η Ελλάδα θα ξημερώσει με εξακομματική Βουλή και με μια νέα κυβέρνηση αλλά και σε μια νέα κανονικότητα όπως λένε οι ειδικοί. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο μεγάλος νικητής που αναδείχθηκε από τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι έχασε την εξουσία δεν ηττήθηκε κατά κράτος αλλά πήρε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό. Η εκλογική βραδιά είχε και άλλα χαρακτηριστικά που δεν θύμιζαν σε τίποτα παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι πανηγυρισμοί δεν ήταν όπως παλιά. Περιορίστηκαν στα γραφεία της ΝΔ και η βραδιά τελείωσε νωρίς.

Η είδηση της βραδιάς είναι το γεγονός ότι μετά από 7 χρόνια η Χρυσή Αυγή, το κόμμα που εξέθρεψε το μίσος, την μισαλλοδοξία και τον φανατισμό μένει εκτός Βουλής. Στις ειδήσεις της βραδιάς επίσης είναι ότι δυο πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα μπαίνουν στην Βουλή μετά τις εκλογές. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Πανηγύρια στο εκλογικό κέντρο του ΜέΡΑ 25

Το εκλογικό αποτέλεσμα ξεκαθάρισε από πολύ νωρίς με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδέχεται την ήττα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν ραντεβού αύριο για να παραδώσει ο ένας στον άλλον τα κλειδιά της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου.

Κι επειδή μια εικόνα χίλιες λέξεις, δυο εικόνες όλη η βραδιά.

εκλογές

εκλογές

Έτσι την Δευτέρα 08/07/2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ορκιστεί πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 13.00 και στην συνέχεια θα ανακοινώσει την κυβέρνησή του. Για την οποία ήδη έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν ονόματα υπουργών που θα απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα μετά τις εκλογές.

Σε αυτήν υπάρχουν στελέχη που έχουν διατελέσει και πάλι υπουργοί, αλλά και νέα στελέχη που δεν έχουν μέχρι στιγμής δοκιμαστεί σε κυβερνητικό θώκο. Ανάμεσά τους και ένα πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η σύνθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις εκλογές θα είναι

Υπουργός Ανάπτυξης: Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργός Ενέργειας: Κωστής Χατζηδάκης

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικρατείας: Κυριάκος Πιερακάκης

Υπουργός Προστασίας Πολίτη: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υπουργός Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργός Εσωτερικών: Τάκης Θεοδωρικάκος

Υπουργός Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργός Παιδείας: Νίκη Κεραμέως

Υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Δένδιας

Υπουργός Άμυνας: Βασίλης Κικίλιας

Υπουργός Δικαιοσύνης: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Υπουργός Υγείας: Κώστας Τσιάρας

Πρόεδρος της Βουλής: Κώστας Τασούλας

Εκλογές: Επικράτηση της ΝΔ σε Αθήνα, Πειραιά και «αστικούς» δήμους και του ΣΥΡΙΖΑ στις «λαϊκές» γειτονιές

Ο δικομματισμός πάντως είναι εδώ. Σαφές προβάδισμα σε Αθήνα, Πειραιά και στους «αστικούς» δήμους των βορείων και νοτίων προαστίων πετυχαίνει η ΝΔ στις εθνικές εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί στα λεγόμενες «λαϊκές» γειτονιές των δυτικών προαστίων και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Εκτός από τους δύο μεγαλύτερους δήμους της Αττικής, η ΝΔ είναι πρώτη στους περισσότερους δήμους του Νότιου και του Βόρειου Τομέα της Β΄ Αθήνας , καθώς και στην Ανατολική Αττική, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στους δήμους του Δυτικού Τομέα και της Β΄ Πειραιώς, καθώς και στους «λαϊκούς» δήμους του Βόρειου και του Νότιου Τομέα.

Ειδικότερα, στον Βόρειο Τομέα η ΝΔ πετυχαίνει υψηλά ποσοστά στους δήμους Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς (Εκάλη 83,74%, Κηφισιά 62,72%), Λυκόβρυσης-Πεύκης, Παπάγου – Χολαργού (Παπάγου 65%), Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού (Φιλοθέη 78,96% – Π. Ψυχικό 75,83%) και Χαλανδρίου. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος στους δήμους Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και Μεταμόρφωσης.

Πρώτος είναι μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους δήμους του Δυτικού Τομέα, δηλαδή σε Αγία Βαρβάρα, Αγίους Αναργύρους – Καματερό, Αιγάλεω, Ίλιον, Περιστέρι, Πετρούπολη και οριακά στο Χαϊδάρι.
Στον Νότιο Τομέα η ΝΔ επικρατεί στους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Νέας Σμύρνης, Παλιού Φαλήρου και οριακά στην Ηλιούπολη. Αντίθετα στους δήμους Αγίου Δημητρίου, Βύρωνος, Καισαριανής, Καλλιθέας (οριακά) και Μοσχάτου – Ταύρου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καθολική είναι η νίκη της ΝΔ στην Α΄ Πειραιώς καθώς επικρατεί τόσο στον Πειραιά όσο και σε όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ενώ αντίθετα στην Β΄ Πειραιώς είναι πρώτη μόνο στη Σαλαμίνα με τον ΣΥΡΙΖΑ να επικρατεί σε όλους τους άλλους δήμους, δηλαδή στους Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Περάματος.

Από τους 13 δήμους της Ανατολικής Αττικής η ΝΔ υπερισχύει στους 11 (Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδος και Ωρωπού), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στους άλλους δύο (Αχαρνών και Λαυρεωτικής).

Τέλος, στην εκλογική περιφέρεια της Δυτικής Αττικής η ΝΔ επικρατεί στους δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγαρέων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Φυλής.

Η ΝΔ κέρδισε και όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες.

Εκλογές – Δείτε εδώ την κατανομή των εδρών στη νέα Βουλή

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των εκλογών

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις