Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Εκλογές 2019: LIVE τα όσα συμβαίνουν σε όλη την χώρα

Εκλογές 2019: LIVE τα όσα συμβαίνουν σε όλη την χώρα

Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία σε όλη την χώρα.
Οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν την επόμενη κυβέρνηση.
“Αγγίζει” τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία.
Στην Κυψέλη ο Αλέξης Τσίπρας, στο Περιστέρι με τον γιο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε εξέλιξη είναι οι βουλευτικές εκλογές, με τους Έλληνες να προσέρχονται στις κάλπες σήμερα, προκειμένου να εκλέξουν εκείνους που θα τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή. Πρόκειται για τις 19ες εκλογές της μεταπολίτευσης.

Εθνικές εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού έχουν να διενεργηθούν από το 1928 (19 Αυγούστου), ενώ μέσα στο κατακαλόκαιρο στήθηκαν εθνικές κάλπες και τα έτη 1910 (21 Αυγούστου) και 1875 (18 Ιουλίου).

Η ζέστη και σήμερα θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, αφού η θερμοκρασία θα “αγγίξει” τους 40 βαθμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας ψήφισε στην Κυψέλη, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον γιο του στο Περιστέρι.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τα όσα συμβαίνουν

Τα 21.478 εκλογικά τμήματα όλης της χώρας άνοιξαν για τους ψηφοφόρους στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το βράδυ. Στο διάστημα αυτό καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 9.903.864 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 519.227 είναι ηλικίας 17 έως 21 ετών και ψηφίζουν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές. Για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά.

Οι εκλογές διενεργούνται με βάση τους εκλογικούς καταλόγους της Β’ Αναθεώρησης του 2019, δηλαδή αυτούς που περιλαμβάνουν τις μεταβολές που επήλθαν έως και τις 30 Απριλίου 2019, ενώ οι τετραπλές εκλογές του Μαΐου διεξήχθησαν με βάση τους καταλόγους της Α΄ Αναθεώρησης, δηλαδή με τις μεταβολές που επήλθαν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εγγραμμένοι ψηφοφόροι για τις σημερινές εκλογές να είναι 18.430 λιγότεροι, όσοι δηλαδή και οι θανόντες στο μεσοδιάστημα.

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω του συνδέσμου «Μάθε πού Ψηφίζεις», που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr. Εναλλακτικά μπορούν να καλέσουν στον αριθμό 213 136 1500, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Όσοι δεν βρουν το όνομά τους, μπορούν να απευθυνθούν, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας, στα δημοτολόγια του δήμου, όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις