Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στο newsit.gr

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στο newsit.gr

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης μιλάει στο Νίκο Ευαγγελάτο.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών απαντάει στις δικές σας ερωτήσεις.
Δείτε την συνέντευξη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στο newsit.gr και απάντησε στα δικά σας ερωτήματα. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 μίλησε στο Νίκο Ευαγγελάτο για όλους και για όλα. Μετά από μια εντυπωσιακή πορεία στις ευρωεκλογές όπου για λίγες ψήφους δεν εξέλεξε ευρωβουλευτή, ο Γιάνης Βαρουφάκης το πρόσωπο των τελευταίων 4 ετών άνοιξε τα χαρτιά του και εξηγεί γιατί αποφάσισε να κατέβει και στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού αν το κόμμα του μπει στην επόμενη Βουλή. «Θα έχουμε κυβέρνηση ΝΔ με μια ηγεσία που δεν εκφράζει όλο τον κόσμο της ΝΔ», είπε. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι θα συνεργαστεί με όλους για συγκεκριμένα νομοσχέδια. «Να δώσω όμως ψήφο εμπιστοσύνης σε μια από τις δυο κυβερνήσεις που ψήφισαν το 40 μνημόνιο δεν θα το κάνουμε ούτε και θα δώσουμε ψήφο ανοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας το κόμμα του είπε ότι σέβεται τις διαφορετικές απόψεις και κάποιος θα μπορεί να εκφράσει και τις διαφορετικές του θέσεις ακόμα και στην Βουλή. Έφερε ως παράδειγμα το Μακεδονικό λέγοντας ότι έγινε ένας διάλογος επί τρεις μήνες και έγινε ένα εσωτερικό ηλεκτρονικό δημοψήφισμα από τα μέλη σε όλη την Ευρώπη. Η θέση που προέκυψε είναι ότι είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία όμως είπε ότι συνήφθη για τους λάθος λόγους.

Στο ερώτημα αν υπάρχει νεποτισμός στο κόμμα του και ειδικά για την σύζυγό του, Δανάη Στράτου είπε πως ότι κάνουμε το κάνουμε μαζί.

Όταν Δραγασάκης και Χουλιαράκης με υπονόμευσαν στον Ντράγκι τελείωσαν όλα

Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο στο 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Όλοι μου έλεγαν όταν ανέλαβα “Να υπογράψεις ότι παλιόχαρτο σου δώσει ο Ντάισελμπλουμ” και εγώ δεν υπέγραψα τίποτα. το μόνο που υπέγραψα ήταν η παράταση της συμφωνίας για δυο μήνες. Μπαίνω 27η Ιανουαρίου σε ενα γενικό λογιστήριο του κράτους και τους ρώτησα “πως είναι τα οικονομικά μας και πόσο καιρό έχουμε ακόμα”. […] Εγώ αυτό που αρνιόμουν να κάνω ήταν να υπογράψω οποιοδήποτε μνημόνιο αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές. Όταν μπαίνεις σε μια κυβέρνηση μετά την αποτυχία Σαμαρά να κλείσει το 2ο Μνημόνιο έχεις δυο εναλλακτικές. Η μια να πάρεις μια ακόμα πιστωτική κάρτα και η άλλη είναι να κάνεις κούρεμα χρέους. Είχα προετοιμαστεί. Γι αυτό έγινα υπουργός Οικονομικών. Έλεγα από το 2010 στον Τσίπρα ότι την επόμενη ημέρα που θα εκλεγείτε θα πάρετε ένα τηλεφώνημα που θα σας λέει “η υπογράφετε εδώ η σας κλείνουμε τις τράπεζες”. Μου είχαν αναθέσει να κάνω κάτι και δεν το έκαναν δεν με στήριξαν και με υπονόμευσαν. Όταν στέλνεις στη μάχη το Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ χωρίς σφεντόνα τι θα κάνει;»

Είπε ακόμα ότι χρησιμοποίησε το BBC για να στείλει μήνυμα στον Ντράγκι δυο ημέρες πριν τις εκλογές. «Αν ακολουθούσαμε το πλάνο μας έως το τέλος δεν θα μας έκοβαν τον ELA», είπε χαρακτηριστικά. «Όταν συνάντησα πρώτη φορά τον Ντράγκι με πήρε στην άκρη και μου είπε ότι “Γιάνη μου κάνεις τον βίο αβίωτο όταν αναφέρεσαι στα snp bonds. Του είπα ότι “δεν θα τα ξανααναφέρω αν μου υποσχεθείς ότι δεν θα μου κλείσεις τις τράπεζες”. Όταν έμαθα ότι στελέχη της δικής μας κυβέρνησης όπως ο Δραγασάκης και ο Χουλαιράκης είπαν στον Ντράγκι μην ακούς τον Βαρουφάκη τότε τελείωσε το πράγμα».

Μοναχικός καβαλάρης ο Σόιμπλε

«Ο Σόιμπλε ήταν μοναχικός καβαλάρης. Απολύτως εννοούσε ότι ήθελε να βγούμε από το ευρώ. Ο Σόιμπλε μετά τους 5 μήνες που μιλούσαμε ήταν καταβεβλημένος. Ήταν σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι εγώ. Έκανε συνεχώς κριτική στην Μέρκελ», είπε. «Ο Σόιμπλε είναι ένας άνθρωπος με το οποίο διαφωνώ σε όλα αλλά έχει έναν ευρωπαϊσμό. Η Μέρκελ δεν έχει κανένα όραμα. Θέλει το αύρθο να θυμίζει το χθες.

«Μέρκελ και Ντράγκι είχαν συμμαχήσει από το 2012 εναντίον του σπασίματος της ευρωζώνης που πρέσβευε ο Σόιμπλε και άλλοι», είπε μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στο παρασκήνιο όσων έγιναν το κρίσιμο 2015.

«Είμαστε πιο κοντά στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ακόμα αναφερόμενος στα μέτρα με τα οποία συμφωνεί με το κυβερνών κόμμα. Αναρωτήθηκε όμως: «τι αντιπολίτευση θα κάνει τώρα ο Τσίπρας; Θα ταχθεί κατά των ιδιωτικοποιήσεων που ο ίδιος ψήφισε;»

«Δεν πίστεψα ποτέ το παράλληλο νόμισμα είμαι πολέμιός του», είπε επίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης. Πρόσθεσε ότι είναι τραγωδία που τον επικαλούνται στην Ιταλία. «Εμείς σχεδιάσαμε το παράλληλο σύστημα πληρωμών για να ενισχύσουμε το ευρώ», διευκρίνησε.

Για τα μνημόνια είπε: «Η χώρα δεν δούλευε με το μνημόνιο Σαμαρά. Όσο εγώ ήμουν υπουργός δεν υπέγραψα κανένα μνημονιακό μέτρο. Δεν το εφάρμοσα ποτέ απλά υπέγραψα την επέκταση της δανειακής σύμβασης και αυτό ήταν μια επιτυχία».

Δείτε την συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Νίκο Ευαγγελάτο

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις