Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2019 – Γαλλία: Tο κόμμα της Μαρίν Λε Πεν ψήφισαν τα κίτρινα γιλέκα

Ευρωεκλογές 2019 – Γαλλία: Tο κόμμα της Μαρίν Λε Πεν ψήφισαν τα κίτρινα γιλέκα

Μπορεί τα κίτρινα γιλέκα να έχουν προκαλέσει αίσθηση στη Γαλλία, αλλά το κίνημα που κατέβασαν στις ευρωεκλογές καταποντίστηκαν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση ένα μεγάλο μέρος τους ψήφισε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Τα «κίτρινα γιλέκα» ξεσήκωσαν τους γαλλικούς δρόμους, αλλά στις ευρωεκλογές δεν συγκίνησαν τους γάλλους ψηφοφόρους. Οι δύο λίστες για τις ευρωεκλογές που προήλθαν από το κίνημα κοινωνικής αμφισβήτησης, που προκάλεσε την μεγαλύτερη πολιτική κρίση της προεδρικής θητείας του Εμανουέλ Μακρόν, δεν συγκέντρωσαν παρά το 1% των ψήφων στη χθεσινή ψηφοφορία.

Η λίστα «Κίτρινη Συμμαχία», με επικεφαλής τον τραγουδιστή Φρανσίς Λαλάν, εξασφάλισε περί το 0,5% των ψήφων και η λίστα «Εξέλιξη των Πολιτών», λιγότερο από το 0,5%. Αντίστοιχα, οι άλλοι σχηματισμοί στους οποίους εντάχθηκαν στελέχη των «κίτρινων γιλέκων» κατέγραψαν σκορ που κυμάνθηκαν από το 0,5% έως το 3,5%.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» γεννήθηκε από μία διαμαρτυρία για τις τιμές των καυσίμων και σύντομα επεκτάθηκε για να εκφράσει την κοινωνική δυσαρέσκεια διαφόρων και διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Καθώς οι συγκεντρώσεις του Σαββάτου άρχιζαν να παίρνουν συστηματικό χαρακτήρα, ετέθη και το θέμα της πολιτικής και εκλογικής παρουσίας του κινήματος. Αρχικά, οι δημοσκοπήσεις έδιναν πρόθεση ψήφου περί το 10% στα «κίτρινα γιλέκα».

Αλλά, καθώς πλησίαζαν οι ευρωεκλογές, τα αποτελέσματα άρχισαν να φυλλορροούν. Πολλά στελέχη προσπάθησαν να στήσουν εκλογικές λίστες, αλλά τα περισσότερα εγκατέλειψαν.

Αρα, προς ποιες κατευθύνσεις κινήθηκε η ψήφος «κίτρινα γιλέκα»; Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, το 44% των πολιτών που αισθάνονταν «κίτρινα γιλέκα» δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν για τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λε Πεν, έναντι 4% για την λίστα LREM του Εμανουέλ Μακρόν.

«Η πολιτική έκφραση των “κίτρινων γιλέκων” στις ευρωεκλογές είναι ξεκάθαρα ο Εθνικός Συναγερμός», δήλωσε ο Ζερόμ Σεντ-Μαρί, πρόεδρος του PollingVox.

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις