Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Γιώργος Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο

Γιώργος Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο

Αίσθηση έχουν προκαλέσει τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, για την Τουρκία και το Αιγαίο.
Σε μια περίοδο έντασης με την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για συνδιαχείριση υπό όρους.
Αναγνώρισε επίσης τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε αυτό που είχε πει και κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο για «συνδιαχείριση» με την τουρκική πλευρά, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι οικονομικές ζώνες και τα νομικά δικαιώματα που έχει κάθε μία από τις χώρες.

«Επιδιώκαμε πάντοτε να οριοθετήσουμε τη δική μας Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα, προφανώς σε σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της θάλασσας. Το ίδιο και η Κύπρος», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πάντως πως και η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο.

«Μόνο αυτά που της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο και όχι αυτά που θέλει να επιβάλει με τη δύναμή της» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας πως είναι πάντα προς το συμφέρον της δικής μας χώρας να θέλουμε η συζήτηση να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο τραπέζι του Διεθνούς Δικαίου.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε θερμό επεισόδιο

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως έχουν δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ωστόσο η Ελλάδα έχει προστατευθεί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λαμβάνοντας μέτρα. «Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ισχυρές οι διπλωματικές μας συμμαχίες, ενώ και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σημαντική. Κανείς δεν διανοείται να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση αλλά χωρίς φόβο», σημείωσε, προσθέτοντας πως σκοπός της Τουρκίας δεν είναι να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, γιατί ξέρει ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό γενικά, και πολύ περισσότερο τώρα που η οικονομία της είναι ευάλωτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η χώρα μας κάνει ότι μπορεί για να εκτονώσει την ένταση στο Αιγαίο και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Άγκυρα. Επανέλαβε δε, πως «μια από τις σημαντικές κατακτήσεις της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ότι αδρανοποιούσαμε την προβολή ισχύος που επιδεικνύει η Τουρκία με το να καταδικάζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας αυτή η συμπεριφορά ως παράνομη και προκλητική».

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις