Κυριακή, 19 Μαΐ
26oC Αθήνα

Εκλογές 2019: Ο Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ

Τσίπρας

«Εάν δεν πάρω την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησα, όλα είναι ανοιχτά», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη πριν τις εκλογές έθεσε σκληρό δίλημμα αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Το βράδυ η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αυτό που θα κρίνει αν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Την Κυριακή», είπε ο κ. Τσίπρας, «δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση αλλά είναι φανερό ότι δεν είναι μια χαλαρή ψήφος. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα να ζητάει επιμόνως η αντιπολίτευση την καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης είναι φανερό ότι την Κυριακή ο κόσμος θα ψηφίσει για το πολιτικό σχέδιο για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια. Εγώ δεν μπορώ να βγω και να πω στον ελληνικό λαό ότι δεν τρέχει και τίποτα όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Αν πάρω την εμπιστοσύνη του λαού θα μπορέσω να εφαρμόσω τα θετικά μέτρα. Αν αποδοκιμαστούν όλα είναι ανοικτά. Κρίνεται ένα πολιτικό σχέδιο στην κάλπη. Σε τρεις μήνες είναι οι εκλογές ο πρωθυπουργός θα εκλεγεί σε τρεις μήνες. Αν το πολιτικό σχέδιο μας έχει την έγκριση του ελληνικού λαού αυτό σημαίνει δύναμη. Η νομιμοποίηση της λαϊκής ετυμηγορίας θα μας δώσει περιθώρια και δύναμη να αποτρέψω την εκλογή Βέμπερ στην ηγεσία της Κομισιόν. Με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουμε σε μια περιπέτεια».

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε τα εθνικά θέματα και η προκλητική στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Ο πρωθυπουργός είπε: «Ο κίνδυνος με την Τουρκία είναι διαρκής. Λογικό είναι να βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, να χτίζουμε τις συμαχίες μας. Αλλά ίσως είναι υπερβολή να ανησυχούμε υπερβολικά. Έχουμε καταφέρει να έχουμε δημιουργήσει ένα πλέγμα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Πρόσθεσε, ότι «Στο τέλος της ημέρας θα αναγκαστεί ο κ. Ερντογάν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Δείτε ζωντανά την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ

Αναφερόμενος στα θετικά μέτρα που ανακοινώνει όλες αυτές τις ημέρες, είπε ότι υπήρχε σχέδιο και ήταν έτοιμοι εδώ και καιρό και η έγνοια είναι την ανάκαμψη της οικονομίας να την νιώσουν και οι πιο απλοί άνθρωποι. Στο ερώτημα γιατί τώρα προεκλογικά απάντησε ότι τώρα τα στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχει χώρος. Για το 2020, το 2021 και το 2022 φέρνουμε μέτρα ελάφρυνσης, κυρίως φορολογικής. Είναι φιλοαναπτυξιακά. Έχουμε μια καταγεγραμμένη απόδοση κατ’ έτος. Όταν παίρνει ο συνταξιούχος 400 και 500 ευρώ δεν τα βάζει σε κουμπαρά τα ρίχνει στην αγορά, όταν θα έχουμε του χρόνου κίνητρα για τους αγρότες, όλα αυτά θα επιδράσουν θετικά. Λέμε στον ελληνικό λαό, ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί θα μοιραστεί με δικαιοσύνη για να επουλώσει τις πληγές.

Για τα 50 ευρώ στους συνταξιούχους

Το ΕΚΑΣ ήταν μια από τις πιο μεγάλες πληγές στην ελληνική οικονομία. Ήταν αδύνατο τότε να καταφέρουμε να το κερδίσουμε. Και είπε ο κ. Τσακαλώτος ότι στόχος μας είναι να καλύψουμε αυτή την απώλεια μέσα από την εθνική σύνταξη. Η επιμονή των εταίρων μας ήταν ότι διαρθρωτικά δεν μπορείς να έχει ένα επιπλέον επίδομα, πρέπει να βρεις ένα μόνιμο μηχανισμό. Έτσι ο κ. Τσακαλώτος δημιούργησε την εθνική σύνταξη. Δεν μίλησε για επαναφορά του ΕΚΑΣ ως προνοιακό επίδομα. Αλλά για την δυνατότητα να αποκατασταθεί η αδικία μέσα από την εθνική σύνταξη. Είπε ακόμα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται για την 13η σύνταξη. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν τη δυνατότητα να μοιράζουν χρήματα δεξιά και αριστερά. Μας κατηγορούν αυτοί που έφτασαν τα ελλείμματα σε δυσθεώρητα ποσοστά», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Στην ΔΕΘ για πρώτη φορά εξήγγειλα μέτρα επεκτατικά και όχι μέτρα λιτότητας και όσα εξήγγειλα τα νομοθετήσαμε και τα ψήφισαν και οι αντίπαλοί μας. Για τον ΕΝΦΙΑ έχουμε ψηφίσει μεσοσταθμική μείωση 30%, αλλά όχι οριζόντια (και σε αυτό διαφέρουμε με τη ΝΔ). Αυτός που έχει τεράστιο σπίτι -και συνήθως φοροδιαφεύγει- πρέπει να φορολογηθεί. Στην κατανομή του 30% μεσοσταθμικά, οι πιο πλούσιοι θα έχουν 10%, οι πιο φτωχοί 50%. Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ 50% για τις χαμηλής αξίας ιδιοκτησίες.

Για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή, πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές: «Είναι άλλη μια ουσιώδης διαφορά με τους πολιτικούς αντιπάλους μας. Το πότε θα φέρουμε τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή να ψηφίσει & αυτό το μέτρο, θα είναι μια επιλογή του οικονομικού επιτελείου».

Εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον του Μάνφρεντ Βέμπερ λέγοντας ότι «Ο κ.Βέμπερ διεκδικεί μια κομβική θέση. Είναι πολιτικό τέκνο του κ. Σόιμπλε και θα είναι μια απειλητική επιλογή. Για την Ελλάδα θα είναι μια πολύ αρνητική επιλογή, μέσω του κ. Μητσοτάκη θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τα μέτρα στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι «Αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι η πρώτη πολιτική δύναμη, θα έχω την πολιτική επιλογή να πω: ως εδώ, δεν μπορούμε να έχουμε ως επικεφαλής έναν πολιτικό που κοιτάει μόνο τις χώρες του βορρά».

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν έκανε λάθος όταν είπε επταήμερη εργασία και όχι λειτουργία. Είπε μια θέση του, μια άποψή του και να μην επιχειρούν να το διορθώσουν γιατί τον υποτιμούν. Εχει αυτή την άποψη. Δεν την έχει πει πρώτος. Την έχει και ο ΣΕΒ. Εγώ θέλω να καταλάβετε ότι ο κ. Μητσοτάκης ασπάζεται ένα μείγμα μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής».

Έχει στερεότυπα συντηρητικά με την γυναίκα να είναι στο σπίτι και να κάνει τις δουλειές και με το ένα χέρι να έχει το παιδί και το άλλο τον υπολογιστή να δουλεύει. Όταν του επισημάνθηκε ότι και ο ίδιος δουλεύει πολύ και προφανώς δεν συμμετέχει πολύ στο σπίτι απέφυγε να απαντήσει.

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις