Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Εκλογές 2019: Ο Κώστας Παναγόπουλος της Alco στο newsit.gr

Εκλογές 2019: Ο Κώστας Παναγόπουλος της Alco στο newsit.gr

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος μίλησε στο newsit.gr και στο Νίκο Ευαγγελάτο τρείς μέρες πριν τις εκλογές προκειμένου να αναλύσει πως έχουν τα πράγματα στον εκλογικό χάρτη και αν τελικά η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αυτοδύναμη.

Ερωτηθείς ο Κώστας Παναγόπουλος αν θα έχει αυτοδυναμία η ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο κ. Παναγόπουλος είπε: «Κατά το σύνολο των δημοσκοπήσεων η ΝΔ προφανώς θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και μάλιστα με μια πολύ ευκρινή διαφορά πιθανότατα μεγαλύτερη από εκείνη των πρόσφατων ευρωεκλογών. Αυτό το περιβάλλον που περιέγραψα, αυτές οι αποτυπώσεις οδηγούν και στην θετική απάντηση σε ότι αφορά το ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Η απάντηση είναι “ναι” όπως όλα δείχνουν θα σχηματιστεί, θα υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Την έκταση, το εύρος της αυτοδυναμίας είναι που δεν μπορεί να προσδιορίσει κανείς. Δηλαδή, μπορεί να είναι από 154 έδρες έως και 160 και ίσως και παραπάνω, αναλόγως με το άθροισμα του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν έξω από την Βουλή».

Όσον αφορά τα μικρότερα κόμματα ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι το ΚΙΝΑΛ εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες “δυναμική” καλύτερη απ ότι στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου. Μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι  το ποσοστό του μπορεί να κινηθεί ανάμεσα στο 7% και 8%. Το ΚΚΕ πιέζεται λόγω μετακινήσεων ενός μέρους ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή υποχωρεί σταθερά από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση. Υποχωρεί αλλά το ποσοστό της βρίσκεται πάνω από το κατώφλι του 3% για να μπει στην Βουλή. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια τα στατιστικά της όρια ξεκινούν και κάτω από το 3%. Για την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να δώσουν καθαρή απάντηση. Είναι στο όριο της εισόδου στην Βουλή, αλλά την τελικά απάντηση θα την δώσει η κάλπη».

Σημείωσε πάντως ότι η παράσταση νίκης μειώνει την πόλωση και μπορεί να παίξει ρόλο. Τα υπόλοιπα κόμματα όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος, όπως η Ένωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας δεν φαίνεται να μπαίνουν με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στην Βουλή. Θα δούμε είπε μετά από πολλά χρόνια ένα άθροισμα των δυο πρώτων πολύ υψηλό.

Επιστρέφει μια μορφή κανονικότητας στην ελληνική κοινωνία

Ο κ. Κώστας Παναγόπουλος αναλύοντας την θέση του αυτή είπε ότι μετά από πολλά χρόνια επιστρέφουμε σε μια νέα κανονικότητα. Δεν έχει τα χαρακτηριστικά που είχε στο παρελθόν, αλλά παρόλα αυτά είναι μια κανονικότητα. Αυτό στην πράξη, εξήγησε, σημαίνει ότι δεν υπάρχει οργή πια αλλά είναι μικρότερη απ’ ότι στο παρελθόν. Σε ένα περιβάλλον χωρίς οργή είναι επόμενο να περιμένει κανείς την μείωση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής. Υπάρχει έντονη ανάγκη αποκατάστασης της μεσαίας τάξης. Αυτό εξηγεί την πολυσυλλεκτικότητα της ΝΔ και την δυναμική που έχει. Υπάρχει η ανάγκη ενός άλλου πόλου στον χώρο της κεντροαριστεράς ενός πόλου αντιπολίτευσης και αυτό το καλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό τα δικά του ποσοστά φαίνεται να είναι υψηλότερα από εκείνα των ευρωεκλογών. Υπάρχει ελπίδα πολύ περισσότερο απ’ ότι υπήρχε στο παρελθόν. Δεν έχουμε μια αισιόδοξη κοινωνία αλλά έχουμε σαφώς μια λιγότερο απαισιόδοξη κοινωνία.

Δείτε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του Κώστα Παναγόπουλου για τις εκλογές

 

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις