weather-icon °C AΘΗΝΑ

Νέα τροχιά για την Ελλάδα στην Ευρώπη

Νέα τροχιά για την Ελλάδα στην Ευρώπη

Το μέτωπο που θα σχηματιστεί ως ανάχωμα στον λαϊκισμό, αλλά και η προσπάθεια για εμβάθυνση της ενοποίησης με περισσότερη Αλληλεγγύη, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, θα είναι όλα τους καθοριστικά και για τη δική μας χώρα. Για την επανάκτηση της αξιοπιστίας της, την επαναφορά της σε μια κανονικότητα που έχει χαθεί μέσα στη δεκαετή κρίση.

Η Νέα Δημοκρατία θα έχει ασφαλώς ρόλο πρωταγωνιστικό ως δύναμη σταθερότητας, προόδου, ανάπτυξης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και – με την ιδιότητα του «ανήκειν» στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι χρέος και τιμή για τους Έλληνες πολίτες η ψήφος στην αναμέτρηση αυτής της Κυριακής. Τιμή γιατί αποκτούν δύναμη και λόγο, όπως επιτάσσει η ίδια η Δημοκρατία, χρέος γιατί οφείλουν να αναδείξουν στην πρώτη θέση ένα γνήσιο ευρωπαϊκό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα βήματα -που τον έχουν άλλωστε απομακρύνει από τις βασικές του θέσεις-, φορά μανδύα ευρωπαϊκό, πόρρω απέχει όμως από το γνήσιο όραμα της Ε.Ε.

Η προεκλογική ατζέντα, κρατώντας συστηματικά ψηλά εσωτερικά ζητήματα, δεν προκρίνει συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σε θέματα ευρωπαϊκά. Θα ήταν πολύτιμος ο διάλογος αυτός, για να ξεγυμνωθούν -σε όλο το φάσμα του πολιτικού σκηνικού- οι δήθεν ευρωπαϊστές, όσοι επιθυμούν την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, οι εχθροί του ενωσιακού οράματος και οι πολιτικές που θέλουν να ακολουθήσουν.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα πρόσωπα έχουν κρίσιμο ρόλο σε αυτές τις ευρωεκλογές – η ταυτότητα, η ιστορία τους, οι δυνατότητες και οι προοπτικές τους. Θα πρέπει να επιλεγούν ως αυριανοί εθνικοί εκπρόσωποι, άτομα με γνώση και εμπειρία, που θα είναι σε θέση να προωθήσουν τη χώρα με τις ιδιαιτερότητες της στο διαμορφούμενο ευρωπαϊκό σκηνικό, αλλά και να σταθμίσουν ευρωπαϊκά εργαλεία στο ελληνικό περιβάλλον.

Η θεωρία δεν είναι μακριά από την πράξη. Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει ήδη λειτουργήσει ως μοχλός προόδου και ανάπτυξης. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τους Έλληνες. Η συζήτηση για την Ανάπτυξη έχει άλλωστε διευρυνθεί στους κόλπους της Ευρώπης · το πώς θα ξεκλειδώσουμε αυτό το θησαυρό, αλλά και πώς θα μείνουμε συντονισμένοι με όσους δρουν στην κατεύθυνση αυτή, περνάει μόνο από το δικό μας χέρι. Αν επιτύχουμε να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά εργαλεία, θα δούμε τη χώρα να αλλάζει, νέες θέσεις εργασίας να ξεπροβάλλουν, νέους να πραγματώνουν τα επαγγελματικά τους όνειρα, επιστήμονες να επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη.

Η Ελλάδα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην Καινοτομία, στην υγιή Επιχειρηματικότητα, στις Νέες Τεχνολογίες. Η χώρα πρέπει να έχει την ευκαιρία της, και η Περιφέρεια, τη μεγαλύτερη από αυτές, έτσι ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί σε θερμοκήπιο επιχειρηματικών σχεδίων.

Κάθε άλλο μονοπάτι θα οδηγούσε σε μαρασμό της χώρας. Κάθε άλλος δρόμος θα ήταν καταστροφικός για τους Έλληνες που τόσο έχουν προσπαθήσει, με θυσίες αιματηρές, για ένα καλύτερο μέλλον. Οφείλουμε να τους το διασφαλίσουμε.

* H Βασιλική Λαζαράκου είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, δικηγόρος Αθηνών & Νέας Υόρκης, πρ. αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

#TAGS MM