Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκλογές 2019: Πόση άδεια δικαιούμαι – Τι κάνω αν τον όνομά μου δεν είναι στους καταλόγους

εκλογές

Πρακτικές οδηγίες για να είστε καθ’ όλα έτοιμοι για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Κυμαινόμενη είναι η άδεια που δικαιούνται οι εργαζόμενοι για τις εκλογές καθώς εξαρτάται τόσο από την χιλιομετρική απόσταση της περιοχής που ψηφίζουν, όσο και από το εάν εργάζονται πενθήμερο ή εξαήμερο.

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους

Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους ειδικούς καταλόγους για τις εκλογές απευθυνθείτε στον Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας, δηλαδή μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 30 Απριλίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Έτσι αν το όνομά σας βρίσκεται σε άλλο δήμο από εκείνον στον οποίον είστε δημότης, αυτό σημαίνει πως πιθανά το αίτημά σας για μεταδημότευση υποβλήθηκε μετά τις 30 Απριλίου 2019.

Για τις μελλοντικές εκλογές, απευθυνθείτε στο Δήμο σας για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας.

Τι πρέπει να κάνω αν ανακαλύψω ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος για τις εκλογές

Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού στις εκλογές. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών.

Προσοχή! Η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους καταλόγους για τις εκλογές είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε από το δήμο σας πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις